Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dvořákova Praha 2022

  Loni jsem festival vynechal, neb mi nevyšli vstříc s místy kvůli kovidovým zmatkům a já jsem zjistil, že jsem se urazil a je pod mou úroveň se doprošovat. Letos však jdu na 4 koncerty.

   14. září jdu ze zvědavosti na britský Royal Philharmonic Orchestra, orchestr letos 75 letý a vysoce ceněný a kladený mezi světovými tělesy na přední místa. Řídí Vasilij Petrenko (46), americký v Rusku narozený dirigent pohybující se po světě a pracující s mnoha věhlasnými soubory. Já ho hodnotím jako sebevědomou a sympatickou osobnost, která má zřejmě ve zvyku s orchestrem živě komunikovat.

  Jako první bod programu se hraje drobná skladba Elgarova na počest zesnulé britské královny Alžběty II. a následují Čtyři mořská interludia z opery Peter Grimes, op. 33 a, Benjamina Brittena hraná attaca a přinášející ve větách Svítání, Nedělní ráno, Měsíční svit a Bouře řadu emotivních chvil a kdo chce v hudbě najít ona témata, podaří se mu to.

Po přesunech klavíru a předních řad orchestru přichází naše světová klavírní hvězda Lukáš Vondráček a svým energickým a nápadným způsobem zahraje Griegův Klavírní koncert a moll, op. 16. Přidá cosi romantického.

   Po přestávce je na programu Prokofjevova impozantní a poslední Symfonie č. 5 B dur, op. 100, skládaná ve válečném azylu mimo Moskvu stejně jako hudba k baletu Popelka. Orchestr nadšenému publiku přidá jeden ze slovanských tanců.

   Hned nazítří jdu na americký Juilliard String Quartet, soubor proslavený, který hraje v sestavě 1. housle Areta Zhulla, 2. housle Ronald Copes, viola Molly Carr a violoncello Astrid Schween

   Zahajuje se Smyčcovým kvartetem č. 2 současné britské autorky Eleanor Albergy, kde konstatuji, že v pohledné skladbě dostávají obojí housle zabrat. Po celou dobu koncertu mám pocit, že poslouchám 1. housle s doprovodem smyčcového tria a občas sametovou violu. Včera Britten a dnes také v podobě jeho Smyčcového kvartetu č. 3 G dur, op. 94, kde oceňuji druhou ostinátní větu a ve třetí větě postupný nástup nástrojů a jejich samostatnost později, předpolední věta je ohnivá a 1. housle doslova něžné a hladivé v páté větě.

Po přestávce dají z festivalových důvodů Smyčcový kvartet č. 14 As dur, op. 105. Nemohu říci, že bych slyšel převratného a srdcervoucího Dvořáka a ani po přídavku, kterým je pomalá věta z Mozartova „loveckého“ kvartetu, nemohu říci, že jsem obdržel světový výkon. Nadchla mě však 1. houslistka.

  20. září jdu na další mezinárodně ostřílený soubor, izraelský 26letý Jerusalem Quartet. Zahájí tak, jak je pro navození nálady a k rozehrání vhodno Mozartovým Smyčcovým kvartetem č. 21 D dur, K 575. K Mozartovi se dobře hodí Erich Wolfgang Korngold a jeho Smyčcový kvartet č. 2 Es dur, op. 26, z něhož pomalu, ale jistě cítit, že se nám narodí skladatel filmové hudby a kdo poslouchá jazz, nezůstane bez následků. Soubor je sympaticky mezinárodní, neb jeden je Američan, jeden Ukrajinec a dva Bělorusové. Bohužel mezi trním žádná růže.

   Po přestávce se pustí do kvartetu z nejkrásnějších a nejslavnějších, a to Dvořákova č. 12 F dur, op. 96, „Amerického“. Na mě udělali výtečný dojem a juilliardské strčili do kapsy.

   Koncert doslova sváteční, neb doyenka světového klavíru Argentinka Martha Argerich se z nějakého důvodu dala ukecat, a přestože již veřejně nekoncertuje, 24. září se představí a se spolupracujícími hudebníky zahraje nezapomenutelný koncert. Kdo ji pamatuje a jde na starší videa z Youtube ví, že tato krásná dáma vždy vynikala jihoamericky černými bohatými a vlnitými vlasy a ta bohatost jí zůstala, leč barva je dnes stříbrná. Když přichází a odchází, mám pocit, jako kdyby přišla královna Alžběta, přestože je Martha o nějakých 15 let mladší. Cítím, jak z publika doslova prýští úcta a uznání a mám tentýž pocit. Ještě po letech budu vnoučatům vyprávět, jak jsem byl na koncertu klavírní královny a ukážu jim ji na Youtube. Tohle je naše ohromná výhoda.

   Ti spolupracovníci jsou nám již známý ruský trumpetista Sergej Nakarjakov a zřejmě ruská klavíristka Marie Meerovitch a na závěr Ukrajinsko-česká Sinfonietta sestavená a řízená Radkem Baborákem. A obraťstránka je hezká a patrně argentinská.

   Martha usedne a začneme Beethovenovými 7 variacemi na duet „Bei Männern, welche Liebe fühlen“, WoO 46, v úpravě pro klavír a křídlovku. Následují Schumannovy Fantastické kusy, op. 73, opět v úpravě pro klavír a křídlovku. První část koncertu uzavře Mozartova Sonáta D dur pro dva klavíry, K. 448, kde k tomu druhému přichází Maria, a já vidím, že je to krásná mladá dáma s úhlednou nakrátko střiženou černou hlavičkou.

Po přestávce Maria sama zahraje Schumannovu Arabesku C dur, op. 18. Počíná si k mé radosti jemně a něžně. Pokračujeme Lisztem upravenou Schumannovou Widmung opět v režii Mariině.

  Nyní se tu seřadí Baborákův soubor a za účasti Marty a Sergeje zahrají Šostakovičův Koncert č. 1 pro klavír, trubku a smyčcový orchestr c moll, op. 35. Jako přídavek odhaduji, že posloužilo opakování poslední věty koncertu.

 

 

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 20.10.2022 7:00 | karma článku: 3,50 | přečteno: 55x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.