Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když má principál narozeniny

Oním principálem míněn pan Jiří Janoušek, kapelník a primáš své proslavené cimbálové muziky a otec zejména svou půvabných dcerušek Kristýny a Markéty a ty narozeniny sedmdesáté páté.

     Dceruška Kristýna bývá obvykle pověřena zpěvem sóĺovým, či ve sboru a nakonec se dnes chopí též houslí a spolu se sestřičkou Markétou, věhlasnou to houslistkou, dají půvabný duet. Dnes jsou děvčata oděna v krojích a Markéta se stylovým copánkem.

   Ježto dnes oslava narozenin kapelníkových, nehrají se skladby, které obvykle patří do Markétina programu FolkloreClassic, kde je ona ústřední postavou. Dnes je tu jen jako primáška a má tu několik virtuózních sólových výstupů zjednodušeně řečeno na lidovú notečku. Jako hosté přišli popřát a vystoupit co zpěváci někteří členové Slováckého krúžku. V auditoriu množství dívenek a mladíčků ze ZUŠ na Jižním městě, kde jubilant učí spolu s krásnou a výtečnou houslistkou Lucií Sedlákovou, jež se nám se svým Kinsky triem objeví v dalším dílu koncertů malých pořadatelů. Z Klubu přátel Markéty Janouškové dnes jen oba Vacci a nová členka paní Krylová, již pozval Vašek.

   Kristýna pověřená umístěním rezervačních lístků do 1. řady se půvabně omlouvá, že zapomněla, leč já, který zpravidla chodí v předstihu, pro nás dobrá místa s výhledem na nejkrásnější světovou houslistku obsadím.

  Začíná se stylově trojpísňovým výběrem z Janáčkovy Moravské lidové poezie a úplně první je píseň, která oslavuje mé letní sezení na lodžii jménem Lavečka. Zpívají Kristýna a houslista Tomáš Drábek.

   Následuje velmi vitální starší pán Karel Medek plný energie s písní Ej,škoda ťa šohajku byt. Další zkušený pán Antonín Houska si libuje písní Zasadil sem jablonečku. Nato nastupuje  s dvěma písněmi ženský sbor, který konferující Tomáš Drábek uvede jako dívčí, což vzápětí ku obecnému gaudiu opraví, neb některé dámy jsou zřejmě již velmi zkušené. Po tomto vícehlasu přichází chvíle pro Markétu, jež mistrovsky hraje houslovou úpravu písně Letel sokol a kdo ještě v auditoriu děvče neslyšel a neviděl při hře, jen vydechuje a může se pak utleskat. Po dalších dvou písních v podání Jožky Šenka a Erika Feldvabela, jenž se vyznačuje krásným basem a malým kulatým kloboučkem jen tak tak držícím na holé lbi. A nyní opět Markéta v již proslulém „souboji tří primášů“ Na Samkovu notu.

   O přestávce červené vínečko a po ní zase sbor, který vyústí v překvapivou souhru obou dívek Janouškových na housličkách a je to moc dojemné. Jediný voko…. Dále program postupuje přes Ta Kyjovská veža, kde si zazpívá opět Drábek, Od Trenčína dole k městu a Kristýnina píseň z Lašska Zdalo se mi zdalo. Krásný senior Houska zpívá o Dalmácii a poté se k němu přidá Jožka Šenk ke dvěma písním. Jedním z nejhezčích momentů je duo cimbál Michala Horsáka a Markétiny housle. Klobouček Feldvabelův si po Hradišťu postěžuje Prečo ste ma zverbovali. (Proč asi, když Prajzi táhnó k Holomócu).

   Naposledy na „čtyřkové radnici“ před pár lety jsem slyšel mistrovský Klarinetový tanec v podání Jana Votavy. Nyní přichází Jožo Harčarik s impozantním dokonale vypěstovaným bříškem, který si pochvaluje Ej, mam ja lučku. (Neraduj sa Jožo, voni ti ju seberú, pomyslím si). Vše ukončí ženský sboreček, který zajímavě poslední dvě písně zpívá dost vysoko, takže připomíná ruské sbory.

   Poté vypuká veliké blahopřávání a radost mi dělá dlouhá fronta mladých, na nichž je znát veliká náklonnost k panu učiteli a vysoká úcta. Víte přece, jak mám rád mladé nadějné lidi v hudbě.

   Na závěr sděluji, že Youtube je plné Markétiných produkcí a produkcí muziky páně oslavencovy. Zde příkladmo strhující Letel sokol: https://www.youtube.com/watch?v=qZLcIgkZDBY.

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 9.12.2021 7:00 | karma článku: 7,21 | přečteno: 122x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 4,25
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.