Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Café Créme na podzim 2022

  Jak jsem avizoval, čtveřice koncertů každé pololetí je tak milou hudební událostí sympatických pořadatelek Moniky Koblochové a Terezy Dudkové se zajímavou dramaturgií, že si samostatnou esej zaslouží.

  9. října se koncert jmenuje Letní noci, a ježto večer zpěvný pozvána mně zcela neznámá mezzosopranistka Dagmar Šašková. Ta dáma je specialistkou na starou hudbu a působí převážně ve Francii a i jinde v Evropě a různě po světě i umění barokní hudby vyučuje. Kromě toho je velmi elegantní a pohledná. Doprovází ji gambistka Mélusine Srovnal a samozřejmě i Monika Knoblochová na cembalo.

   Připravila si pestrý program. Barokní v podobě písně U přísné Rhony Barbary Strozzi a Boismortierovy kantáty Léto. Následovalo Rossiniho belcanto Aragonese a romantické písně Berliozovy z celku Letní noci na slova Théophila Gautiera. K tomu všemu drží Monika poučné a zajímavé slovo o Rejchově (učitel Berliozův) životě v Paříži.

   Texty máme a jsou velmi výživné a emocemi nabité. Prý si při sestavování programu s Dagmar i pobrečely. To citlivé dámy občas dělají. Dagmar mě opravdu nadchla a doufám, že se tu zase brzy objeví

  23. října se tu předvádějí polská houslistka Jolanta Sosnowska za doprovodu violoncella Libora Maška a cembala Moniky Knoblochové a kromě toho přítomna polská skladatelka Nikolet Burzyňska (1989), jejíž skladba tu bude mít premiéru. Jolanta hraje energicky a důrazně a nejvíc se blýskne ve skladbě té hezké krajanky.

   Jinak program obsahuje skladby získané z archivu rodu Este dnes uloženého ve Vídni z období přelomu 17. a 18. století. Šest dnešních sonát skladeb je anonymních a jedna z nich psána pro violoncello a basso continuo. Tuto sestavu doplňují dvě Vivaldiho sonáty pro housle a basso continuo. Není vyloučeno, že některé z těch anonymních skladeb jsou úpravou Vivaldiho děl. Jedna ze sonát mi připomíná Bacha.

   Ta novodobá skladba Ecstatic Quartz Rainbows pro housle a cembalo se vyznačuje neobyčejnou pestrostí a klade na houslistku značné nároky. Jinak se potvrzuje, jak pěkně se k sobě mají violoncello a housle.

   Po přestávce přijdou mladík s dívkou a ta má zapotřebí mu něco říkat. Důsledkem je, že jeden nerudný chlap jí jde mezi skladbami vynadat, k čemuž se připojí i jedna zakyslá dáma. Při odchodu je ujistím, že já jsem nic neslyšel, a kdyby ano, jen bych si položil prst na ústa na znamení pššt. Jak si tak povídáme, navrhnu té povídavé dívce, že jí budu posílat své hudební eseje, což činím, avšak letos bez odpovědi.

   13. listopadu nám za Moničina doprovodu zahraje flétnistka Clara Nováková. Další pozvání hráčky, již vůbec neznám. Paní je z rodu skladatele Jana Nováka a studovala v Německu, kde též žije a hudebně působí. Dnes bude složena pocta hudební rodině Bendů. Od Františka pochází Sonáta e moll pro flétnu a basso continuo a od jeho bratra Jiřího Antonína, jednoho z otců melodramu Sonáta G dur pro flétnu a obligátní cembalo.

   Po přestávce přednesou mluvenou část melodramu Ariadna na Naxu druhého z bratří Iveta Hlubučková a Jan Rohyna. Musím říci, že Iveta mě zaujala daleko více, však její role je titulní. Na hudbě bylo znát, že původně napsána v orchestrální verzi.

   11. prosince zakončí zdařilý podzim za Moničina (jak jinak) doprovodu tentokrát na dobové fortepiano mezzosopranistka Kamila Mazalová z Collegia Vocale 1704. Zpívá krásným altem a září svou kadeřavou hlavičkou, ježto její původně blonďaté vlasy mají právě zrzavé období. Hezky se usmívá a zřejmě si to užívá. Tak to dámy dělají, jak už vím od své dcery, jež měla na světlehnědé hlavě období blonďaté, a to nahradilo černé.

   Dnes program nazván Básník z nejromantičtějších a věnován českým a německým písním z období počátku 19. století Václava Jana Křtitele Tomáška, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, jeho sestry Fanny Hensel a z doby vybočujícího, leč hodně pozdního romantika Josefa Bohuslava Foerstera. Program prokládán úryvky z poezie toho nejidealizovanějšího z romantiků-Karla Hynka Máchy. Mluvené slovo svěřeno mladému herci a tanečníkovi Štěpánu Kaminskému.

Autor: Richard Mandelík | pondělí 9.1.2023 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 38x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.