Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olympiáda Tokio 2020 - díl 2

Od tohoto dílu přecházíme na třídenní, případně čtyřdenní celky. To bude zřejmě příležitostně upravováno. Občas se chyba vloudí a minule jsem si nevšiml, že opakuji odstavec o názvech států a jejich obyvatel. Má chyba a omluva.

    Den třetí 25. července

  Oblíbená Katinka potvrdí, že léta nezastavíš a zejména ne v plavání a na dlouhé polohovce (400 m) skončí až pátá. Ještě má šanci na polohovce poloviční, tzv. krátké. Jakákoli medaile by jistě byla úspěch po hvězdné kariéře. V ženském silničním cyklistickém závodě historická zlatá skoro doma, neb ji získá samostatnou jízdou (jak nemyslitelné u mužů) neprofesionální Rakušanka Kiesenhofer.

   Naše rodinné stříbro a doufejme, že snad i zlato jsou tenistky, jimž z cesty dnes odklizena světová jednička Barty, na niž měly dvě naše posledně smůlu. Po Krejčíkové dnes i Kvitová a Plíšková a ta i s Vondroušovou ve čtyřhře a také čtyřherní světové jedničky Krejčíková se Siniakovou bez problémů ve 2. kole a překvapivě též Macháč, jenž mě překvapil sebevědomou a bojovnou hrou. Basketbalisté USA, kteří již vládnou historii olympiád na drobné výjimky (1972, 1980 - neúčast v Moskvě, 1988, 2004), v posledních 30 letech i s profesionály ukáží svou prohrou s Francií v naší skupině, že stejně jako kdysi Evropa dohnala kanadský a americký hokej, tak se blíží doba, kdy bude dostižen i americký basket.

   Den čtvrtý 26. července, který lze nazvat černým dnem českého tenisu. Vyřazena Kvitová a poslední dobou až nekriticky vynášená Krejčíková a korunu tomu dají i Plíšková a Macháč. Jen Vondroušová, od níž si nikdo nic neslibuje, dokáže přejít přes světovou dvojku a domácí idol Ósaka, který zapaloval olympijský oheň. Bohužel všechny podlehnou žebříčkově daleko horším hráčkám a pohled na odevzdané poslední sety je smutný. Ještě smutnější je vystupování po zápase. Dvakrát selhavší Plíšková vypustí z pusy, že si nemyslí, že hrála špatně. Já naopak ano, bylo to utrpení sledovat, jak si turnajová pětka neví rady, co má hrát a nic nezkusí. Neměly by naše hvězdy spolupracovat s nějakými sportovními psychology? A ve čtyřhře se se slabšími hráčkami oba naše páry se vyloženě perou a Plíšková s Vondroušovou prohrají s Brazilkami, přestože mají 5 mečbolů. Naštěstí aspoň světové jedničky Krejčíková se Siniakovou zvítězí. A dvě naše plavkyně postoupí do semifinále, což u Seemanové na 200 m kraul očekáváno a u Horské překvapení. Kudějová na divoké vodě po zdravotních potížích vyřazena.

   Den pátý 27. července.

   Ženy jedou svůj závod horských kol, který je zajímavý, neb v noci pršelo a trať je moc těžká. Na stupních vítězů unikátně tři Švýcarky. V prestižním závodě na 200 m kraul Britové na 1. a 2. místě. Poněkud zaostávají Američané, kteří jen vzpomínají na Phelpse. Ženský softbal vyhrávají domácí Japonky. Gymnastickými královnami nakonec po chybách Američanek Rusky. A po sto třiceti letech medaile z šermu. Bronz má Aleksander Šupenič, což přepisuji podle českých pravidel, přestože se ten chlapec píše Choupenitch, což odmítám v češtině akceptovat. V basketu se dějí věci, Japonci porazí Francouze a Belgie favorizované Australany.

   Tradičně budou porotou, jejímž jsem jediným členem, vyhlášeny největší krásky her. Postupně budu dívky shromažďovat a dnes mezi kandidátky zařazuji stříbrnou z dlouhé polohovky Američanku Emmu Weyant. Dnes zařazena závodnice na horském kole Britka Evie Richards.

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 29.7.2021 7:00 | karma článku: 4,38 | přečteno: 113x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.