Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olympiáda Tokio 2020 - díl 1

Označili ji původním plánovaným rokem, aby zachována čtyřletá periodicita. Správně je však dle řeckého vzoru Hry 32. olympiády.

 

   Oni totiž staří Řekové považovali úsek čtyř let za tzv. olympiádu, tj. časovou vzdálenost od velkých všeřeckých nábožensko-sportovně-kulturních slavností v Olympii, obecně uznávaném všeřeckém náboženském středisku. Zatímco Řekové zvládli od prvních zaznamenaných 776 př. Kr. (patrně jsou však starší) až do Theodosiova zákazu koncem 4. století stovky olympiád, z pilnosti jsem spočítal 776+394=275. To my doženeme až v roce 2992, neboť 275-32= 243x4= 972+2020=2992. 

  Letos toho bude v České televizi méně, protože ta zapojená do Evropské vysílací unie spolu s ní nezískala úplný rozsah vysílacích práv a může vysílat jen to, kde máme sportovce. Luxus z Londýna je ten tam. Otázka je, co lze najít na internetu.

   A to, že si výprava přivezla nějakého vironosiče a čtyři sportovci jsou z her vyřazeni, svědčí o naprosté neschopnosti odpovědných osob z Českého olympijského výboru. Z někoho by bylo třeba udělat nezaměstnaného. Předseda Kejval se teď tváří, že on nic, on muzikant, a že na to bude vyšetřovací komise. On by měl odejít první. Jsem zvědav, jak jeho alibismus vyhodnotí komise. Prozíravý a chytrý šéf si všechno předem promyslí a osobně zkontroluje, popřípadě se poradí s někým zkušeným, kterých je teď ve zdravotnictví plno. A nedovolí, aby s výpravou jel někdo neočkovaný. Nás stát honí a chce po nás kdejaká osvědčení, jinak máme po žížalkách a hrozí pokutami. A pak nejvýznamnější česká sportovní organizace mezinárodního přesahu předvede tohle.

  Budu psát po čtyřdenních úsecích, abychom neměli nadměrně dlouhá pojednání. Dnes výjimečně kvůlivá délce jen dny dva. A ti, co nemají v MOV co na práci, doplnili k citius, altius, fortius (koncovky tius se čtou cijus) ještě commmuniter (společně), máme-li se držet latiny. Ovšem vzhledem k světové lingua franca angličtině to nejčastěji uvidíte ve tvaru Faster, higher, stronger, together. Úžasná tvořivost. Jejich starosti na mou hlavu.

   Den prvý 23. července

   Vše tradičně začíná slavnostním zahájením, jež zahrnuje obvyklé scénické představení pořadatele, jímž vždy město, ne stát, ačkoliv to nelze vždy jasně oddělit. Japonci to mají pestré, barvité a vzhledem k civilizačním odlišnostem od našeho světa občas méně srozumitelné, což nám vysvětlí naši komentátoři, majíce scénáře s popisem a v noteboocích plno faktů a zajímavostí.

   Součástí je obvyklý nástup výprav, což je přehlídka barev oděvů a rozličných vlajek. Výpravy jsou v průvodu menší, neb nutno mít rozestupy a plocha nemá být přeplněna. Poté se vztyčí vlajka a skládá slib za sportovce a rozhodčí a hraje olympijská hymna. Nato únavné žvanění šéfky organizačního výboru a předsedy MOV. Naštěstí císař pouze hry stručně zahájí obvyklou formulí. Předseda MOV slavného jména Bach stále motá oslovení od Veličenstva k Výsosti a je dost nekonzistentní. V mezičasech vždy na ploše rozličné scénky čerpající z japonské tradice.

   Při popisu příchodu výprav sportovců, komentátoři nádherně loví tvary pro přechylování názvů států a jejich příslušníků, kde najdeme perly osvědčující nádheru češtiny, která je takto malebná. Jdou sportovci z Toga a ti jsou tožští, obyvatelé ostrovního státu Tonga jsou Tongané a mě napadne, proč ne Tonžané (podle vzoru Kongo, Konžané) a ti z Toga jsou přece Tožci.

   A občané státu Trinidad a Tobago jsou Trinidaďané a Tobažci. Pozor, nikdy ve styku s těmi ostrovany nevynechejte Tobago, to by bylo stejné, jako v době, kdy rohlík stál třicetník a jízda tramvají padesátník, nazvat obyvatele Československa Čechy. Tvořivé puzení působí názvy států, jako St. Kitts a Nevis (česky Svatý Kryštof a Nevis) tudíž Svatokryštofané a Nevisci, nebo Ostrovy Zeleného mysu, což přece nejsou Zelenomysané, nýbrž Kapverďané. Senzační jsou občané Čadu, kteří jsou buď Čadci, nebo Čadané. Pojem Čadíci, bych raději nezaváděl. A v nizozemské výpravě nese vlajku sprinter, jehož výslovnost křestního jména Churandy je v češtině pohlazením přímo vančurovským. 

   Přichází vrcholný okamžik, kdy přinesen oheň a postupně předán třem zasloužilým baseballistům, pak předán lékaři, jenž se proslavil bojem s kovidem a podobně zasloužilé sestřičce a ti dávají vozíčkářce, ta šestici mladých a ti nakonec Naomi Ósaka, prvotřídní tenistce. Toť překvapení. A dalším je kalich pro oheň v podobě rozvíjející se květiny, či míče. Zapáleno a ohněstrůjci spustí nad stadionem svou show. Ještě předtím let stovek dronů naprogramovaných tak, aby vytvořily iluzi zeměkoule. Krásné a nápadité.

     Pokud jde o začínající sporty první den se nic moc neděje. Jen naši veslaři v rozjížďkách neuspějí a jdou do oprav.

  Den druhý 24. července

   Pro nás je skvělé, že dvě tenistky postoupily do 2. kola. Velmi zajímavý byl mužský silniční závod na rekordních přes 230 km se součtem převýšení přes 4800 metrů na okruzích v okolí hory Fudži. Náš cyklista Kukrle se účastní úvodního úniku, který chvílemi nasbírá téměř dvacetiminutový náskok, který sice vydrží 180 km, ale uprchlíci samozřejmě dostiženi. Kukrle přesto ještě po té dřině dokáže dojet 36. Poté závěrečná dvě stoupání a sjezdy a závěr v režii těch nejlepších v čele s Pogačarem, van Aertem a dalšími. Pár kilometrů před cílem ujede Američan McNulty s Ekvádorcem Richardem Carapazem a naši komentátoři stejně jako v Riu zase porcují medvěda, který běhá po lese, a jsou s výsledkem hotovi a stále nám tvrdí, že si to o zlato a stříbro rozdají uprchlíci a čelní skupina se všemi favority už pojede jen o bronz, my, co porcujeme až zastřelené medvědy, dobře víme, že se uprchlíci ještě dohnat dají, což se samozřejmě povede u Američana, jemuž Richard ujíždí a vida, že kamarád dojet do toho v pravý čas šlápne a ujede sám a vyhraje.

   Dvojnásobný vítěz Tour de France Pogačar vyvine v cíli nesmírné úsilí, ale o centimetry zůstane za van Aertem třetí, což spravedlivo, neb Belgičan tvrdě odpracoval tempo čelní skupiny, jež vedlo k dojetí amerického uprchlíka a téměř i Ekvádorce. Také se rozjedou rozplavby v plavání a mně udělá radost, že stále závodí mnohonásobná šampionka na polohových a znakových tratích Maďarka něžného jména Katinka Hosszú. Katinka však na dlouhé polohovce ztrácí a postoupí jen tak tak. Dnes to je vše podstatné.

Autor: Richard Mandelík | neděle 25.7.2021 7:00 | karma článku: 6,06 | přečteno: 178x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V Česku stále chybí vakcíny proti černému kašli. Válek mluví o aktuální situaci

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:36

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

Vědce konec Langšádlové mrzí. Obávají se omezení rozpočtu na výzkum

25. dubna 2024  12:33

Demise ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) vědce i vysoké školy...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.