Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí 5. až 6. května

Dnes máme na tapetě filozofa Karla Marxe, spisovatele Sienkiewicze, vůdčí osobnost francouzské revoluce Robespierra, psychologa Freuda, režiséra Wellese, atleta Fosburyho, politika Blaira a herce Clooneyho.

   5. května

   1818 Karl Marx (+1883), německý filozof, politický publicista, kritik klasické ekonomie, teoretik dělnického hnutí, socialismu a komunismu. Mezi jeho nejznámější díla patří Ekonomicko-filosofické rukopisy, Komunistický manifest a nedokončený Kapitál.

   Tak si to vyjasněme, abychom pořád neopakovali mýty a výmysly. Marx byl výkonný a dosti jasnozřivý analytik, který dokázal z výkonů filozofie předchozí vytěžit, co se dalo a svou analýzou kapitalismu udělal mnoho zajímavé práce, jež pozoruhodná zejména dobově a studijně pro ty, kteří touží zvládnout bohatství západní filozofie do níž zařaďme pracovně Rusy, kterým do toho vstoupil Lenin a převzal vše, co se mu hodilo, a přetvořil to do násilné podoby, což se mnohým hodilo. Ten docela dovedný analytik Marx, tak jak to bývá u lidí, kteří poněkud vybočí a odliší se, budil značné emoce, ale v soukromém životě byl dosti neúspěšný. Patrně nebýt bohatého Engelse, zapadl by do zapomnění a měli by pravdu ti, kteří jej považovali za nepůvodního syntetika. Leč já myslím, že je třeba při studiu s ním počítat, minimálně z toho důvodu, že takové přemýšlení a hodnocení je zdravé pro mozek. A kouzelné asi je, jak ho vidí a hodnotí současní komunisté, počínaje čínskými a českými takykomunisty konče.

   1846 Henryk Sienkiewicz (+1916), polský spisovatel a nositel Nobelovy ceny v roce 1905. Kdo jste ho četli, jistě uznáte, že byl skvělý vypravěč, a kdybyste hledali vlastence prvního řádu, je před vámi. Povětšinou se obrací do minulosti, dokonce v případě Quo vadis, které mu především vyneslo Nobelovu cenu, až do římských dob. Výběr z díla zejména historické povahy:

   tzv. Trilogie, monumentální románová trilogie z polských dějin, pojednávající o jedné z nejdivočejších epoch polského království (od poloviny do 70. let 17. století), kdy Polsko bojovalo na život a na smrt s kozáky během ukrajinského Chmelnyckého povstání, se Švédy a Turky. Trilogie se skládá se tří samostatných děl volně na sebe navazujících a spojených některými postavami:

Ohněm a mečem

Potopa

Pan Wołodyjowski

Pamětníci jistě vzpomenou na skvělý stejnojmenný televizní seriál, kde vystupuji dvě velmi krásné herečky, na něž se každý znalec krásy těšil celý týden.

Quo vadis, historický román o pronásledování a osudech křesťanů v době Neronově. Dílo mělo v podtextu posílit sebevědomí Poláků v době, kdy neměli samostatný stát (krásná křesťanka Lygie i její ochránce neobyčejně silný otrok Ursus pocházeli z pozdějších polských území).

Křižáci, historický román z dob, kdy se rozhodoval boj mezi Polskem a Řádem německých rytířů. Kniha vrcholí popisem bitvy u Grunwaldu, jedné z nejvýznamnějších bitev středověku, kdy polsko-litevská vojska na hlavu porazila křižáky.

Na poli slávy, historický román z dob krále Jana Sobieského.

Pouští a pralesem, dobrodružný román pro mládež, pojednávající o únosu dvou dětí a jejich následném útěku a putování za rodiči napříč Afrikou za časů Mahdího povstání,

Legie už nedokončený historický román,

      6. května

   1758 Maximilien Robespierre (+1794), francouzský advokát, a čelný představitel Velké francouzské revoluce: poslanec Konventu, představitel jakobínského revolučního a politického teroru.

   V Konventu Robespierre stál, jak bychom dnes řekli, na krajní levici a také byl u Deklarace práv člověka a občana 1789 a tvorby ústavy 1791. Náležel k dominantní politické síle doby jakobínům. Mimo jiné se vyznačoval skromností a obdržel přízvisko neúplatný. Když se 1793 vytvořil Výbor veřejného blaha, což je už dle názvu podezřelé a vedlo jen k populismu a teroru mimo jiné i proti různým frakcím vlastního hnutí. Nic nového pro nás pod sluncem. Začali se při tom nesmyslném vraždění pomocí toho stínacího stroje, který na základě podobného ze středověku v Toulouse sestrojil a zdokonalil doktor Guillotin a tak se dostal do dějin a slovníků, sami požírat.

   Když už to začalo být příliš ohavné a triumvirát Robespierre, Saint-Just a Couthon strhl na sebe absolutní moc, opozice je za thermidorského převratu (thermidor byl letní měsíc, překrývající se s červencem a srpnem) všechny 25.7. přivedla ke gilotině, neb narušovali klid na spořádaný obchod. Robespierre chtěl při zatýkání spáchat sebevraždu, ale jen si prostřelil čelist. Není na co pozitivního vzpomínat. Tím, že vám to občas pokrokově zapaluje, nepřebijete vraždění. Jak jsem již jednou pravil, ohavnost revolucí je nejskvěleji popsána v Hugově Devadesáttři. A hnus z nespravedlnosti a zvůle v Poulencově opeře Dialogy karmelitek, kdy má krásná Isabel Leonard tak smutný vočíčka, když přihlíží, jak jedna za druhou z bývalých sester z kláštera sťata a v tom světě žít nechce a dobrovolně jde jako poslední.

   1856 Sigmund Freud 1939, česko-rakouský lékař-neurolog, psycholog a zakladatel psychoanalýzy. Narodil se v, dnešním Příboře v německy mluvící židovské Od dětství pak už ve Vídni a před nacisty unikne do Londýna.

Jeho život a postupné poznávání a nabývání názorů na psychologii člověka jsou nesmírně zajímavé a jeho vliv dlouho ještě hluboko do 20. století dominantní, přestože řada jeho názorů vyvrácena, nutno mu přiznat především zásluhu o vytvoření psychoterapeutické metody založené na volných asociacích pacienta, vytvoření přenosového vztahu s ním a na interpretaci jeho promluv, snů, přenosových emocí a odporu během terapie. Okolo této techniky rozvinul rozsáhlý teoretický systém popisující člověka z hlediska psychologického, filozofického i antropologického. Nejvýznamnější je pudová teorie (libido, vývojová stadia libida, narcismus, pud smrti), Velkou pozornost věnoval též kultuře a náboženství v životě člověka.

  1885 zničil všechny deníky a zápisky s půvabnou poznámkou snoubence: "Životopisci ať se moří, nebudeme jim to ulehčovat. Už se těším, jak se budou mýlit.

   1915 George Orson Welles, ilmový, divadelní, rozhlasový a televizní režisér, scenárista, herec a producent oceněný Oscarem za celoživotní tvorbu. První velká sláva-rozhlasová adaptace románu H. G. Wellse Válka světů, která vyvolala veřejnou paniku, protože posluchači uvěřili mystifikaci, že došlo k invazi mimozemšťanů. Myslím že dnes by to dopadlo stejně. Jako filmový režisér natočil 13 celovečerních filmů, z nichž nejznámější a zřejmě nejlepší je Občan Kane (1941). Mnoho inovací a netradiční práce kamery a střihu. Ve dvou britských anketách 2002 zvolen největším filmovým režisérem všech dob.

   1947 Richard Douglas "Dick" Fosbury, bývalý americký atlet a tvůrce a nejlepší ověřovatel nového stylu skoku do výšky, který od té doby znám jako fosbury flop. Vyhrál jím na olympiádě v Mexiku 1968 výkonem 224 cm. Přišel na to, že optimální je rozběh obloukem ze strany a po odrazu se přetočit k laťce zády a po přechodu laťky vyhodit zadní část těla a nohy do výšky a dopadnout do doskočiště zády. Do té doby dominoval a pak ještě u některých pár let dál se udržel tzv. valivý styl, neboli straddle. Díky tomuto vynálezu je mužský světový rekord 245 cm a ženský 209 cm.

   1953 Tony Blair, celým jménem Anthony Charles Lynton Blair, britský právník, diplomat a politik za Labouristickou stranu, bývalý premiér v letech 1997 až 2007. Po dlouhých letech konzervativní dominance zase labourista, jeho ekonomické názory se blížily pravici a silně podpořil americké akce po 11. září v Afgánistánu i Iráku, což byla patrně jeho a nejen jeho největší chyba. Avšak také dokázal dosáhnout konce vleklého konfliktu v Severním Irsku a prosadil autonomii všech tří součástí Británie.

   1961 George Clooney, americký herec, režisér a scénárista, ba i producent a pro mnoho filmových divaček jeden z nejpřitažlivějších mužů na stříbrném plátně. Nejznámějším jeho filmem a jedním z obchodně nejúspěšnějších jsou zřejmě Dannyho parťáci a nezapomenutelným komedie bratří Coenů Bratříčku, kde jsi o trojici poněkud přitroublých uprchlých vězňů. Oskarový úspěch měl jako režisér s filmem Dobrou noc a hodně štěstí a ve filmu Syriana Oskara dostal za vedlejší roli. Pak ještě plno nominací a filmy jako Památkáři, Muži, co zírají na kozy, Ave Caesar, Gravitace.

 

Autor: Richard Mandelík | pátek 7.5.2021 7:00 | karma článku: 6,42 | přečteno: 89x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,68 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové si přivlastňují Kanta. Je naše kořist, tvrdí gubernátor Kaliningradu

29. dubna 2024  9:17

Gubernátor Kaliningradské oblasti, nejzápadnější výspy Ruska na březích Baltu mezi Polskem a...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,03
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.