Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Námět k přemýšlení o jednom mostu

   Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku    dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

   Půjdu rovnou k věci. Jsem už starší pán s pár omezeními, leč to mi nebrání v tom s jistou opatrností (zábradlí po pravé ruce) chodit na zajímavá místa a bedlivě se dívat kolem sebe.

   Od dětství se mi moc líbil železniční most pod Vyšehradem a s postupujícími znalostmi mi počalo docházet, co vše ocelovým konstrukcím škodí a co je třeba dělat, aby se uchovala jejich schopnost sloužit bez omezení po dlouhou dobu. S lítostí jsem pozoroval, a to zvláště v poslední době, že se zde nečelí korozi tak, jako to vidíme u slavných konstrukcí typu Eiffelovy věže, ba i věže Petřínské, či mostu v Portu, anebo mostu Golden Gate. U všech těchto vynikajících technicko-architektonických památek sledujeme, že se soustavně dbá o obnovu ochranných nátěrů. Začne se na jednom konci a nakonec dojde na původní místo počátku. Ta péče je soustavná, systematická a odpovědná a sleduje výsledky nejnovějších výzkumů v oblasti boje proti korozi. Jen občas nesmí stávkovat natěrači jako v Paříži.

   Na vyšehradský most (a zejména na jeho rozhodující detaily) je v tomto smyslu smutný pohled a ze všeho nejsmutnější jsou spory, komu vlastně patří, jež se podobají sporům, které vznikaly v dobách, kdy stát vlastnil drtivou většinu majetku a nyní se různé instituce hádají, komu patří most, který kdysi postavil přes dálnici stát na pozemku, který dnes vlastní někdo jiný. Doufám, že toto nebude případ vyšehradského mostu, pokud však ano, musí být případní účastníci donuceni se dohodnout ve veřejném zájmu. Zřejmě to je však dnes Praha, když zveřejnila výsledky soutěže, kterou vypsala a jíž vyjádřena vůle zajistit trojkolejnou trať mezi hlavními pražskými nádražími. Součástí pak je snesení a sešrotování starého mostu.

   Jako obvykle je veřejnost rozpolcena mezi zastánce demolice starého a výstavby nového mostu a zastánce uchování starého mostu jako prvořadé památky. Má-li být důvodem výstavby nového mostu, o jehož architektuře nemíním vést polemiku, oprávněná a odůvodněná snaha zajistit vyšší kapacitu hlavního klasického (tudy budoucí vysokorychlostní trať západovýchodní vést nemůže) železničního spojení obou břehů Vltavy. Je mi jasné, že starý most by bez zásadních zásahů už železnici sloužit nemohl, avšak mohl by při troše snahy a dobré vůle za přijatelných nákladů (jistě menších než snesení a sešrotování konstrukce a zbourání pilířů) zachován, pečlivě renovován a upraven pro pěší a cyklisty a tím neztratit svou funkci jedné z nejzajímavějších součástí pražského říčního panoramatu a vyhlídkového místa.

   Na smíchovské straně bych pak, maje tu moc a vliv, postavil Muzeum kovových konstrukcí, jehož podstatným a živým exponátem by byl náš vzorně opravený a natřený most. Mohlo by být pobočkou Národního technického muzea, kde je již expozice architektury, anebo autonomní součástí Muzea hl. m. Prahy, popřípadě zcela samostatnou institucí řízenou Prahou. Už jen projekt tohoto zřejmě úsporného a možná i elegantního objektu samozřejmě s přiznanou ocelovou nosnou konstrukcí by mohl být obohacením pražské architektury na opačné straně města, než Vltavská filharmonie. Co kdyby se přihlásili Gehry (ten se přímo nabízí), nebo Calatrava.

   Umím si představit, že tu bude expozice vývoje kovového stavitelství počínaje pomocnými kovovými prvky v podobě železných spon a olověných zálivek, přes železná táhla a jiné kované prvky, litinové sloupy a pomocné konstrukce, až k vysoce pokročilým stavbám po vynálezu moderní oceli, vedle toho pojednat i použití lehkých kovů jako je hliník, nebo titan. Též se věnovat významným konstruktérům a inovátorům z tohoto oboru a významným firmám, které působily v oboru kovových konstrukcí na našem území. A v neposlední řadě i metodám čelení korozi.

   Expozici lze pojmout jako příležitost pro odborné školství zapojit talentovanou mládež, která by mohla spolupracovat při tvorbě exponátů v podobě modelů. A jistě by se tu i uplatnila expozice stavebnice Merkur. A také mě napadá spousta souvislostí a perliček, příkladmo jednou týdně ukázka klasického nýtování počínaje rozžhavením nýtu přes hození dvojici nýtařů na konstrukci vysoko nad zemí a vložení žhavého nýtu do připraveného otvoru a jeho rozklepání do úhledné polokoule. A to 250 metrů nad ulicí, což si musíme pouze představit, anebo za nýtaři promítat filmový pohled z výšin rozestavěného mrakodrapu.

   Pokud jde o mě, kdyby se takové muzeum povedlo a já bych se toho dožil, byl bych docela šťastný chlap a velebil bych Prahu, jak sice zanedbala péči o most, ale vše napravila citlivou renovací a zachováním významné technické památky a na konci vytvořila další pražskou atrakci, kam s vnoučaty rádi chodíme a nejen tam. Nechcete si tu myšlenku osvojit, a pokud Vás osloví, něco pro ni udělat?

Srdečně zdraví milovník svého města, ocelových konstrukcí a sličných Pražanek

Ing. Richard Mandelík

 

Rozdělovník:

Primátor hl. m. Prahy, MUDr. Svoboda Bohuslav.Svoboda@praha.eu

Předseda domácí rady Klubu za starou Prahu, doc. PhDr. Richard Biegel, Ph.D., zastarouprahu@seznam.cz

Generální ředitel Národního technického muzea, Mgr. Karel Ksandr, reditel@ntm.cz

Ředitel Centra architektury a městského plánování Štěpán Bärtl, camp@ipr.praha.eu

 

Autor: Richard Mandelík | středa 13.3.2024 7:00 | karma článku: 10,90 | přečteno: 288x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 48x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 4,25
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.