Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podzim 2021 - půvabné koncerty menších pořadatelů 2

Předkládám druhý díl z této skupiny, dva z nich pocházejí od nově objeveného pořadatele www.pontesmusici.cz, který stojí za pozornost vším, co odtud pochází.

  Začínám tento díl, přestože byl až druhý, koncertem Kinsky tria 24. října v dobříšském zámku. Ten kousek od Prahy, avšak kvůli krásné a milé houslistce paní Lucii Sedlákové bych jel i dál.

   Program dnes reprezentativní. Beethovenovo Trio c moll, op.1, č. 3, ikdyž podle opusového čísla skladba velmi raná, přesto bohatá hudební pestrostí a s nástroji vyváženými, po něm Lucie vysvětlí, co a proč se bude dál hrát. Poté pokračujeme Mendelssohnovým Triem č. 2 c moll, op. 66, kde poznamenávám, že to do nás skladatel doslova pere zvláště v rychlých závěrečných větách. Zajímavostí je  na závěr uvedení poslední věty Allegro z více než hodinového Tria c moll Rimského-Korsakova. Moc pěkně sestavený a zahraný program s přídavkem dvořákovským, čili Dumkou. Na rozdíl od Lípy musiky zde na Lucii výtečně z první řady vidím.

  Nyní tedy nově objevený hudební salón Café créme Café créme, který patrně obdrží podle toho kolik koncertů bude moci navštívit samostatný podzimní a jarní blok, o minulém koncertu jsem nevěděl, leč stejně bylo naplánováno vnoučkovo narozeninové setkání. Jsme tu dnes s Vaškem.

   21. listopadu u Vavřince v Hellichově hraje sestava hvězdná sestava Jana Semerádová flétna klasicistní, Dagmar Valentová s houslemi a violou a Monika Knoblochová fortepiano. Celý večer věnován možná občas přehlíženému druhému nejstaršímu synovi táty hudby Carlu Philippu Emanuelovi Bachovi, který nakonec po službě u pruského královského dvora nahradil zesnulého Telemanna v Hamburku, kde řídil hudební provoz pěti kostelů, vyučoval hudbě a organizoval místní hudební život dobyv přitom veliké vážnosti. Škatulkáři na něj lepí známku jakési uměřenosti a líbivosti, konečně leccos podobného lepili i na předchůdce. Nám dnes budou hrát tak pestrý přehled, že můžeme sami posoudit.

    Triová sonáta G dur, Wq 144 má hned v úvod líbezné Adagio a nikterak nezarmoutí ani dál v Allegru a Prestu. Nyní si klavír odpočine a hraje se Duet pro flétnu a housle, H 598, který mám za velmi srozumitelný a ježto se pěkně daří, Dagmar se šťastně usmívá. Jana ovšem jako vždy s flétnou sošně vládne všemu. Velmi dramaticky vyzní sice třemi hraný, leč Kvartet původně pro violu, flétnu, violoncello a klavír a moll, Wq 93, který podmanivě zní úvodními pomalými větami. Samozřejmě nepoznám, co mělo původné hrát cello, ale myslím, že použit k zastoupení klavír.

   Přestávka a já si v baru s radostí a chutí povídám s milou paní, jež svou hlavičku ladí do červena a nakonec dostanu adresu a budu posílat své hudební eseje.

   Nyní právě taková skladba, pro jejíž krásu a půvab chápu, proč jej tak chválili. Sonáta G dur pro flétnu a basso continuo, H550, je takovými perličkami sbíranými na dně s líbeznými odlesky a virtuózní flétně dává autor plně vyniknout. Následuje první věta Sonáty pro sólovou flétnu, Wq 132, jež mi připadá nadčasová, až mozartovská. Abychom si plně uvědomili, kdo že tu dnes hraje, dočkáme se jiskřivého začátku Kvartetu původně pro flétnu, housle, violoncello a klavír D dur, Wq 94 a dojdeme k přemýšlivé druhé pomalé větě, abychom na závěr strženi téměř do víru zpěvu a tance (to je hamburská Lúčnica, přátelé).

Skvělá a příjemná zkušenost, tohle místo a pořadatele nutno pamatovat a sledovat. Možno si zde dát i sklenku vnést do sálu.

   10. prosince je na programu sonda do komorní tvorby, opery i oratoria Němce z Halle rodem a Angličana bytem i hrobem a jistě i daněmi Georga Friedricha Händela. Dnes sestava kvintetní Roman Patočka housle, Adéla Štajnochrová (svou přítomností na druhých houslích v onom slavném večeru 6.12. s ročními dobami Vivaldiho a Piazzoly přispěla k tomu, že se sešly nejkrásnější české houslistky), viola Radim Sedmidubský, violoncello Libor Mašek a cembalo Monika Knoblochová. Ku zpěvu přibráno blonďaté děvče jménem Markéta Klaudová Böhmová (sopranistka podobně jako Pavla Radostová při objetí zaujímající spolehlivě náruč).

   Zahájit vhodno předehrou k opeře (zde Alcina) a pokračovat mezihrami Musette a Menuet. Nato dívčina osvědčí energický a důrazný zpěv v árii z téže opery Tornami a vagheggiar. Voioloncello si zahraje s houslemi v Chaconne G dur. Nato opět zpěv až slavnostní nálady s drobnou koloraturou árie Ritorna, oh caro e dolce mio tesoro. První část programu uzavře Koncert F dur pro varhany nebo cembalo, op.4, č. 4. Hrají smyčce a cembalo se tváří hravě a pobíhá po klávesách.

   Po přestávce otevřeme předehrou k opeře Giulio Cesare. V té opeře ještě déle zůstaneme, nejdříve Kleopatra zazpívá Da tempeste il legno, což je asi strachuplná reakce na bouři, jež rozehnala loďstvo Caesarovo. Zde též koloratury, ale řekl bych zdařilejší. Po operní árii vložena sonáta pro housle a basso continuo, op. 1, č. 13, kde si u Patočkovy hry poznamenavám, že je to skladba radostná a že ji musím doporučit Markétě Janouškové. Nato nasadí naše Markéta skromný obličejík a s citem zazpívá recitativ E pur cosi un giorno. Nyní zařazena nástrojově pestrá a poněkud divočejší Suita B dur, HWV 353. Vše stylově uzavře zpěv Rejoice greatly z nejslavnějšího oratoria Mesiáš.

   Přídavkem je několik koled vedených Markétou za skromného připojení obecenstva. K nim vzadu stojící k mému překvapení i radosti sopranistka Collegia vocale 1704 Pavla Radostová převezme od Markéty zvonečky. Podaří se mi tuto velikou zlatovlásku ještě zastihnout u východu a dát pár slov.   

Autor: Richard Mandelík | pátek 14.1.2022 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 26x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

24. dubna 2024  19:33

Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:30

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

Lidovci znovu pokárali Cyrila Svobodu, ale vyhazov ze strany se nekoná

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  19:26

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších politiků, bývalého šéfa strany...

Hrozí scénář Twitter? TikTok v USA narazil, šanci větří mocní miliardáři

24. dubna 2024  19:25

Čínské sociální síti TikTok ve Spojených státech po úterním hlasování Senátu zvoní hrana. Její...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.