Česká filharmonie a ČSKH na podzim 2022

6. 02. 2023 7:00:00
Celkem navštíveno 5 koncertů, z toho tři komorní a 1 pěvecký skutečně sváteční, neb asi po dvou letech opět vidím a slyším Magdalenu Velikou, což je vždy svátek.

12. října tu hraje klavírní trio složené z hráčky a hráčů Pavel Haas Quartetu v čele s krásnou a obdivuhodně kadeřavou houslistkou Veronikou Jarůškovou. Její manžel Peter hraje na violoncello a ke klavíru posazen častý host kvarteta izraelský a v Rusku narozený klavírista Boris Giltburg.

Já se zejména těším na Schubertovo Klavírní trio č. 1 B dur, D 898, které mě mocně oslovilo před pár lety v podání Lobkowicz tria. Nezůstávají nic dlužni a zahrají to mistrovsky.

Po přestávce se posouváme k Rachmaninovově Elegickému triu č. 1 g moll, kde se nikdo nemůže divit, že v triu dominuje klavír, Sergejův mistrovsky ovládaný nástroj. Občas je klavír až drsný. Večer uzavírá jediné klavírní trio Ravelovo č. 1 a moll. Nejvíce mě zaujala třetí věta, kde nálada připomíná Dvořákovo Largo z Novosvětské a klavír větu ukončí do ztracena. Housle hrají temně jako viola. Přidávají Dvořákovu poslední dumku.

17. října jdu na prvořadou českou i evropskou klavírní osobnost a svými šesti dětmi (jen jediné se nevěnuje hudbě) pilného rozmnožitele mladé zálohy českých hudebníků Ivana Klánského.

Koncert otvírá Bachova Chromatická fantazie a fuga d moll, BWV 903, jež má dle názvu dvě jasně vymezené části. Tohle je skutečná nádhera, jakou může napsat jenom táta hudby. Následuje klavírní lahůdka, kde hráč pomocí nástroje doslova vypráví, v podobě Fantazijních kusů, op. 12, Roberta Schumanna.

Po přestávce ten, jehož hudbou se nejčastěji zahajuje, Mozart, a jeho obě Fantazie d moll, K 397 a c moll, K 475, první s radostným vyzněním a druhá temnější, jakoby vážně operní. Následuje lahůdka k vychutnání v podobě Beethovenovy Sonáty cis moll, op. 27, č. 2, „Měsíční svit“. Závěrečná Chopinova Fantazie f moll, op. 49 je poctou Klánského celoživotnímu zájmu o tohoto krále klavíru a jiným, doslova něžným světem v porovnání předchozích skladeb.

22. října je v Sále Martinů v Lichtenštejnském paláci můj den sváteční, neb v řadách Škampova kvarteta dvě krásné a skvělé houslistky Petra Brabcová (asi zaskakuje za Helenu Jiříkovskou) a Adéla Štajnochrová. Po přestávce je doplní na klavírní kvintet Lukáš Klánský.

Příjemným a nečekaným překvapením je Smyčcový kvartet č. 2 D dur Alexandra Borodina, který se mu opravdu povedl.

Po přestávce si dáme Klavírní kvintet E dur, op. 15, Wolfganga Korngolda, kde je klavíru přisouzena svébytná role.

Přídavek zřejmě pochází z nějakého klavírního kvintetu.

25. listopadu konečně Magdalena Veliká, jež se po Dvořákově symfonické básni dle Erbena Holoubek dá do zpěvu zprvu výběru Dvořákových Večerních písní na Hálkovy verše, kde mě najvíc zaujala „Mně zdálo se“, a pokračuje Písněmi, op. 2, na verše Gustava Pflegera Moravského, téhož autora.

Tady musím konstatovat, že se mi ty dvě písně líbily nejvíc, jsouce expresivnější než ty starší, a Magdalena doslova zářila. V některých písních naklání Magdalena hlavu a hází očky kol sebe i po sále a k tomu dělá ty své senzační čumáky.

Po přestávce čtyři orchestrální písně op. 1, na texty Christiana Morgensterna, kde jdeme do němčiny a texty jsou dosti surreálné a řekl bych i půvabně potrhlé. Pohleďte třeba na píseň „Ne“: „Bouře vzdych? Červa smích? Výří, Výři na věžích.“ A německy: „Pfeift ser Sturm? Keift ein Wurm? Heulen, Eulen hoch vom Turm.“

Po této dávce půvabné potrhlosti nádherná Ukolébavka Gideona Kleina, jež náladou odkazuje na Merulovu renesanční ukolébavku, kde matka svému synkovi (zřejmě Ježíšovi) líčí, co ho čeká a to co dítě nemůže ani tušit. Tady jsme v jidiš a text je jen uklidňováním a uspáváním dítěte.

Moc zajímavý a pestrý koncert uzavřen Janáčkovým Tarasem Bulbou, což sice pozoruhodná skladba sklízející úspěch všude na světě, ale ve světle války na Ukrajině má jiný akcent Janáčkova rusofilie, jež by ho dnes zřejmě rychle přešla. Tarase Poláci upálí a dnes jeho krajanům nejvíce pomáhají a uprchlíky přijímají.

16. prosince se orchestru chopí Jakub Hrůša, který s ní nastudoval velmi zajímavý a neotřelý program, který zahájí Symfonie č. 7 pro symfonický orchestr a koncertantní marimbu, op. 153, ve světové premiéře (složeno 2015). Skladatel se na závěr osobně děkuje a jí poznamenám, že tato symfonie stojí za opakované hraní. Po ní můj oblíbený Martinů Koncert pro housle a orchestr č. 2, H 293. Pro řeckého sólistu Leonidase Kavakose se uvolňuje se prostor posunem houslové sekce, takže za ním je skvěle vidět nejkrásnější hudební maminka dvojčat a funkcionářka (viz Sexmise), podobě vedoucí skupiny druhých houslí Petra Brabcová. Její neposedná očka ke mně zaletí a s úsměvem se zdravíme obvyklým pokývnutím hlavy. Jak nemít radost a nebýt naladěn skvěle a k tomu ten Martinů.

Po přestávce mi zase první houslová dvojice Petru zakryje a na závěr se hraje opět Janáček, tentokrát neméně slavná Sinfonietta, kde se trubky odeberou na emporu a plní prostor jásavými fanfárami senzačně. U druhé pomalé věty poznamenávám takové plnokrevné.

Autor: Richard Mandelík | pondělí 6.2.2023 7:00 | karma článku: 0.00 | přečteno: 51x

Další články blogera

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 10.28 | Přečteno: 216 | Diskuse

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.80 | Přečteno: 264 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.14 | Přečteno: 393 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 739 Celková karma 7.97 Průměrná čtenost 235

Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...