Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olympiáda Tokio 2020 - díl 6

Dnes celé povídání uzavřeme a poté ještě pozítří připojíme úvahu nad kulturní hodnotou sportu, k níž mě přivedla jistá příbuznost sportu s hudbou.

   Den šestnáctý 7. srpna

   Český moderní pětiboj historicky tak úspěšný má dva závodníky a v tomto atraktivním a všestranném sportu, v němž má z roku 1912 bronz i jistý poručík George Patton, se umístí na výtečném pátém a osmém místě a to Kuf na to osmé spadne z čela, když zvoře závěrečnou střelbu.

   Statečná nizozemská holka etiopského původu Sifan Hassan na své třetí trati 10 km vyhraje druhou zlatou. Na druhém místě rodilá Etiopka za Bahrain a třetí opravdová občanka Etiopie. 1500 m mužů vyhraje favorit dvacetiletý Nor Jakob Ingebrigtsen, který porazí druhého keňského favorita Cheruyiota a třetí je Brit Kerr.

   Výšku žen k mé veliké radosti vyhraje hezká Ruska Lasickene, která je posledních 5 let jasnou světovou jedničkou a do Ria kvůli ruskému organizovanému dopingu a nefunkčním kontrolám nemohla a celý šlendrián v ruském sportu tvrdě zkritizovala a hrozila soudním sporem za pokažení kariéry. Statečná holka, vzdorní lidé v Rusku namají na růžích ustláno. Moc jsem jí to přál, neb, jak to bývá, pět let výher a když je tu olympiáda, na niž může, zradí ji zdraví. Leč její talent a bojovnost se nakonec prosadí. Fantastická je ve výšce hezká Australanka s mohutnou hřívou vlasů Nicola McDermott. Před svými skoky dělá nevěřícné čumáky, jako že tohle přece už neskočí a dopadne to blbě, ale vždycky pak k údivu všech tu výšku zdolá. Na závěr australský rekord 202 cm. Ten obličej byste museli vidět „tohle už fakt nedám“. A ten nádherný úsměv typu „v životě neznám nic lepšího než skákat do výšky“.

  Když už to vypadá, že naši atleti nic nezískají, skvěle zabojují a stříbro a bronz získají naši oštěpaři Veselý a Vadlejch. Slovák Erik Vlček je na čtyřkajaku na šesté olympiádě.

   Tradičně v poslední den na dráze obě štafety na 4 x 400 m, kde zejména v té americké ženské držím palce Allyson a ona tak má osmou zlatou a celkem jedenáctou medaili a stane se historicky nejúspěšnější atletkou. Tak jsem se s ní minule loučil a ona si porodí dcerku a málem to nepřežije a ve 35 letech dvě medaile v Tokiu. Bohužel v Paříži už asi nebude. Tak tedy nashledanou Allyson a v Paříži budeš možná věšet následovnicím medaile na krk. Byla radost sledovat tě těch asi 17 let na dráze.

   Kolektivní sporty ve znamení francouzských úspěchů basketbal muži stříbro, Zlato házená muži i ženy. Volejbal muži. Nejzajímavější bylo finále ženského volejbalu, kde Američanky předvedou dokonalou hru, proti níž vynikající Brazilky, které by dnes zřejmě porazily kohokoli jiného, narážejí na dokonalost a školní ukázku krásy tohoto sportu a krásy štíhlých, vysokých a pružných dívek.

   A basketbalové Američanky porazí překvapivé finalistky Japonky a já si pořádně všímám snad nejlepší rozehrávačky historie tohoto sportu Sue Bird (1980), jež je stále velmi pohledná a stále v přehledu a dokonalosti přihrávek a střelbě nedostižná. Toto je její 5. olympiáda a 5. zlatá.

   Den sedmnáctý 8. srpna

  Tradičně se dohrávají některé sporty a z atletiky už jen běh maratónský, kdy keňský favorit Kipchoge nezklame. A slavnostní závěr už za omezeného počtu sportovců na ploše, a olympijská vlajka předána Paříži a ohněstrůjci si solidně vydělali.

 

 

   A pocity smíšené, neb Evropská vysílací unie si nedokázala zajistit více přenosů a půldenní časový posun vedl ke ztrátě orientace, co se kdy koná. Paříž 2024 bude v tomto směru luxusní, avšak následující Nuestra Seňora Reina de los Ángeles 2028 o devět hodin dál, nehovoře už o Brisbane 2032, které je časově srovnatelné s Tokiem. Pak by konečně už mohla přijít Afrika (Johannesburg, Káhira). A předseda českého olympijského výboru Kejval stále dle českého zvyku není schopen přiznat ani kousek odpovědnosti za kovidové případy z letadla a do televize trapně žvaní. Doufám, že ho příští volby smetou.

Autor: Richard Mandelík | středa 11.8.2021 7:00 | karma článku: 5,05 | přečteno: 104x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,72 | Přečteno: 55x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.