Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí 12. a 13. května

Dnes vzpomeneme na guvernéra de Frontenaka, skladatele Vaňhala, herečku K. Hepburn, přírodovědce Linného a arcivévodkyni, královnu a císařovu manželku Marii Terezii.  

 12. května

 1622 (+1698) generální guvernér Nové Francie. Jednalo se o osobnost, která výrazně ovlivnila podobu francouzské kolonizace Severní Ameriky, podílela se na obchodní expanzi kolonie, na obraně před útoky Angličanů a Irokézů a na ofenzivních akcích během prvního imperiálního konfliktu v oblasti. Nutno si uvědomit, že Francouzi byli v Kanadě první a nárokovali si v podstatě velká jezera a celé povodí Mississippi a celé to území nazývali Louisianou. Tak museli zákonitě narazit na Brity, kteří si nárokovali východní pruh severoamerické pevniny. Oba však ignorovali, že v zemi už žijí milióny původních obyvatel. Zprvu mnohými adorován a jak je to už obvyklé, později nahlížen střízlivěji a kritičtěji. Po něm se jmenuje onen obrovitý hotel v Quebeku (Chateau Frontenac), který vypadá jako neomítnutý režvě cihlový přerostlý Karlštejn říznutý zámkem Chambord a kde se v roce 1942 sešli Roosevelt s Churchillem a dohodli zásadní rámce společného vedení války. Ten hotel si fakt najděte na netu.

   1739 Jan Křtitel Vaňhal, také Johann Baptist Wanhal či dokonce van Hall (+1813), český hudební skladatel, hudebník a učitel. Počátky typické, sice otec kolář, ale rozpozná hudební vlohy a zachová se rozumně, svěří jej učitelům v místě, a když si šikuly všimne majitelka panství Nechanice hraběnka Schafgotschová, vezme jej do Vídně, kde mu umožní studium u předních hudebních pedagogů té doby. Kompozici ho učíl Carl Ditters von Dittersdorf. Během pěti let se stane jedním ze známých hudebníků Vídně. Získá si oblibu v důležitých kruzích a vykoupí se z poddanství. Cesty do Itálie a zde komponuje dvě opery a návrat zpět a později duševní choroba a jde k hraběti Erdödymu do Uher. Po návratu ve Vídni proslul jako symfonik i jako skladatel chrámové a komorní hudby. Stal se také členem prestižního smyčcového kvarteta ve složení Karl Ditters von Dittersdorf – první housle, Joseph Haydn – druhé housle, Wolfgang Amadeus Mozart – viola a Vaňhal – violoncello.

   V závěru života vyučoval hudbě a stal se vyhledávaným klavírním pedagogem. Jeho klavírní skladby patří dodnes mezi dobrý pedagogický materiál. Dále komponoval, avšak jeho dílo bylo zastíněno dílem slavnějších spoluhráčů z kvarteta. Některé jeho práce byly těmto slavnějším kolegům také připisovány. Vaňhal tak trpěl pocity méněcennosti a také dalšími návaly své duševní choroby, ve kterých řadu svých prací zničil. Napsal za svého života 73 symfonií a více než 100 smyčcových kvartetů, 58 mší a množství dalších hudebních skladeb, z nichž jsou obzvláště ceněny instrumentální koncerty (flétnový, violový, varhanní). Začal být objevován znovu ve 20. století.

   1907 Katharine Hepburn (+2003), americká filmová televizní i divadelní herečka. Co dodávat k této jedné z prvních dam filmového plátna 20. století. Kdo ji zažil, potvrdí, že jí označení Amerického filmového institutu za nejlepší ženskou filmovou hvězdu všech dob náleží zřejmě právem. Čtyři Oskary nemá žádná jiná, na paty se šancí ji dohnat jí šlape se třemi soškami Meryl Streep. Možná byste se podivili, že ve třicátých letech neměla štěstí na filmy a považována za neperspektivní.

   Pokud jde o mě, nejvíce mě oslovily filmy Nejprve stvořil ženu, Africká královna, Lev v zimě, kde narážíme znovu na Eleonoru Akvitánskou, kterou jsme tu už měli, Hádej, kdo přijde na večeři. Nesmírně mnoho mi dal Obchodník s deštěm, kde hraje ošklivé rodinné kačátko, jež všichni podceňují a nejvíc ona sama a přišedší obchodník (podvodník) s deštěm Burt Lancaster ji přesvědčí, že si má věřit a mít sama sebe v úctě. Mistrovská role. A Spencer Tracy, častý filmový partner jí může být v mnohém vděčen za podporu a doslova záchranu života, když se ocital na osudných rozcestích. Jejich vztah, který patrně byl jen platonický, patří už k věčným filmovým legendám, stejně jako přátelství s Laurencem Olivierem. A s Audrey má jen shodné příjmení.

   13. května

   1707 Carl Linné (+1776), též Karl Linné, původním jménem Carl Linné, po povýšení do šlechtického stavu Carl von Linné nebo latinsky Carolus Linnaeus, švédský přírodovědec a lékař, zakladatel botanické a zoologické systematické nomenklatury. Vytvořil také pojem druh jako základ přirozené soustavy organismů. Pozoruhodný je sled jeho studijních nezdarů a příhod, jež odnesl naštěstí jen s napomenutími. Naštěstí se ho ujal jeden vědec, jinak by musel studia v Uppsale opustit. Občas je nějaký velký duch pro lidstvo zachráněn jen náhodou a jiný jen náhodou nepřežije (Pergolesi, Kaprálová). Oceňovaly ho takové osobnosti jako Rousseau, nebo Goethe. Nakonec zakotví v Nizozemsku.

   Hlavní díla: Systema naturae (Soustava přírody), 1735, Genera plantarum (Rostlinné rody), 1737, Philosophia botanica (Botanická filozofie), 1751, Species Plantarum (Rostlinné druhy), 1753.  

   1717 Marie Terezie (+1780), celým jménem Marie Terezie Valpurga Amálie Kristýna, z rodu Habsburků, arcivévodkyně rakouská, královna uherská (oficiálně uherský král, Rex Hungariae), královna česká a markraběnka moravská atd.  Příběh její a jejího dědictví je příliš dobře znám a knih o ní vydáno nepočítaně a seriály vposled z pera a kamery české i rakouské.

    Tak tedy jako obvykle, co na tuto dámu já. Všecky potíže z počátku vlády nad rodinným dědictvím tatínkově holčičce zavařil svou pragmatickou sankcí Karel VI., ta umožňovala v Evropě nezvykle (Anglii nebereme, ta si žila vlastním životem chráněna mořem) nástupnictví po přeslici. Ono by to vcelku prošlo nebýt proradnosti králů francouzského a především sousedního pruského, kteří to zprvu uznali a poté odmítli, což vedlo ke dvěma válkám, v nichž bratři Francouzové zcela zdevastovali oboru Hvězda, kde použili stromy na otop a vaření a ve Stromovce si počínali stejně a na Letné spálili valdštejnský letohrádek, který jediný se jmenoval Belvedere, jak jsem už jednou psal.

   Prokázala mnohokrát neobyčejnou chytrost a odolnost, a přestože vychována přísně katolicky (což jí občas překáželo v pružnějším uvažování, ale lidí s přesvědčením a otevřenou myslí netřeba se bát), použila zdravý rozum a především se nepouštěla do akcí, kde se necítila jista. Pro řešení věcí, jež neuměla, dokázala si najít odborníky a s nimi diskutovat a v pravé chvíli je ocenit. Mluvím tady o lidech jako Kounic, van Swieten, Haugwitz, Silva-Tarouca, Daun a Laudon. V první řadě však manžel císař František Štěpán, jehož si vyvzdorovala a který svou podporou podnikání pomohl držet Rakousko a státní kasu nad vodou hospodářsky a byl jí oporou největší.

   To, že svět spěl už dvě století k ustavování absolutistických monarchií, vedlo k logickému závěru, že je třeba správu státu centralizovat a zefektivnit, o což i usilovala a synek Josef též. Logicky dojdeme k závěru, že je účelné i praktické, je-li ve státě unifikována úřední řeč a tehdy v Rakousku jaká jiná než němčina. A za její vlády architekt Pacassi zrekonstruoval, dostavěl a unifikoval do dnešní navýsost elegantní podoby Pražský hrad. Jo, s Mařenkou-Terezičkou bych do hospody šel.

Autor: Richard Mandelík | sobota 15.5.2021 7:00 | karma článku: 8,11 | přečteno: 81x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,70 | Přečteno: 54x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.