Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí 15. až 17. května

Budeme se dnes zabývat politikem a diplomatem Metternichem, literátem Bulgakovem, političkou Albright, hercem Fondou a lékařem Jennerem.

   15. května

   1773 Metternich (+1859 Vídeň) celým jménem a tituly Klemens Wenzel Nepomuk Lothar kníže z Metternich-Winneburgu, vévoda z Portelly, hrabě z Kynžvartu, od roku 1814 kníže, rakouský šlechtic, politik a diplomat. Pocházel z Porýní, přesto zajímavé už jeho druhé a třetí křestní jméno evidentně české. Nakonec se rod v Čechách usídlil a on tu zanechal jeden z nejelegantnějších zámků, klasicistní klenot Kynžvart a zásadně opravil Plaský klášter, který koupil.

   Jako mnozí rakouští politici, požívá dodnes špatné pověsti především za mazané angažmá za napoleonských válek započaté Napoleonovým sňatkem s rakouskou princeznou. Hle, zase princezna dávána tam, kde rakouský zájem. A byl to on, kdo zorganizoval uzavření rozsáhlé koalice, jež Napoleona porazila u Lipska 1913 v největší bitvě 19. století. Dále pak mu spíláno moderní levicí za zpátečnický vídeňský kongres, který zakonzervoval moc absolutistických vládců v Rakousku, Prusku, Španělsku a Rusku a italských zemích a nastavil i zásadu, že v případě nějakých povstání ostatní budou intervenovat, což za pár let udělá bourbonská Francie ve Španělsku a za další necelé desetiletí Rusko s Pruskem v Polsku k nesmírnému smutku jednoho klavírního génia

  Nakonec však mu spíláno nejvíc za konzervativní politické názory a strnulé prostředí dosti zaostalého Rakouska, jež příkladmo železnice začne systematicky budovat o deset let později než ostatní Evropa (Prusko, ostatní Německo, Francie, Belgie a především Británie). Nejméně mu vyčítán jeho neutuchající zájem o ženy mimo manželské lože. Zkrátka vysoce postavený konzervativní sameček. Ale přichází rok 1848 a milý kníže prchá z Vídně, neb tam ho nenáviděli snad nejvíc. Nutno však přiznat, že v Evropě i jeho zásluhou nastane 1815-1848 dlouhé období míru, což nevídáno a později zopakováno po válce prusko-francouzské do válek balkánských 1912-13. Tehdy však na rozdíl od rozumného konzervativce Metternicha u moci politické garnitury podřadné kategorie a nezabrání válce do té doby neviděné. Jinak řečeno, Metternichů a Wellingtonů, který byl podobný konzervativec, nikdy dosti.

   1891 Michail Bulgakov (+1940), byl ruský a sovětský prozaik, dramatik a lékař. Otec profesor teologie, matka učitelka. Sourozenci bojují v řadách bílé armády a po občanské válce emigrují. On 1916 dostuduje medicínu a působí v armádě. Třikrát se ožení a od 20. let publikuje a píše divadelní hry a povídky. Stalin mu odmítne povolit emigraci, ale na rozdíl od jiných literátů ho nedá zavřít, nebo zavraždit. Povětšinou píše do šuplíku. Po románu Bílá garda od 1929 zakázán. 10 let pracuje na románu Mistr a Markétka, většina děl vydána až v 60. letech. Slavný román Mistr a Markétka řazen k nejlepším dílům 20. století. Překvapilo mě příjemně , že se do jeho čtení pustila i ta naše holka houslová.

   1937 Madeleine Albright, bývalá ministryně zahraničních věcí USA, historicky první žena v tomto úřadu. Původem z české rodiny, která nejprve uprchla před nacisty a poté i před komunisty. Předtím, během první Clintonovy administrativy, působila jako velvyslankyně USA při OSN. Byla u rozšiřování NATO o první země bývalého východního bloku. V květnu 2012 jí Barack Obama udělil Prezidentskou medaili svobody.

   S touto dámou bych si dovolil občas polemizovat, leč hluboce se skláním před jejími schopnostmi a chytrostí. Vypracovala se sama a dosáhla vysokého postavení a vysokého uznání. Dokonce se i spekulovalo o tom, že by mohla kandidovat na českou prezidentku. Do hospůdky bych s ní šel hned.  

   16. května

   1905 Henry Fonda (1982), americký herec, jedna z velkých hvězd 20. století a zakladatel herecké rodiny. Úspěšnou hereckou dráhu nastoupily i jeho děti Jane a Peter i vnoučata Bridget Fonda a Troy Garity. První veliký úspěch Hrozny hněvu z roku 1940 a poprvé nominován na Oscara. Během 2. světové války sloužil tři roky v americkém námořnictvu na torpédoborci jako i mnozí jiní, příkladmo pilot liberatoru James Stewart, nebo námořník Kirk Douglas, či Charlton Heston u letectva jako radista a střelec, stejně jako Paul Newman. Bylo jich konečně plno a zaslouží úctu za odvahu a obětavost. To je podobné jako dívka Aneta altistka, která za kovidu pomáhala u stařenek a stařečků a v nemocnici.

   Po válce Fort Apache spolu s Johnem Waynem z roku 1948. Dnes už možná zapomenuta, nebo vynikajícím oskarovým ruským dílem překryta americká filmová adaptace románu Vojna a mír z roku 1956 režiséra Kinga Vidora, kde si vedle Audrey Hepburn jako Nataši (to tedy muselo být něco, taková Nataša) a dalších zahrál hraběte Pierra Bezuchova, to znamená druhého Natašina manžela po smrti knížete Andreje na následky zranění od Slavkova (Avstěrlica, jak říkají bratři Rusové). V roce 1957 si zahrál společně s Jiřím Voskovcem v u nás dobře známém snímku 12 rozhněvaných mužů, zde byl také jako producent. Dalšími známými filmy jsou například válečné drama Nejdelší den z roku 1962 a Bitva v Ardenách z roku 1965 nebo netypický a nezapomenutelný Leoneho western Tenkrát na Západě z roku 1968. Zde si zahrál po boku Charlese Bronsona, Claudie Cardinale a Jasona Robardse, jednalo se o jedinou zápornou roli celé jeho kariéry. V roce 1976 si zahrál postavu admirála Chestera Nimitze ve snímku Bitva o Midway. A nakonec se krátce před smrtí potká s Katharine Hepburn ve filmu Na zlatém jezeře.

   17. května

   1749 Edward Jenner (+1823), britský lékař, který se proslavil zavedením první vakcíny proti pravým neštovicím. Jako vakcínu použil kravské neštovice, které vytvořily odolnost (imunitu) proti pravým neštovicím bez toho, aby byl nakažený ohrožen na zdraví, životě, popřípadě znetvořením. Pozoruhodný je příběh objevu vycházejícího z poznání, že dojičky, které prodělaly tzv. kravské neštovice, jsou proti těm pravým odolné, aniž by se koncem 18. století cokoli o imunitě vědělo.

   Jak často u převratných objevů, chvíli trvalo, než se jeho názory prosadily. Nakonec mnohé státy v čele s Británií zavedly systémy očkování a postupně byly pravé neštovice vymýceny., U nás započato 1821 a skončeno až 1980, kdy nemoc považována za vymýcenou. V minulosti šlo i nemoc vražednou, která stojí za mnohými ranami považovanými dříve za morové. Spolu s tuberkulózou jde o nejhorší historické metly lidstva. Leč ta úplně nejhorší, blbost, je bohužel věčná a nevymýtitelná. Jenner patří k těm objevitelům, kterým náleží to nejvyšší uznání lidstva s právem se mnou jít do hospůdky.

 

Autor: Richard Mandelík | pátek 21.5.2021 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 61x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,68 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví mimo jiné o migraci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,03
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.