Jaro 2022 – půvabné koncerty menších pořadatelů

20. 09. 2022 7:00:00
Zde mají místo violoncellistka Milada Gajdová a dva koncerty v přívětivostí proslulém prostředí u bývalého sv. Vavřince v Hellichovce v režii cembalistky Moniky Knoblochové a sopranistky Terezy Dudkové zvané Café Créme. A 2 další.

27. února jdeme k Vavřinci na koncert čtyři ruce zmohou více. Ty ruce dodají Monika Knoblochová, naše milá hostitelka a argentinský cembalista často hrající s Collegiem 1704 Pablo Kornfeld. Dnes však své ruce kladou na klávesnici na piano-forte, dědice cembala. Druhá hostitelka Tereza Dudková je zde v roli obraťstránky. První kus je Mozartova Sonáta F dur pro klavír na 4 ruce, KV 497, která zabere první půli koncertu. Zdá se mi po úvodu, že oba hráči kolem sebe trochu krouží.

Po přestávce si oba hráči naloží obtížný a dlouhý úkol, tj. přehrát poslední Haydnovu symfonii č. 104 D dur „Londýnskou“ v úpravě pro 4 ruce. Papá by se divil. Rozradostněnému publiku dají ještě dva přídavky a přitom na sebe vděčně a přátelsky hledí.

1. dubna jdeme s Vaškem na netypický koncert pořádaný v domácím prostředí panem Ivanem Švýcarským, jenž provozuje houslařský atelier (také violový a violoncellový). Já strávím obvyklou hodinku před koncertem ve vietnamské restauraci v Biskupské ulici s černým kozlem.Vašek jde na koncert rovnou.

Hrát nám budou Milada Gajdová na violoncello, již doprovodí sestra Ludmila na klavír. Ta také koncert uvede a zároveň uvítá členy věhlasného Smetanova tria manžele klavíristku Jitku Čechovou a violoncellistu Jana Páleníčka, zároveň též jeho bratra. Za chvíli zjistíme, proč tu jsou. Tím důvodem je, že Milada bude jako první kus hrát Variace na vlastní téma pro violoncello a klavír Josefa Páleníčka, otce obou pánů.

Po tomto náročném kusu, o němž oba Páleníčci řeknou, že se zase tak moc nehrál, neb klade violoncellistům do cesty rozličné rafinované překážky se hraje Casadova Suita pro sólové violoncelo. Zpět českému skladateli a Slukova Sonáta pro violoncello a klavír.

Ještě se hraje přídavek a pak společenský pohyb po bytě s prohlídkou, semtam dobrotami a neformálními hovory.

U výtahu zase někdo dole nezavřel dveře (ony nemají obvyklý a dle předpisů samozřejmý samozavírač), Vašek jde dolů a narazí na zamčenou mříž, což vyšle dolů pana Švýcarského. Za chvíli jsme svobodni a zajdeme ještě na pivo a Vašek na polívčičku do té vietnamské hospůdky. Takhle nějak se shromažďovaly slušné a hudebně zdatné buržoazní rodiny a muzicírovaly, či jen naslouchaly. U proletariátu toto zaznamenáno není, tam v kursu zejména ty hospůdky.

14. dubna Café créme dává koncert, kde hlavní roli hraje Martin Daněk, který bude střídat hoboj barokní se soudobým a doprovodí ho s houslemi moc milá a pohledná houslistka Adéla Štajnochrová, violoncellista Petr Hamouz a Monika Knoblochová na cembalo. Musím zde přiznat, že jsem z nějakého hloupého důvodu založil, či ztratil program s poznámkami, takže o tomto koncertu nemám co říci. Kdo by si to mohl pamatovat. Jediné, co si pamatuji, je dokonalý outfit Adélin. Proto si dělám poznámky.

A na závěr dobrá zpráva, poté, co jsem napsal předchozí omluvu, nedalo mi to a podíval se pod krabici, kam skládám do příslušných přihrádek programy, a nastojte, je to tady.

Tak jdeme na to. Nejprve musím vyzdvihnout Adélino odění. Zvolila fialové šaty i střevíčky a pod šaty černé nohavičky. Na živůtku má elegantní aplikaci z černého skla. Nemusím snad zdůrazňovat, kam se samy od sebe stáčejí mé zraky.

Začneme Händelovou Sonatou IV op. 2, č. 4 a pokračujeme Leclairovou Sonatou I, kde si poznamenávám „ó, ty francouzská lehkosti“ a na závěr s radostí do tance a večerního namlouvání. Adéliny housle vyloženě září. Ještě v prvé půli hrajeme Telemannovo Trio TWV 42e2, jež je přívětivě klidné.

Po přestávce Couperinův Premier Concert a Adésova Sonata da caccia. Zajímavé jsou Bohemian Sketches Karla Husy vycházející z lidové hudby a další dva skladatelé jsou také ze 20. století, Gillese Silvestriniho Hotel des roches Noires a Trouville velmi virtuózní a hravé. Program uzavírá Temlova dnes premiérovaná Čtyři scherzina pro hoboj a cembalo, kde se hoboj blýskne radostně a zpěvavě.

3. května mě zaujal koncert Pražského filharmonického sboru Kytice pro Miriam doprovázeného PKF, což je dárek k 60. narozeninám dirigentky a skladatelky Miriam Němcové. Sóla zpívají v prvé půli tenorista Aleš Briscein a ve duhé půli se k němu přidají věhlasná kráska sopranistka Lucie Silkenová, altistka Markéta Cukrová a basista Pavol Kubáň. V písni Koleda v Martinů Kytici vypomáhají též Pueri gaudentes.

V prvé půli se hraje Berliozova Tristia, jež mě velmi příjemně překvapí a občas připomene obě dramatické symfonie Romeo a Julie a Faustovo prokletí. Následuje Vieille priére bouddhique Lili Boulanger. Druhá část koncertu je k mé radosti vyhrazena Martinů rozhlasové kantátě Kytice, jednomu z nejpůvabněji;ších vokálních souborů české hudby.

2. června považuji za samozřejmé podpořit Ukrajinu nejen penězi, ale také vzdáním pocty Národnímu komornímu souboru Kyjevští sólisté na koncertu u Šimona a Judy. Hraje se ukrajinská hudba Berezovského, Šymka, Skoryka, Ševčenka a Sylvestrova doplněná lidovou písní a Mendelssohnem s Nino Rotou. Koncert je velmi kvalitní s velikým citovým nábojem. Sláva Ukrajině!

14. června opět u Vavřince nesmírně zajímavý koncert, kde se Tereza odvážně po delší době vrací ke zpěvu a představí nám zde téměř neznámou vokální tvorbu švédskou, neb ona tam studovala a pět let žila. Doprovází ji manžel Luboš na housle a Monika s cembalem a moc jí sluší olivově zelené šatečky. Doprovodný tým vloží i jeden instrumentální kousek. K dispozici máme přehled skladatelů a překlad textů, jejž uschovám, neb jsou velmi výživné.

Ježto Tereza ovládá jazyk, občas se vyloženě rozveselí a zrcadlí emoce obsažené v textu. Dokonce se občas tváří milostně. Je to jasně její večer a je znát, že po té odmlce z ní veškerá nervozita spadla a stále jí to zpívá lépe a lépe. Není nad to, když jsou sličné dámy ve šťastném rozpoložení. Seznam autorů je dlouhý a přidány také tři lidové písně. Od autora J. H. Romana písním předřazeny krátké sonáty pro housle a cembalo. Svou překvapivou neobvyklostí a odvahou zpěvaččinou získány neobyčejně kladné emoce. Jeden z nejpříjemnějších letošních koncertů.

Autor: Richard Mandelík | úterý 20.9.2022 7:00 | karma článku: 0.00 | přečteno: 65x

Další články blogera

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 10.28 | Přečteno: 216 | Diskuse

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 739 Celková karma 7.97 Průměrná čtenost 235

Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...