Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lieder Society znovu na scéně 2023

  Po delší době jdeme se Sylvií 12. prosince s radostí na koncert tohoto spolku, jehož přední dramaturgickou osobností je Monika Jägerová, dáma vzdělaná a kráska sošná hlasu sametového barvy portského vína.

     Dnešní koncert spolek dohodl v Grand Café Orient ve světově proslaveném kubistickém Gočárově skvostu U černé Matky boží.

   Monika dnešní program odzpívá sama, její kolegyně ze spolku sopranistka Tamara Morozová pověřena obsluhou vstupního pultu se vstupenkami a programem. Zdraví mě přátelsky a nesmírně usměvavě. U stolku poblíž klavíru vidím Moniku a ona mi totéž dává najevo přívětivým pohledem a chvíli si můžeme povídat. Myslím, že jsem byl dnes přivítán nadmíru mile a cítím se tak skvěle, že si dám salát s kozím sýrem a velmi povedený černý lahvový ležák budvar.

   A s další radostí zaznamenávám, že se také přišly podívat starohudební houslistka a violistka Magdalenka Malá, a dvě Heleny, violoncellistka Matyášová, sestra nejkrásnější ředitelky festivalu Josefínky Knoblochové a sopranistka Hozová.

  Hudebně-literární večer sluje Stesk Čapek & Scheinpflugová, neb je poctou oběma osobnostem české kultury a postaven na štíhlé sbírce básní hereččině a spisovatelových dopisech Olze, již zhudebnila a do sbírky Stesk, op. 13, cyklus písní pro alt a klavír z roku 1946 shrnula pozoruhodná skladatelská postava Sláva Vorlová, dáma nevšedního talentu, jež musela za povstání v květnu 1945 přihlížet popravě manžela z rukou SS, což ji na čas vyřadilo z činnosti.

   Moniku doprovodí klavírista Vojtěch Červenka. Z Listů Olze bude předčítat po každé písni Otakar Blaha. A pro mé spanilé čtenářky uvádím, že se Monika oblékla do bílých umně vzorovaných šatů a své krásné vlasy rozpustila, aby do té ozdoby občas zasahovala v souladu s textem a náladou písní.

   Jedním z důvodů, proč si Moniky vážím, je její schopnost a úsilí nalézt pozapomenuté písňové skvosty, a pokud je přizvána stanicí Vltava k sestavení poledního koncertu, vždy dokáže vybrat zajímavý program a ještě jej opatřit inteligentním komentářem, jehož přednášení mi dává možnost vychutnat si barvy Moničina hlasu.

   Nyní uvádím seznam písní a za každou v závorce své obvyklé známky odrážející se pro jistou volnost známkování od pětky. Za každou písní též uvádím stručně poznámku, jež mě při té písni napadla, nebo odráží Moničin výraz (maminka to nazývala senzačními čumáky).

   Jsi-li (5), Stesk (6), Smíření (6) milostné pohledy, Večerní (7), Kříž (8), operní kukuče, Ukolébavka (9), smutné obličejíky, Otázka (8), Jaro (9), něha sama, člověk by tu holku chtěl pohladit, Klíč (8), pohádkový, Slib (8) konečné vyrovnání.

  Při poslechu Čapkových dopisů se nemohu zbavit dojmu, že jisté zblbnutí z lásky se nevyhýbá ani největšímu literárnímu géniovi, což, prosím, nechť není chápáno jako kritika nebo neúcta, nýbrž do jisté míry vzpomínka na mládí. Zajímavý je v tomto směru Čapkův vývoj, jenž je opět dokladem, že nakonec i pro každý vztah je nezbytná především láskyplná úcta a čas je na naší straně.

   Na tento jasně vymezený první programový bod naváže světová premiéra cyklu tří písní pro alt a klavír na slova Olgy Scheinpflugové ze sbírky Kouzelná obálka, skladatelky Kateřiny Horké, jež náhodou sedí dnes před námi a je jasně znát, jak je potěšena, jak už to u premiér bývá. Zpívají se písně Večerní, Dopis a Vyrovnání, zde zaznamenávám nádherné hloubky (řekl bych jägerovské) a umné střídání barev a nálad.

   Po koncertu jdu za Monikou, jež si šla popovídat se zmíněnými třemi hudebnicemi a vděčně pochválím vše počínaje cvičebním úborem a zpěvem konče. Rozloučiv se se všemi a pln radosti ubírám se do metra. Jen tak dál Lieder Society a Moniko zvláště.

 

 

Autor: Richard Mandelík | pondělí 18.12.2023 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 135x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,26 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 4,96
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.