Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PKF na jaře 2022

Až na výjimky chodím na komorní koncerty, neb tam je nečíslováno a nemusím při nákupu hlídat místa. Stačí jen do bývalého jezuitského refektáře dnes budovy Matfyz UK přejít z Malostranské besedy, kteréžto místo vhodno k přípravě.

  Další důvod, proč preferuji komorní řadu, je dramaturgyně Martina Sermain. Tato vzdělaná a sličná dáma je podepsána pod programy a vždy nám je před koncertem osobně přiblíží. Zkrátka pečuje o své diváky. Kromě toho má v oblibě jako já Martinů a je zřejmě naladěna na podobných hudebních vlnách. Takže ona je pro mě virtuálním dalším hudebníkem, podobně jako Petra Hajská. Letos na jaře tedy čtyři komorní a jeden orchestrální.

   14. února hraje v Matfyz sestava vyčleněná z orchestru ve složení Hoboj Borovka, cembalo Dlabačová a fagot Františ, jako hosté pak housle Kolářová, violoncello Petr a bicí Hon. Program je barokní a velmi stylově pestrý.

   V prvé půli Vivaldiho Koncert g moll pro zobcovou flétnu, hoboj a fagot, RV 103, v úpravě pro housle, violoncello a cembalo. Zdá se mi to být neveselé a závažné. Zpravidla rozjasněný Vivaldi možná neměl den. Následují instrumentálně adaptovaná kantáta Barbary Strozzi a ciaccona Bernarda Storaceho. V obou skladbách dominují dechy.

    Druhá půle věnována celá výběru z děl Rameauových, což opravdu jiný příběh než u Vivaldiho a jiných Italů. Výběr jest učiněn a hrán celou sestavou z Les Pieces de clavecin en concerts a otevře jej Koncert č. 3 A dur, který zní moc pěkně. Neméně poutavé jsou Koncert č. 2 G dur, Koncert č. 5 d moll a Koncert č. 4 B dur. Programově se skladby prolínají se vztahem k manželce. Rameau si zřetelně s těmito skladbami žertovně pohrával a možná by bylo zajímavé, kdyby je použila Musica Florea k některému z koncertů věnovaných improvizaci.

   11. dubna taktéž v Matfyz modifikovaná sestava Tria Clavio, kde violoncello nahrazeno klarinetem Anny Paulové. Začátek zajímavý, neb se hraje Suita pro klarinet housle a klavír Alexandera Artuťuňana, skladatele v Sovětském svazu uznávaného a oceňovaného, aniž by si zadal, jež napsána a premiérována v devadesátých letech a nezapře arménské inspirace. Následuje Mendelssohnův Koncertní kus pro klarinet a basetový roh c úprave pro naše nástroje.

Po přestávce dvakrát Saint-Saëns, předně Tarantelle a moll rovněž adaptovaná pro dnešek a Sonáta pro klarinet a klavír Es dur s překrásným a inspirativním Lento a vůbec je to celé francouzsky přívětivé jako ty dívky, které v neděli jdou tančit do Moulim de la galette. Koncert uzavře Jewish Vintage Keese Schoonenbeeka, které zní velmi židovsky a hodilo by se i do Šumaře na střeše. Tady si všechny nástroje dost užijí a skvěle spolupracují.

   8. května jsme v Rudolfinu s celým orchestrem a zahajujeme Straussovou Serenádou Es dur (zase ta vznosná tónina), která je milá a příjemná. Na v první skladbě romantického autora naváže klasicistní a hravý Mozart se svou předehrou k opeře (spíše singspielu) Divadelní ředitel.

Na postu koncertní mistryně červenovláska Romana Špačková, která živě pokukuje kolem při Brahmsově Sonátě pro klarinet a klavír f moll, op. 120, v Butoracově orchestraci.

Po přestávce Gounodova Symfonie č. 2 Es dur (už zase), kde si první housle opravdu zahrají a v poslední větě se naladíme odlehčeně až vesele.

   6. června zase zpět do péče Martininy v Matfyz, kde letos poprvé Bennewitzovo kvarteto, které doplní ve druhé skladbě na kvintet klarinetista Jan Brabec.

   Program je reprezentativní, dva klasicisté a vrcholný romantik Dvořák. První na řadě je i dle věku papá Haydn se svým Smyčcovým kvartetem G dur, op. 17, č. 5, což znamená 5. kvartet ze šestice označované op. 17. Tak bylo tehdy zvykem. Na papá naváže Mozart svým Klarinetovým kvintetem A dur, KV 581, pozdním dílem z roku 1789. Dílo plné melodické krásy a radosti, zejména druhá věta Larghetto. Pánové hrají pečlivě a soustředěně, čímž se výtečně připravují na popřestávkový Dvořákův Smyčcový kvartet č. 13 G dur.

O přestávce se seznámím s Martininým malým synkem a zapůjčím jí útlou knížku o Beethovenovi. Dvořákovy poslední dva kvartety někteří nazývají pro bohatost a propracovanost kvartetními symfoniemi. Nápadů a inspirace je v nich dost. Nemají však už lehkost a dobrou náladu kvartetu dvanáctého „Amerického“. Diváctvo včetně mě je oprávněně nadšeno. Dokonalý závěr komorní řady, pokud jde o mě.

  

 

 

 

  

  

Autor: Richard Mandelík | pátek 9.9.2022 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 63x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.