Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Atrium na podzim 2021

Pomalu, ale jistě začínají krystalizovat jisté stálé tématické bloky, ale klasická hudba je na ústupu. Dva koncerty klasické hudby za měsíc nelze označit za nic jiného než bídu s nouzí. Dramaturgie kulhá na jednu nohu.

  5. října tu hraje Ivo Kahánek, spoluautor dle mého nesmyslného a drahého nákupu Prahy 3 koncertního křídla Steinway&Sons pro zdejší sál předimenzovaného. MČ zřejmě potřebovala vyčerpat nějakou položku rozpočtu. Ivo zahajuje veselou a rozvernou Mozartovou Sonátou C dur, KV 330. Na ni naváže v duchu své oceňované desky s kompletem Dvořákovy klavírní tvorby Poetickými náladami, které skýtají celou řadu emotivních podnětů a Noční cestou, Furiant, Na starém hradě, Rej skřítků a na závěr neklidným Barchanále nikterak však neupomínajících na to slavné Saint-Saënsovo. Velmi dobré finále obstará Chopin a jeho Fantasie–Impromptu cis moll, op. 66, kde opět celý soubor emocí až po hrdinské Finale. Přestože víko odklopeno, zkušený hráč hraje patřičně uměřeně. Je moc dobře, že ho zde máme. Přidá kousek ze zarostlého chodníčku Janáčkova a vděčný Bugatti step. Celý koncert hraje zpaměti bez not.

  1. prosince sem přilákají na koncert Vox organi nejkrásnější světovou varhanici Kateřinu Chrobokovou řečenou KATTA i s jejím obrovitým bílým varhanním strojem.

   Zahájí Bachovou na rozdíl od Toccaty a fugy d moll méně hranou Toccatou d moll, zvanou dórická, BWV 536. Nato má Katta na programu zvukově velice pestrý soubor počínající nízkofrekvenční Meditací I., inspirace pravoslavným světem jako na první desce zní v Kyrie/Gospodi pomiluj, kde i zpívá a po druhé meditaci pokračuje v latinském Stabat mater dolorosa a pokračuje v pravoslavném jihoslovansky znějícím Slava vo vyšnich Bogu a z téhož soudku Agněče Bóžij.

   Nejlepší se mi zdá následující In paradisum. Nato zařadí výtečný Slavkof a uzavře Rachmaninovovým Bogorodice djevo. Po uzavření programu ještě zahraje 2 písňové přídavky. Z dnešního programu nejsem nadšen tak jako z první desky jednou slyšené U Salvátora na kostelní varhany a podruhé v Anežském klášteře na ty převozní s přednahranými tóny z varhan po celé Evropě, což Honza vždy kritizuje, a já musím přiznat, že o tom také přemýšlím.

   16. prosince jdeme v rámci klavírní řady na dlouhovlasou klavíristku Nikol Bókovou, která předřadí klasický blok, který hraje attaca tak, že nelze rozeznat jednotlivé skladby. Hrál se dvakrát Rachmaninov a Ravel a jeden Skrjabin. Poté zařadí blok moderního jazzu se svým triem (kontrabas a bicí). Docela to ujde. Jako vadu označuji, že nedostaneme s programem ani slovo o umělcích a tom, co se bude hrát. Bohužel ani k předcházejícímu koncertu. Dívka je pohledná a moc šikovná a patří k těm umělcům, kteří vystudovali klasickou hudbu a odešli ke své mimoklasické volbě, jsouce technicky na úrovni. To se stává nejčastěji právě u jazzu.

  Velmi mě mrzí, že z obsáhlého a dlouhého seznamu lidí a komorních souborů, který jsem už před třemi roky dodal, si zdejší dramaturgyně téměř nikoho nehodlá vybrat, což se týká i mnoha sólistů a souborů, které považovaly Atrium za svou téměř domovskou scénu. Co říci na to, že už v únoru vytištěn a zveřejněn celoroční program koncertů klasické hudby, v němž chybí takoví domácí umělci jako Markéta Janoušková, nebo dnes na špičkové úrovni lidé, kteří provozují starou hudbu (Victoria ensemble či Monika Jägerová). Závěrem tedy vyslovuji ostrou nespokojenost s dramaturgií. Byl bych býval očekával, že bude dramaturgyně stát o rozhovor a lidmi, kteří do Atria chodí už dlouhá léta a leccos tu už zažili a viděli a nejsou neznalí a zcela hluší a slepí. Jsem zvědav, zda po tomto přehledu se něco pohne, a neustanu, dokud se to nestane.

Autor: Richard Mandelík | pondělí 7.3.2022 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 40x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,72 | Přečteno: 55x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.