Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Café Créme na podzim 2023

  Tentokrát došlo ke křížení termínů, což způsobilo, že čtvrtý koncert 10. prosince jsem k mému žalu musel obětovat a vítací úsměvy Terezy Dudkové si odepřít.

   24. září v pořadu Melodram …láska, život, smrt…. hraje Monika Knoblochová cembalový a klavírní doprovod a texty recitují Lucie Trmíková a Filip Sychra.

   Zahajujeme klavírní 1ére Gnossienne Erika Satieho a tentýž skladatel se bude hrát až k poslední skladbě před přestávkou. Na programu jsou Avant–derniéres pensées pozůstávající z Idylle, Aubade a Méditation. Ale už netuším odkud povstala má poznámka v programu „Na kost promáčený“. Návrat ke klavíru v Seul á la maison. Nyní přichází nejvtipnější bod programu, a to Trois valses distinguées du précieux dégouté (Tři distingované valčíky znechuceného dandyho), jenž se skládá z hudebně odvázaných popisů Jeho postava, Jeho binokl a Jeho nohy, kde se obdivují dandyho ploché nohy. Před přestávkou si ještě dáme skladby Jiřího Temla Commedia dell arte pro cembalo a melodram Divadlo svět též podmalovaný cembalem.

   Po přestávce pak poklona nacisty zavražděnému Viktoru Ullmannovi prostřednictvím melodramu Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke. Viz též píseň Marty Kubišové v roce 1969, jedna z nejkrásnějších českých písní všech dob. Opět se tu objevují dvě poznámky, ta druhá je však jen faktická a praví se v ní, že „K obracení not přivolána Tereza“, kdežto v té první „Monika není schopna se krotit.“ Přehrabuji se v paměti a nic, ale tyhle mnohdy s odstupem doby nesrozumitelné reakce mi působí dodatečnou radost a o to více se těším na další koncerty. Copak asi zase Monika bude číst a přednášet a co zase napíšu?

   Koncert 22. října je koncert Pieces de clavecin en concert čistě starohudební se špičkovými a renomovanými hráčkami počínaje Monikou u cembala, flétnistkou Janou Semerádovou, houslistkou Dagmar Valentovou a gambistkou Mélusine Srovnal. Hudba prokládána čtením z dobové literatury, jež vždy obstarává Monika a vždy přidá nějaký peprný komentář Skladatelem dne je francouzský pozdně barokní velikán Jean-Philippe Rameau. Ostatní nástroje se vhodně připojují. Začínáme čtyřdílným Troisiéme concert, kde se připojuje skvělá flétna. Třídílnému Premiere concert se všemi nástroji předchází čtení z Rousseaua a Rameauovy postřehy. Plné nástrojové obsazení je též v třídílném Quatriéme concert.

    Po přestávce si všichni zahrají v třídílném Cinquiéme concert a v pětidílným Deuxiéme concert se koncert uzavírá a slova, která jsem si tu poznamenal, už vůbec nerozšifruji kromě toho, že si Jana sedne. A po intenzivním přemýšlení a zkoumání možností z toho vyšlo „Vezme si je ke své židli“. Zřejmě myšleny flétny. Obdrželi jsme též malý přídavek. Francouzské baroko má v sobě jakousi hrdost a v Rameauovi jí nalezneme dosti, rovněž tak si musíme zamilovat Maraisovu gambu, jehož kompletní nahrávku v podání Jordiho Savalla jsem se štěstím zakoupil na jeho koncertu.

   Další koncert 19. listopadu je žánrově netypický, neb se opírá o jazz a úspornou hru Najponk tria klavír, kontrabas a bicí. První skladbou je Autumn Leaves Josepha Cosmy. Následuje Sonata brevis Jana Nováka, kde mám po větách poznámky step by step, a je to do kopce a padám a chytám se větví. Monika nyní sedne ke klavíru a hraje s ostatními Blue Monk Thelonia Monka. Následují dvě preludia Martiala Solala a příjemné a nápadité dílko Lawns letos nás opustivší Carly Bley, pak ještě známý standard Edwarda Heymana & Johny Greye Body & Soul a před přestávkou ještě Daydream Johna Sebastiana, jež zní dosti nejazzově.

   Po přestávce Sunny Clappa a jeho Girl of My Dreams. Prostota a nenápadná elegance ragtimu nás potěší v pěti skladbičkách Scotta Joplina, z nichž Russian Rag postaven na jednom Rachmaninovově preludiu. Mne jako milovníka blues potěší tři klavírní věci Billyho Schlugera a mimo jazz i impresionismus se ocitáme v Debussyho trojici skladbiček. Ornette Coleman uchopil Bachovu hudbu a vytvořil Ornette)o)logy. Závěr patří Najponkově práci s Bachem v Preludiu d moll a skladbách Najponk a Based on Bach, Bird and Trane. U přídavku si poznamenávám „Známé preludium“.

  

 

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 28.12.2023 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 57x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 49x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 4,25
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.