Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí 11. až 15. června

   Vzhůru a dohnat skluz, budeme mít malíře Constablea, skladatele R. Strausse, spisovatele Curwooda, nešťastnou dívku Anne Frank, běžce Nurmiho, spisovatelku Stowe, malíře Poussina a skladatele Griega. To stačí, i tak dost práce.

    11. června

  1776 John Constable, (+1837 anglický malíř období romantismu. Nesporně vedle Turnera nejvýznamnější krajinář, možno říci zakladatel oboru. Za svého života, jak se to často stává, nedoceněn, ale inaspiroval mnohé a mnohé cesty prošlapal. Pár zmenšených reprodukcí možno vidět u mě na anglické stěně vedle Hogartha a Turnera včetně nejslavnějšího Vozu na seno a Katedrály v Salisbury. A moc pěkný příběh, jak si proti rodičům vlastním i dívčiným vyvzdoroval manželku. Dle obrazu moc hezká holka.Mám ho rád a ještě musím sehnat knihu o něm.

1864 Richard Strauss (+1949), německý hudební skladatel pozdější éry romantismu, který proslul zvláště svými symfonickými básněmi a operami; byl také známým dirigentem. A vyčítáno mu, že dost nevzdoroval nacistům. Avšak otevřeně si s nimi nezadal. Já jsem od něho leccos slyšel a ze symfonického díla obdivuji Alpskou symfonii. A úvodní fanfára symfonické básně Tak pravil Zarathustra proslavena Kubrickovým mistrovským dílem 2001 Vesmírná odyssea. Z oper jsem viděl v Met i v ND Salome, v Met Elektru a Růžového kavalíra a na Mezzu Ariadnu na Naxu. Jeho přebohatá instrumentace poněkud odkazuje na Mahlera, leč to je jiná písnička. Mahler nikdy nepodlehne vábení líbivosti, a kdo zná závěrečnou scénu Růžového kavalíra, musí uznat, že je rozvláčná a vlezlá. Nebýt tam Renée Fleming a Elina Garanča, snad bych i odešel.

   12. června

  1878 James Oliver Curwood, James Oliver Curwood (+1927), americký prozaik, žurnalista, cestovatel a ochránce přírody, autor napínavých dobrodružných románů z prostředí divoké krajiny kanadského severu. Četl jsem samozřejmě ty nejvýznamnější Vlčák Kazan a Král šedých medvědů, což je literatura pro chlapečky navýsost vhodná vedle Stevensona a Foglara.

  1929 Anne Frank, (+1945) dívka z německé židovské rodiny ukrývající se před nacisty v zadním traktu jednoho domu v Amsterdamu. Našli je a Anne emřela na tyfus v Bergen-Belsenu a její otec, který jediný z rodiny přežil, deník našel a vydal. Stala se z něho jedna z nejvýznamnějších památek na Annu a holocaust a vlastně neobvyklý klenot světové literatury. Poslední Andulčin záznam je z 1. srpna 1944. V jednom americkém filmu něžná dívka Shailene Woodley trpí těžkou nemocí a obtížně se pohybuje, ale má přání, že chce navštívit dům, kde se Anna skrývala a kde dnes malé muzeum. S pomocí milého se jí to podaří a je to scéna, až se krk úží.

  13. června

   1897 Paavo Johannes Nurmi (+1973), finský atlet, ve dvacátých letech nejlepší světový běžec na středních a dlouhých tratích, držel světové rekordy na tratích od 1 500 m až po 20 km. Získal celkem devět zlatých a tři stříbrné medaile na olympijských hrách v letech 1920 až 1928. 1932 mu MOV tehdy pod vedením militantního nepřítele profesionalismu Averyho Brundage znemožnil kvůli přijetí nějaké odměny start na OH v Los Angeles. A při zahájení OH 1952 v Helsinkách zažehl olympijský oheň, který zářil na trojí vítezství jeho následovníka Zátopka.

   14. června

  1911 Harriet Beecher Stowe (+1896), americká spisovatelka a výrazná odpůrkyně otroctví. Nejznámější dílo z dvaceti dalších knih je román Chaloupka strýčka Toma. Ona velmi silně a odhodlaně přispěla ke změně společenských poměrů. Takových dam kdyby bylo více. Už jí v hospůdce držím místo.

   15. června

   1594 Nicolas Poussin (+1665) francouzský maliř, který prožil většinu života v Římě. Svůj umělecký život prožil v období raného baroka a některé zdroje o něm tvrdí, podle mého chybně, že byl v závěru kariéry typickým představitelem klasicismu. To je zjevně nesmysl, ve druhé polovině 17. století balancujeme na vrcholu baroka. Ale jeho vliv na celé generace francouzských malířů je velký. Možná, že tím ti, kteří rádi dávají nálepky, reagují na jistou v baroku méně obvyklou tvarovou i barevnou uměřenost jeho vrcholných děl.

   1843 Edward Hagerup Grieg (+1907), norský hudební skladatel, nesporný norský Dvořák, jehož život se s Dvořákovým (1841-1904) téměř kryje a Grieg jej velmi obdivoval. V Karlových Varech se léčil a v Praze koncertoval a sklidil pochvalné kritiky. Jeho dílo není příliš rozsáhlé, jedna symfonie a řada koncertantních a komorních skladeb. Vyniká klavírní koncert, hudba k dramatu Peer Gynt a suita Za časů Holbergových. A Solveiginu píseň zpívá nejlépe norský národní poklad Sissel Kyrkjebo.

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 17.6.2021 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 53x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 4,25
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.