Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Srdeční záležitosti

Ten emotivní název plyne z toho, že jsme navštívili dva koncerty, na nichž účinkovaly hudebnice a hudebníci, kteří k mé prosté duši hovoří svým uměním a mnohé i neobyčejnou krásou a mocným osobním kouzlem.

    Na tom prvním koncertu 7. září jsme u bývalého sv. Vavřince v Helichově ulici na Malé Straně navštívili kompletní provedení flétnového díla české skladatelské královny Sylvie Bodorové, která se nám také představí pár slovy a celé uvede flétnistka Jana Jarkovská. U vstupu si na památku koupím CD Snow and Stars, z něhož vybrán dnešní program, což zpravidla dělám až po koncertu, ale nyní očekávám výtečný a příjemný večer a chci mít hmatatelnou připomínku dneška s milým průvodním slovem a několika Janinými povedenými fotkami, kde jí to moc sluší.

   Duo du Réve tvoří flétnistka Jana Jarkovská, půvabná mladá dáma s flétnou neodolatelná a klavírista Bohumír Stehlík, který často doprovází Markétu Janouškovou, již drze nazývám tou naší holkou houslovou, neb je nás celá řada oddaných fanoušků. Kromě toho druhá skladba napsána pro dechové kvinteto v sestavě Jana Jarkovská flétna, Kamila Moťková hoboj, Jana Černohouzová klarinet, Denisa Beňovská fagot a Barbora Šimůnková lesní roh. Za nimi ještě muziku tvrdí klavír a Bohumír ještě přispívá bicími.,

   Markéta ve čtvrté skladbě spolu s Janinou flétnou a violoncellem Judity Škodové, již si pamatuji z Korunní 60, kde hrála před pár lety s Vinohradským symfonickým orchestrem Elgarův koncert, přispívá k náladě nejen umnou hrou, ale především svými obličejíky plnými emocí.

   Dramaturgie CD a dnešního koncertu spojuje skladby, které vznikly v rozmezí čtyřiceti let, zachycují tak skladatelský vývoj autorky a proměny jejího přístupu k ústřední dvojici nástrojů. Sylvii Bodorovou tak můžeme poznat jako autorku, jíž je vlastní autentický skladatelský projev bez pevných žánrových hranic, díky němuž její tvorba přesahuje některými výrazovými prostředky až k hudbě filmové či populární, ale na druhé straně zahrnuje i díla téměř experimentální.

   Hrál se omezený seznam z desky bez jedné věty čtvrté skladby a tří dalších.

Léthé pro flétnu sólo z první desky a dále už jen skladby ze Snow and Stars.

Danza del diavolo pro flétnu, hoboj, klarinet, fagot, lesní roh, klavír a bicí nástroje

Panamody pro flétnu a klavír

Hélios, verze pro flétnu, housle, violoncello a klavír

Transflautato pro flétnu a klavír s větami II. Transdanzato a III. Transmutato

 

   Po koncertu čekám na Markétu u baru a konečně se mi podaří jí předat vánoční dárek, po několika dnech mi ohromnou radost udělá zpráva, že je knihou o architektuře nadšena a ráno si v ní čte u obvyklé kávy. Dělám to stejně a cítím se tak jí být nablízku.

   V rámci festivalu České doteky hudby byl sestaven Festivalový orchestr, jehož řízením pověřen houslista Pavel Fischer a ten si patrně vybral hráčskou sestavu. Tu musím uvést v úplnosti a zároveň složit uměleckému vedoucímu poklonu pomocí svého klobouku s pštrosími pery, jimiž při smeknutí zametám slepičince. Ta sestava je zajímavá, neb zahrnuje osobnosti ze všech pražských orchestrů a u dam kromě nesporné hudební zdatnosti soustředěna taková spousta krásy, že se něco podobného nevidí.

   Koncert přeložený ze 2. ledna se koná 14. září U Nejsvětějšího Salvátora budou hrát sóla Pavel Fischer, Markéta Vokáčová z ČF, Monika Růžková a Markéta Janoušková. Všechny se mimo svá sóla zařadí mezi první housle, kde ještě Veronika Kozlovská, na druhé housle posazeny Adéla Štajnochrová, Anna Veverková, Petra Brabcová a Radka Preislerová, s violami dle programu Radim Sedmidubský, Eva Krestová, Barbora Hilpo Weisová, ale ty první dva tu nevidím, nýbrž jiného muže, na violoncella hrají Bledar Zajmi (koncertní mistr orchestru ND), Alžběta Vlčková a Petra Malíšovská a kontrabasem tvrdí muziku jen jeden z uváděné dvojice Jiří Hudec a Jan Buble. Markétu jako u evangelíků na Smíchově potkávám před unisex toaletami, což šťavnatě komentuji. Ona mě prosí. abych jí udělal nějaké fotky, protože festival tu fotografa nemá, takže drze při koncertě fotím, a kdyby měl někdo řeči, vymluvím se na pověření od krásné sólistky.

   Na programu je Miroslavem Matějkou uspořádaná sestava Čtvera ročních dob Ástora Piazzoly (Las Cuatro Estaciones Portenas) a Antonia Vivaldiho na základě konceptu slavného lotyšského houslisty Gidona Kremera (1947).

   Znamená to, že se začíná Vivaldiho Koncertem č. 1 E dur op. 8 „Jaro“ (La primavera), RV 269, poté tři sta let přeskočíme a porovnáme, jak se s jarem vyrovnali v Buenos Aires Primavera Portena, což zahraje Pavel. Poté zpět do baroka v létě a Koncert č. 2 g moll, op. 8, „Léto“(L´estate), RV 315, k mé veliké radosti zahraje Markéta Vokáčová, jež mě loni v létě (nejen tehdy) nadchla, jak hrála Saint-Saënsovu Introdukci a Rondo capriccioso, až jsem na ten koncert kvůli ní šel dvakrát. Chudinka měla zlomeninu z nohejbalu a pohybovala se o holích a housličky za ní nosili. Opět nadšení celého kostela a musím poznamenat, že snad i z nádherných Markétiných šatů. Pavel opět přichází a hraje Verano Porteno. Na něj naváže Monika Růžková s  Koncertem č. 3 F dur op. 8 „Podzim“ (L´autumno), RV 293. Podzim mají v Buenos Aires, když je u nás primavera a vypadá tak, jak v Otono Porteno napsal Piazzola.

   Přichází zlatý hřeb večera a Markéta Janoušková v neméně nádherných jednobarevných a elegantních tyrkysových šatech a vypadá jako zimní královna těmi odlišnými šaty. Však nám svým nenapodobitelným a osobitým způsobem zahraje Koncert č. 4 f moll „Zima“ (L´inverno), RV 297. Sklidí největší ovace a já řvu Bravo a někdo vzadu také. Pavel uzavře koncert Piazzolovou zimou Invierno Porteno. Mně se to střídání baroka s 20. stoletím na stejné téma moc líbí a považuji to za skvělý koncept. Podobně hrál před asi sedmi lety Daniel Hope celou první polovinu koncertu Vivaldiho a po tu druhou Rekompozici téhož od Maxe Richtera.

   Po celý koncert očky létám po orchestru a užívám si hry a gest známých tváří, Bledar s violoncellem má u Piazzoly řadu menších sól. Andulka Veverková si vzala pro odlišení od těch královen módy černé kalhoty a s Markétou J. po sobě očky házejí, což má Andulka ve zvyku i v SOČRu. Tady spolu s Adélou jsou na jakémsi stupínku, a ačkoli druhé houslistky mírně výškou dominují, obě dámy urostlé. Jen mi trochu vadí zadní postavení zasloužilé matky a krásky Petry Brabcové, již vidět s ČF málo, neb holčička a dvojčátka dají zabrat. Ale 30.11. má hrát v rámci komorní řady FOK se svým Orbis triem.

  Markéta za námi vyběhne, když už odcházíme, a děláme si fotky. Bohužel zítra zase jede do Berlína a do hospůdky nejde. My s Hankou ano, ale zarazí nás, že zmizel Honza a nic neřekl. Já jsem ze vší té hudební a ženské krásy povznesen a země se nedotýkám. Ještě dlouho budu vzpomínat.

 

 

Autor: Richard Mandelík | úterý 21.9.2021 7:00 | karma článku: 5,90 | přečteno: 167x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,26 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek. Představil strategii zdravotnictví

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 4,96
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.