Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí 24. až 29. května

     Doháním velký skluz a vybírám pěvkyni Šubrtovou, revolucionáře Marata, všestranného umělce Dylana, literáta a myslitele Emersona, vojevůdce vévodu z Marlborough, básníka Nezvala, statečného muže Wienera,

a musíme pokračovat v té hlavičce zde, neb se do úvodu celá nevešla.

   pěvkyni Koženou, rychlobruslařku Sáblíkovou, zpěvačku Bridgewater, dirigenta Talicha, politika Beneše, krále Jiřího I., prvního naklonovaného koně Prometheu, spisovatele Chestertona a režiséra von Sternberga.

     24. května

   1924 Milada Šubrtová (+2011) česká operní pěvkyně-sopranistka. Já si myslím, že byla stejně schopná a výborná jako třeba slavné Renata Tebaldi, nebo Galina Višněvskaja, či Elisabeth Schwarzkopf. Zájem v zahraničí o ni byl, ale jí se nechtělo do ciziny a také se bála, že se nenaučí žádný cizí jazyk. V nezapomenutelné filmové Rusalce 1962 si zazpívala titulní roli a já myslím, že „měsíčkovou“ árii zpívala nejlépe ona, přestože ji má dnes na repertoáru každá světová pěvkyně.

   1743 Jean-Paul Marat (+1793), francouzský politik, lékař a publicista v období Velké revoluce Politicky patřil mezi kordeliéry a působil jako předseda jejich klubu (Club des Cordeliers). Byl jedním z nejfanatičtějších revolucionářů a zastánců krvavého teroru nejen proti royalistům, ale později i proti politickým soupeřům, například girodistům o jejichž pád se přičinil. Pak k němu domů pronikla girondistka Charlotta Corday a zapíchla ho kuchyňskou kudlou. Zasloužená smrt vraha a revolučního štváče. Kdyby se to nestalo, vsadím se, že by ho Robespierre se Saint-Justem stejně přivedli pod gilotinu, neb se už začali požírat mezi sebou, počínaje Dantonem a Desmoulinsem. Není divu, že bolševikům byl tak sympatický, že po něm pojmenovali kdeco včetně válečné lodi a také jméno Marat bylo chlapcům dáváno. Patří do dlouhé řady lidí nebezpečných pro svobodu, o čemž svědčí i tento citát: „Násilí je nutné k nastolení řádu, ve kterém násilí již nebude.“ Mimochodem Mao–ce–tung pravil, že strana musí vládnou pomocí pušky. Pro nás nic překvapivého.

   1941 Bob Dylan, rodným jménem Robert Allen Zimmerman, americký písničkář, hudebník, básník a umělec, který už pět desetiletí významně ovlivňuje populární hudbu a kulturu obecně. Na konci 60. let už bylo možno jej slyšet v rozhlasu a Gramofonový klub vydal prémiovou desku v roce 1968, kterou se mi podařilo získat, a přestože krutě ohraná a poškrábaná, je to klenot v mé diskotéce. Občas to nevydržím a pustím si ji. Když 2016 dostal Nobelovu cenu za literaturu, měl jsem takový vděčný pocit, že je to nostalgická vzpomínka naší generace na šedesátky a počátek sedmdesátek. Šel jsem si tehdy koupit knihu s fotkami z jeho života a měl jsem skvělou náladu.

   25. května

   1803 Ralph Waldo Emerson (+1882), americký unitářský duchovní, esejista, básník a filosof. V USA své romantiky, tak jiné, než najdeme v Evropě, nazývají transcendentalisty a jejich vztah k přírodě je příslovečný. Tento náročný a odvážný autor a člověk patří k tomu nejlepšímu, co Amerika dala kulturnímu světu. Leč další takový velikán Herman Melville, přestože si ho vážil, po setkání s ním usoudil, že „mu něco chybí v srdeční krajině“.

   26. května

   1650 John Churchill, 1. vévoda z Marlborough (+1722), anglický (britský) šlechtic a vojevůdce proslulý za války o španělské dědictví, kde dosáhl několika podstatných vítězství, zejména u Blenheimu (správně by mělo být u Hochstädtu), za něž obdržel zámek stejného jména, dodnes v majetku rodu. Důležitá vítězství u Oudenaarde a Ramillies. Možná rozhodující bylo vítězství u Malplaquetu, kde byl vážně zraněn. To bylo první angažmá Británie (pomineme-li stoletou válku) na kontinentu na straně proti agresoru, jímž tehdy Francie Ludvíka XIV. Podruhé pak o století později opět proti Francii Napoleona I. v Portugalsku, Španělsku a Belgii a po třetí zase po dalším století ve Velké válce, tentokrát po boku Francie. Členy rodu Spencer-Churchill jsou Winston Churchill a princezna Diana Spencer.

   1900 Vítězslav Nezval (+1958), český básník, spisovatel a překladatel, spoluzakladatel poetismu, vůdčí osobnost českého surrealismu, národní umělec 1953 člen Komunistické strany Československa, vyznamenaný zlatou medailí Světové rady míru. Tento talent a nesporně skvělý básník propadl rudé hlouposti a kariérismu, neb známo, že byl ochoten pro peníze udělat cokoli. Typický příklad pobloudilého intelektuála, propůjčivšího své schopnosti ohavnému velebení diktátorů a jejich násilného režimu.

   1920 Jan Wiener (+2010), navigátor 311. perutě RAF, odbojář, univerzitní profesor a politický vězeň. Záměrně tohoto skvělého a statečného muže kladu za předcházející lidsky ohavnou figuru pro kontrast mravních postojů. Působil jako hostující profesor soudobých dějin pro zahraniční studium na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Byla radost poslouchat jeho vyprávění a názory pronášené dokonalou kultivovanou češtinou. Sůl země a do hospůdky ihned.

  1973 Magdalena Kožená, česká klasická pěvkyně-mezzosopranistka světového jména. Pokud jde o mě, já ji zásadně nazývám Magdalenou Velikou a potřebuji každoročně aspoň jeden koncert s ní a rád si připomínám ty minulé, neb mnohé na Youtube a na deskách. Říkám o ní, že má nejkrásnější ženský hlas na světě, což mi k mé radosti posledně potvrdila dívka Monika kontraaltistka. Naposled před dvěma lety zpívala neodolatelně Mahlerovu Píseň o zemi a ČF řídil poprvé její manžel. Na takové zážitky se nezapomíná.

   27. května

1987 Martina Sáblíková, česká rychlobruslařka, trojnásobná olympijská vítězka a mnohonásobná mistryně světa a Evropy. Jedna z historii tohoto sportu z nejlepších. Přestože se toho mnoho už kolem ní napovídalo a naslibovalo. Dodnes není u nás uměle chlazená dráha a Martina pomalu spěje k závěru kariéry, očekávám to po olympiádě 2022. Pak už tu nebude aktivní světová hvězda a také ani zájem mladých. My tady v Čechách pořád něco otvíráme a máloco doděláme, viz ty kostely.

   1950 Dee Dee Bridgewater, rodným jménem Denise Eileen Garrett, americká jazzová zpěvačka a herečka. Je držitelkou tří cen Grammy a ceny Tony. Má vlastní rozhlasovou show JazzSet with Dee Dee Bridgewater a působí jako velvyslankyně OSN v Organizaci pro výživu a zemědělství (FAO). Ona je následovnicí takových postav jako Ella Fitzgerald, či Aretha Franklin.

28. května

   1883 Václav Talich (+1961), jeden z nejvýznamnějších českých dirigentů 20. století. Jeho osudy jsou spjaty zejména s orchestrem Národního divadla a Českou filharmonií, jejichž interpretační umění pozvedl na světovou úroveň. V letech 1919 až 1950 se také nejvýrazněji podílel na vytváření jejího repertoáru a realizaci gramofonových nahrávek. V roce 1946 založil legendární Český komorní orchestr. Jako dirigent působil také ve Švédsku, Skotsku a na Slovensku. Po válce mu vyčítána kolaborace za to, že orchestr hrál a dokonce postaven před soud, přestože osvobozen, nakonec z vedení ČF odstraněn.

   1884 Edvard Beneš (+1948), československý politik a státník, druhý prezident 1935-1938 a 1945-1948. Dodnes se vedou spory o jeho právní postavení po ustavení exilové vlády za německé okupace, leč i spojenci uznáván spolu s vládou za reprezentanta ČSR. Úspěchy: především ještě za prvního odboje vynikající organizační a zahraničně politická práce, jako prezident iniciace rozjetí komplexních opatření pro případ války, opevňování a vyzbrojování. To předchozí vlády i Masaryk sám zanedbali. Dosažení nulity Mnichovské dohody a mezinárodní uznání exilové reprezentace. Atentát na Heydricha. Obnovení původních hranic ČSR. Neúspěchy a chyby: Věčná diskuse může být vedena o odstoupení pohraničí a o odsunu, předčasná a podlézavá smlouva se SSSR 1943, přistoupení na Košický vládní program včetně vyloučení konkurenčních politických sil ze soutěže. Nedostatečné vzdorování pokusům komunistů ovládnout zemi a potvrzení jejich dominance 1948. Osudové zkažení právní kultury do jisté míry vlastní vinou. Právníci, kteří dnes čtou dekrety a jiné dobové zákony, se musí otřásat hnusem. Pokud jde o mě, snažím se být objektivní, ale těch chyb je příliš mnoho. Ale do hospůdky bych šel rád s paní Hanou, to byla dáma.

   1660 Jiří I. (+1727) byl od roku 1698 vévoda brunšvicko-lüneburský od roku 1708 kurfiřt hannoverský a od 1. srpna 1714 panovník Království Velké Británie a Irska. On je výsledkem obtížného hledání vhodné osoby na britský trůn v době, kdy už zřízeno Spojené království. Bylo nutno brát v úvahu dynastické dědické souvislosti a náboženství (katolíci vyloučeni) a čelit stuartovským pokusům vrátit se na trůn. Za jeho vlády se stabilizoval britský systém dělení mocí a postavení krále. On sám ani anglicky neuměl. Ale jeho dynastie na trůně stále.

2003 Promethea, klisna italské provenience, první naklonovaný kůň a první živočich, jehož výročí zde připomínáme.

29. května

   1874 Gilbert Keith Chesterton (+1936), anglický spisovatel. Autor románů a detektivek, literární a společenský kritik a diskutér, novinář, esejista, básník, historika, dramatik, křesťanský myslitel a zastánce katolicismu. To je pane seznam, člověk by řekl, že renesanční umělci už nejsou. Napsal přibližně osmdesát knih, několik set básní, kolem dvou set povídek, čtyři tisíce esejů a několik her. Psal pro noviny i pro Encyklopedii Britannica. Britská literární hvězda, s níž radost jít do hospůdky.

 1894 Josef von Sternberg, později Jonas Sternberg (+ 1969, Los Angeles) byl původem rakouský režisér. Někdo vtipně vyjádřil, že je „americký režisér rakouského původu, který svůj nejvýznamnější film natočil v Německu“. Mluvíme o slavném Modrém andělu (Der blaue Engel) z roku 1930, kde poprvé zazářila dosud neznámá Marlene Dietrich, oba pak do USA a již nikdy neopakován ten úspěch. Ale i tak zapsán v dějinách kinematografie. A není z rodu Šternberků.

Autor: Richard Mandelík | pondělí 31.5.2021 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 61x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,68 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno 

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,03
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.