Výročí 7. a 8. května

11. 05. 2021 7:00:00
Dnes budu šetřit slovy, neb to chci úspornými odstavci dohnat. Na programu máme skladatele Čajkovského, politika Tita, herce Coopera, skladatele Stamitze, prezidenta Trumana a režiséra a popularizátora Attenborougha.

7. května

1840 Petr Iljič Čajkovskij, (+1893), ruský hudební skladatel, v onom plodném období hudebního romantismu skladatel z nejpříjemnějších a bezesporu blízkých současníkům Brahmsovi a Dvořákovi, jichž si vážil a s Dvořákem navázali přátelský vztah oba těžíce z lidového prostředí. Velký symfonik a autor skvělé hudby k baletům jako Labutí jezero a Kráska v lese spící, jak správně dle autora předlohy Perraulta má být zvána, neb bratři Francouzové říkají La belle au bois dormant, což se mi daleko víc líbí než anglosaské Sleeping Beauty, natož české Šípková Růženka, té disciplíně, jež se v Rusku rozvinula k veliké kráse. Nezapomeneme na opery, z nichž vyčnívají zejména Evžen Oněgin a Piková dáma. A komorní kousky převeliké krásy. A to, že velmi zasažen zjištěním, jak to je s jeho sexuální orientací, když předtím krach manželství. Jen hlupáci mohou šířit tu idiotskou fake new, že spáchal pod tíží toho poznání sebevraždu vypitím vody infikované cholerou, jež tehdy řádila v Petrohradě. To je metoda, jež může vést nejspíše jen průjmům a choleře je v krajním případě a smrt nijak nezaručena a když už tak za dosti ohavných okolností. Naopak je známo, že před smrtí psal docela optimistické dopisy bratrovi Modestovi, který proslul tím, že na jeho poslední nepojmenovanou symfonii, nikterak dramatickou přilepil přívlastek Patetická, jež dle mého není ani náhodou.

1892 Josip Broz Tito (+1980), prezident Socialistické federativní republiky Jugoslávie, toho státu vzniklého nejdřív po velké válce jako království Srbů, Chorvatů a Slovinců s králem Petarem zvaným Osvoboditel a dnešní náměstí I. P. Pavlova bývalo náměstí Petra Osvoboditele a po pražsku jedině Petráček kousek za Tyláčkem a Purkyňáčkem, což už zapomenuto a nadále Mírák. Z toho království vzniká po další válce republika pod vedením komunistů, v jejichž čele stojí statečný Chorvat Josip Broz, který vede úspěšný odboj proti německé okupaci a také boj o vliv a moc s takzvanými četníky, jež jsou nelevicovou složkou odboje. Málokde v Evropě, snad jen na styku Ukrajiny a Polska se páchají tak strašná zvěrstva, jako za války v Jugoslávii a ono se to zase vrátí. Tito však nehodlá Stalina slepě poslouchat a dělá si socialismus po svém, proto nazván agentem imperialismu a krvavým psem: To tedy na konci války a těsně po ní opravdu byl, ale vraždění odpůrců mu Stalin nezazlíval, na to byl sám kadet. Titova válečná pověst a protivení se Rusům z něho udělaly světovou celebritu, která se angažuje viditelně mezi takzvanými třetími zeměmi, jež se nepřidávají ani k Rusům, ani k Američanům. Nakonec jeho dědicové Jugoslávii stejně jako dědicové Stalinovi Sovětský svaz neudrží pohromadě a ježto tu není žádný Tito, ani Gorbačov tečou zase potoky krve a pitomý svět na to jen čumí a úplně blbí Nizozemci přihlížejí, jak místní fanatičtí Srbové povraždí mužské obyvatelstvo Srebrenice.

1901 Gary Cooper (+ 1961) americký filmový herec, již legendární hrdina z westernových, válečných, dobrodružných i romantických filmů. Dvakrát Oscar (Seržant York a V pravé poledne) za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a v roce 1961 čestnou cenu Akademie za celoživotní dílo. V pravé poledne se někdy kolem roku 1961, zřejmě pro Garyho úmrtí se objevilo v pražských kinech a my jsme s babičkou, která ho měla ráda, jako mnohé jiné dámy, na něm byli v kině Slavia na Vinohradech, kde se topilo ještě koksem ve velkých kamnech a uvaděčky roznášely eskymo za padesátník a než došlo tou spoustou rukou k vám do řady, natálo a bylo třeba ho pěkně olízat. Odté doby jsem propadl westernu a ježto ještě daleko do puberty, nemohl jsem ocenit krásu Grace Kelly, pozdější kněžny monacké, avšak byl jsem vůči ní kritický, jak mohla toho Garyho opustit, když v takových nesnázích. Leč ona to napraví, neb posledního šupáka sestřelí skrz okno. Brzy nato přišly do kin mayovky a četba brakové literatury a Foglara a mohli nám komunisti vykládat, co chtěli.

8. května

1745 Karl Stamitz (+1801), německý hudební skladatel a virtuózní houslista a hráč na violu a violu amore, talent mozartovského typu a starší syn Jana Václava Stamice, jehož vedení a zvuk mannheimského orchestru se zapsaly do hudebních dějin. Prošel hudebně Paříží, Vídní, Londýnem, Nizozemím i Pruskem. Bohužel se dosud nenašla žádná jeho opera, ale veliké bohatství uloženo do koncertů pro klarinet a orchestr, pro hoboj a orchestr, 15 koncertů pro housle a orchestr, koncertu pro violu a orchestr, 7 koncertů pro flétnu a orchestr, 4 koncerty pro violoncello a orchestr, triové sonáty, 6 smyčcových kvartetů, 12 smyčcových trií, 6 duet pro housle a violoncello, 19 duet pro housle a violu, 7 koncertů pro fagot a orchestr, koncert pro basetový roh a orchestr a rovněž nenalezeny 3 koncerty pro lesní roh, doloženo však 80 symfonií, což je srovnatelné s Haydnem.

1884 Harry S. Truman (+1972), 33. prezident USA, Rooseveltův viceprezident nastoupil po jeho úmrtí a ježto se předtím držel stranou politiky, přišel velkými událostmi nepolíben a měl dovést zemi k vítězství ve válce, kde ta německá už byla jasná, ale japonská nikoli. On hozen mezi vlky Stalina s Churchillem v Postupimi, on je podepsán pod užitím jaderných pum, on silně podpoří uznání státu Izrael, on se tvrdě postaví proti ruskému vydírání blokádou Berlína, on musí vést korejskou válku a musí znovu kandidovat a jasně vyhraje, on musí z velení v Koreji odvolat Mac Arthura, než mu přeroste přes hlavu a někam do Číny šoupne atomovku a přijde proto o podporu národa. Dnes naopak chválen a považován za dobrého prezidenta.

1926 Sir David Frederick Attenborough, OM CH, CVO, CBE, FRS, FZS, FSA, (úžasné, jak Britové za příjmení pověsí zkratky všech řádů), britský přírodovědec, popularizátor vědy, režisér, scenárista a dokumentarista. Již přes 60 let spjat s popularizací přírodních krás celého světa. Jeho nejznámějším dílem je devět sérií o různorodosti života na Zemi, které vytvořil ve spolupráci s BBC Natural History Unit.. Jeho starší bratr byl slavný režisér, producent a herec Richard Attenborough. Ten úžasný starý pán stále pracuje a je synonymem pro poznávání naší Země a vzorem pro kohokoli, kdo točí o přírodě. Zajímavé je, že bratr byl povýšen do šlechtického stavu, zatímco David je zatím jen Sir. S královnou jsou vrstevníci, on o chlup mladší. Však ona to královna dožene.

Autor: Richard Mandelík | úterý 11.5.2021 7:00 | karma článku: 0.00 | přečteno: 70x

Další články blogera

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 10.28 | Přečteno: 216 | Diskuse

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.76 | Přečteno: 723 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.07 | Přečteno: 2672 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 316 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 222 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.90 | Přečteno: 287 | Diskuse
Počet článků 739 Celková karma 7.97 Průměrná čtenost 235

Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...