Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opera živě i ze záznamu 2022

V předchozí sezóně Američané zavedli přísná protikovidová opatření a Met byla zavřena. Letošní jaro přineslo tři záznamy v oblíbeném Bio Oko a dvě živé opery domácí.

 

  

   Bez dlouhého úvodu pokročme k 9. lednu, kdy se těším na jednu z mých nejoblíbenějších mezzosopranistek a dámu neobyčejně krásnou Američanku Isabel Leonard. Užiji si jí v Massenetově Popelce. Aniž bych chtěl vynášet nějaké soudy, zřejmě se i se znalci shodnu na tom, že Rossiniho Popelka se vyvedla lépe. Já jdu na Isabel a také pro srovnání s předchozí Massenetovou Popelkou, v níž excelovala Joyce DiDonato. Pěvecky jsou obě rovnocenné. Jen u Isabel nutno vzít v úvahu, že je o 11 let mladší a tudíž i projev herecký i pěvecký poněkud jiskřivější. U Isabel nedá tolik práce z ní udělat překrásnou a něžnou Popelku, pro kterou by se Princ přerazil. Za dirigentským pultem česká stopa v podobě úspěšného šéfdirigenta naší  Prague Philharmonia Emmanuela Villauma. Francouzi svěřena francouzská opera. Nemá smysl se příliš rozepisovat a konstatovat, že děj je poněkud odlišný od Rossiniho, to již bylo učiněno při předchozím záznamu. Isabel je skutečná ozdoba Metropolitní opery půvabem i uměním a ještě se s ní uvidím.

   Uvidím se vzápětí, neb ve zvláštní dvoudílné opeře Richarda Strausse dávané v Oku 20. března je v Prologu Isabel svěřena kalhotková role skladatele, který je donucen bohatými objednateli soukromého operního představení k uměleckému harakiri. Panstvo si žádá pro skladatele nepřijatelné smíšení komediálního představení party potulných herců a operního souboru, který má připraven známý příběh Thésea a Ariadny, aby se stihl ohňostroj. Isabel marně vzdoruje a sehraje výtečně zneužitého skladatele zmítaného odporem k výmyslům panstva.

  Ve druhé části opery po zmíněném prologu se rozvíjí příběh Ariadny a Thésea, do něhož k pobavení zasahují komedianti od vysvětlování, jak se to má s láskou až po výhody výměny milenců. Ovoce sklízí samozřejmě Harlekýn jako v každé takové pokleslé komedii a po něm samozřejmě chlípný bůh Bakchus, s nímž Ariadna dojde k nebeské slávě. Nutno přiznat, že na úspěchu i kvalitě Straussových oper se významně podílí (s výjimkou Salome) libretista a básník Hugo von Hoffmannstahl, patrně jeden z nejlepších v historii opery.

   Ve druhé části mám možnost poprvé sledovat norský sopránový zázrak Lisu Davidsen v roli Ariadny. Zanechala ve mně mocný dojem a dle mého se může klidně pustit do Wagnera. Svižná a moc pěkná role je komediantka Zerbinetta, v níž si mě získala další americká kráska Brenda Rae.

   Nutno ještě poznamenat, že Strauss připravil dvě verze, jednu pro Stuttgart 1912 a druhou pro Vídeň 1916. V obou role Ariadny svěřena slavné české sopranistce Marii Jeritze, jež má také zásluhu na světovém rozšíření Korngoldova Mrtvého města a Janáčkovy Jenůfy prostřednictvím Met.

   29. května jdu se zvědavostí na Donizettiho Lucii z Lammermooru dle Scottovy novely Nevěsta z Lammermooru. To je opera postavená na tragickém příběhu svazku z donucení končícího krvavým dramatem. Ta strašlivá látka je zabalena do jedné z nejkrásnějších operních hudeb a bývala v minulosti příležitostí pro neslavnější sopranistky, jako byly Dame Joan Sutherland, Mařenka Callas, Renata Tebaldi nebo Andulka Moffo.

   Nám bude Lucii zpívat americká sopranistka Nadine Sierra. Hezká latinoamerická šikulka a obstojí moc dobře i herecky. Jen si myslím, že není nutné naturalisticky utopit v krvi Luciina vnuceného manžela Artura Bucklawa, jehož má Lucie umlátit hasicím přístrojem. Pravda, občas bývá jen několik krvavých šmouh, které také nekorespondují s původním ubodáním.

   Luciina tajného milého Edgarda zpívá velmi dobře a patřičně nešťastně mexický tenorista Javier Camarena. Lucie umírá a Edgardo se probodne a Luciina bratra Enrika, který vystupuje jako nedůvěryhodný majitel pochybného podniku, k jehož ekonomické záchraně má sloužit sňatek jeho sestry, už nic nezachrání.

   A nyní opera živě. 4. února v rámci bienále Opera Praha jdu na plzeňskou inscenaci Janáčkovy Věci Makropulos (tak už mám za sebou podvakráte Lišku Bystroušku a Její Pastorkyňu, Z mrtvého domu a Káťu Kabanovou z Madridu (čeština Španělů téměř dokonalá) v televizi. Souhlasím s autorem předlohy Karlem Čapkem, který Janáčka varoval, že jde o veliké množství textu možná nevhodné pro operu. Souhlasím a mám s těmi slovy pocit jako Josef II. z Mozartovy hudby, že je v ní příliš mnoho not. Ale ten příběh má váhu a plzeňská sopránová hvězda Ivana Veberová jako Emilie Marty je prvotřídní pěvecky i herecky. Janáčka já rád, neb on přinese vždy něco překvapivého a je tak odlišný a nezařaditelný.

   6. února jdu po asi 60 letech (naposledy v rámci představení po školy počátkem 60. let s maminkou v tehdejším Smetanově divadle – dnes Státní opeře) na Wagnerova Bludného Holanďana. Inscenace je počínaje režií, přes hudební nastudování, kostýmy, až po světelný design povýtce německá včetně obou hlavních rolí Holanďana (Joachim Goltz) a Senty (Dorothea Herbert). Ostatní role jsou české. Scéna je pohyblivá kruhová, jež se natáčí a naklání a působí velmi depresivně, což je i celý děj. Docela mě rozhodily kostýmy duchů námořníků na závěr, které připomínaly průvod na Prague Pride říznuté Papagenem z Kouzelné flétny. Jinak jsem si to po té době dost užil a jen se utvrdil, že mým světem není temnota germánských a vikingských legend.

   Jako už obvykle jdu 15. července do Lichtenštejnského paláce na nádvorní představení převozního divadla Florea Theatrum, kde nám letos třicetiletá Musika Florea dává operu Vesnický trh Jiřího Antonína Bendy Vesnický trh, kde mluvené dialogy jsou převedeny do češtiny a zpívá se jako původně německy. Na začátku zaberu v první řadě místo a jdu si sednout ke sklence poblíž stánku s občerstvením a zde narazím na příchozí Hanku Flekovou a k mé radosti i na Josefínku, jíž brzy začne festival Letních slavností staré hudby, jehož je ředitelkou. Ach ty české rusovlásky. Její sestra s violoncellem později rozesmátá z děje a úplně na závěr jdu také pozdravit koncertní mistryni Magdalenku. Tyhle letní noční opery jsou radostnou oslavou staré hudby. Aby toho nebylo dost, za tři dny dávají tamtéž spolu s Hartig Ensemble balet Václava Praupnera Kirké. Musím říci, že je to pravdu výživná podívaná, plná barvitých kostýmů a podmanivého pohybu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 17.11.2022 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 47x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Geopolitický rébus. Požár v pacifické državě Francie přifukuje Ázerbájdžán

17. května 2024  12:52

Francie má problém. A neřeší ho na dohled Elysejského paláce, ale na druhé straně planety. V Nové...

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

Jak dostat zaměstnance z nemocenské. Stát chce uzákonit lékaře ve firmách

17. května 2024  12:44

Premium Méně lidí na neschopence, vyšší produktivita práce, vyšší výnos daní. Takové jsou cíle připravované...

Policie vyšetřuje požár skladu olejů v Kladně jako ohrožení z nedbalosti

17. května 2024  12:42

Požár skladu olejů Kladně, při kterém ve čtvrtek vznikla zhruba čtyřicetimilionová škoda, policie...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.