Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

PKF na podzim 2021 aneb toulky světem barokních skladatelek

   Letos na podzim jen jediný koncert tohoto pořadatele 6. prosince, a ježto komorní, dáván v bývalém Profesním domě jezuitském, dnes ve správě Matematicko-fyzikální fakulty, té naší staroslavné.

    Vždycky si vzpomenu na ten hloupý šovinistický čin jistou částí univerzity vydyndaný na králi hlasitou menšinou vedenou národní ikonou (to neříkám ve zlém, maje Husa za obdivuhodně mravně statečného muže). Leč ani jemu nedošlo, že cizinecká legie je zde samozřejmě stejně jako na slavnějších a starších univerzitách v Evropě mocným myšlenkovým a ekonomickým stimulem. Ze slibně založené a množstvím evropských vzdělanců a studentů osazené nadějné nové univerzity se tak jediným podpisem stala provinční škola s dosahem tak akorát k těm Horám Kutným, kde onen dekret zhotoven. Kdyby byl býval ještě žil Arnošt z Pardubic, nikdy by se taková blbost s dopadem intelektuálním i ekonomickým nestala. Ale dosti stesků, koronavirus je ještě horší. Jedno černé v Malostranské besedě v rámci přípravy.

Dnes též oba Vacci a paní Bobina. U vstupu mladí pořadatelé a též k mé radosti milá a sličná paní Martina a já se už těším na její úvodní slovo. Říká, že má trochu trému, tak ji ujistím, že na komorní koncerty PKF chodím rád i kvůli ní. První řada jako obvykle, vystupuje-li nějaká kráska.

   Dnes jsou dvě, houslistka Adéla Štajnochrová působící ve dvou komorních formacích a často hostující u Velkého C, i Musiky Florey, jež mi nedávno (užnevímkde) říkala: „Vy jste taky všude.“  Hlavním důvodem mé návštěvy zde je však nejkrásnější světová sopranistka Maří Fajtová. Dnes v přiléhavém černém.

   Velmi úsporný soubor pod vedením Roberta Huga, renomovaného varhaníka od Nejsvětějšího Salvátora, původním vzděláním chemika a muže hudebně velmi znalého a úctyhodného, který je možná nezaslouženě poněkud méně vidět, ještě zahrnuje trombonistu Stanislava Penka z PKF. Martinina tréma zřejmě pryč a první část programu vzorně a půvabně uvede.

První skladba je instrumentální od dámy ve své době (za Ludvíka XIV.) velmi ceněné. Élisabeth Jacquet de la Guerre získala své pozoruhodné příjmení sňatkem s panem de la Guerre (což značí z Války) a my zde slyšíme její Marche pro housle, trombon a cembalo. Další je moteto Non scintilade frigide Isabelly Leonardy pro soprán a basso continuo. Nelze si nevšimnout Mariiny vzorné deklamace a srozumitelnosti každého slova.

 Nyní pro genderovou vyrovnanost, aby chlapi neprotestovali, dnes jeden ze tří skladatelů Alberik Mazak (rodák ze Slezské Ratiboře, tj. ze země tehdy Koruny české), předvede se v transkripci moteta Sub tuum praesidium pro trombón a cembalo. Aby nám Maří nevychladla, dáme jí zazpívat úsporně a jemně s citem Te lucis ante terminum dámy ze slavné rodiny Francesky Caccini. Pokud jde o hlas, mám pocit, že se soustřeďuje na jeho dokonalou kontrolu a zatím se nepouští do žádného zdobení. Nejsme na půdě barokní opery, nýbrž motet, nebo písní. Příjemně překvapí krásné znělé hloubky.

   Vracíme se k dámě první a nyní dáme vyniknout Adéle, která se s viditelnou chutí pustí do přehrání sedmivěté Sonáty č. 1 pro housle a basso continuo. Řekl bych ideální pro domácí koncert, když přijdou dobří známí. Musím doporučit Markétě. Ještě před přestávkou se v nejlepším větle ukáže Mazak se skladbou Salve Regina pro soprán, housle, trombon a cembalo, kde Maří doslova zazáří a sklízí ode mě devítku.

   Přestávka naplněna povídáním a popíjením minerálky, jež byla rozdávána u vstupu, neb bar zde nezřízen. Honza praví, že v případě Maří Pánbůh zase marnotratně plýtval, čímž jen potvrzuje mé názory.

   Po přestávce si Martina povolá Roberta Huga a dle svého plánu mu klade otázky. On varuje, že odpovědi zpravidla trvají mnoho hodin a že to zkrátí. Dělá sice, co může, ale stejně se nakonec jeho vystoupení protáhne přes půlhodinu. Leč nikomu to zřejmě nevadí, neb to, co říká je nesmírně zajímavé a občas i dost vtipné, zejména když musel hledat vhodné skladby a úpravy pro uplatnění trombónu. (Ony ty holky pro trombón nic nenapsaly). Po přednášce znovu dáma z Války a Maří se vrací ke své roli ve Scarlattiho Giudittě před pár lety a zpívá Kantátu č. 6, Judith. Rozehraje tu celý příběh a je tu znát příkladná přehlednost barokní hudby, zde za účasti sopránu houslí a cembala.

  Mazak se nám dnes zalíbil a proto si instrumentální transkripci jeho moteta Beata Dei genitrix, pro soprán, alt a basso continuo zahrají housle, trombón a cembalo.

   Nyní táta hudby Bach a árie Bist du bei mir z Knížky skladeb pro manželku Annu Magdalenu, k níž si poznamenávám vyloženě krásné a až mozartovsky odlehčené.

   Návrat domů do Jindřichova Hradce za místním úspěšným obchodníkem s vínem panem Michnou a jeho písní ze souboru Česká mariánská muzika Archanjelské poselství aneb Zvěstování Panny Marie pro soprán, housle, trombon a cembalo. Zajímavé je, že srozumitelnost češtiny, i když archaické ze 17. století, je poněkud horší než u předcházející italštiny, latiny a němčiny.

  Mám v kapse připravenu tu dřevěnou klíčenku tvaru srdce s vyrytým Marie, ale předat ji při odchodu z pódia se mi nepodaří a nezdá se mi to ani vhodné. Nakonec se mi podaří odchytit Maří (to je, pane, verš) na odchodu na kraji schodiště a sklidit úsměv z nejkrásnějších a k tomu ještě poděkovat za krásný koncert a popřát k Vánocům. Nahoře se pak ještě domluvím s paní Martinou, že jí pošlu dnešní esej. A doma se ještě kvůli ní podívám, na co komorního ještě zajít na jaře.

Autor: Richard Mandelík | pátek 10.12.2021 11:04 | karma článku: 0 | přečteno: 46x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Oslavili nejdéle trvající manželství v Německu, dohromady jim je 200 let

18. května 2024  15:22

Manželský pár ze západního Německa oslavil 80. výročí svatby. Stal se tak nejdéle sezdaným párem v...

Gruzie je podbřišek Ruska. Ale hru o ni už částečně prohrálo, říká expert

18. května 2024  15:04

Podcast Gruzie se potácí mezi Ruskem a Západem. Parlament v úterý přijal zákon o zahraničním vlivu, který...

Střet vlaku s člověkem zastavil provoz na trati mezi Olomoucí a Prostějovem

18. května 2024  14:31,  aktualizováno  14:59

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem srazil po sobotním poledni vlak člověka. Provoz na trati mezi...

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  14:44

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.