Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí 1. až 4. května

Jsou tu následník trůnu Rudolf, vévoda z Wellingtonu, carevna Kateřina II., spisovatel Klapka Jerome, pilot von Richthofen, gymnastka Čáslavská, politolog Macchiavelli, politička Meir a politik Kerenskij a herečka Hepburn.

   1. května

   (1858) Rudolf Habsburský (+1889), následník rakousko–uherského trůnu a zase jeden Habsburk-Lotrinčan, který jsa nespokojen se svou manželkou, již mu vybrali, upadl do lásky s dívkou a ježto to nemělo perspektivu a on se vůbec všeobecně v Domě habsburském necítil podobně jako jeho věhlasná matka, jež to řešila cestováním a péčí o zevnějšek, on nepřišel na nic lepšího, než zabít milenku (to vám ale musela být slepice) a pak sebe. Co to dalo Domu práce, aby prosadil verzi mimo tu sebevraždu, pro niž by nesměl být pohřben v posvěcené zemi, to jest v kapucínské hrobce. Další následník je však jiný kos, ten si ženu vyvzdoruje, aby bok po boku zahynuli rukou teroristovou.

   1769 Arthur Wellesley, 1. vévoda z Wellingtonu (+1852), jeho hvězdné hodiny přišly při vedení britského vojska, jež pomáhalo Španělům v boji s Napoleonem a poté i Portugalsku a poslední bitva té války 1813 u Vitorie, po níž napíše Beethoven impozantní zbraněmi řinčící oslavnou skladbu zahrnující i motiv britské hymny. Jmenován vrchním velitelem koaličních sil britsko-pruských, jež se postavily 1815 Napoleonovi u té nezajímavé vesnice u Bruselu a slavně zvítězily, neb Napoleon nebyl ve formě a vedl boj nejhůře, jak mohl, a odděliv 35 tisícové vojsko, poslal je za Prusy, kterým předtím nařezal u Charleroi. Jenže do čela toho stíhacího oddílu postavil neschopného maršála Grouchyho (dodnes jsem nepochopil, jak tento budižkničemu mohl tak povýšit a proč s sebou na tažení Napoleon nevzal třeba Augereaua, Victora, či Soulta), před nímž Prusové utekli přímo na bojiště a tam rozhodli už téměř prohranou bitvu. Tady Wellington osvědčil buldočí britskou vytrvalost a udržel pozice na výšině do příchodu pruské posily. Po spatření bojiště posetého 40 tisíci padlých se zařekl, že už nikdy nebude bojovat a dal se na politiku a nakonec to dotáhl na toryovského premiéra královny Victorie. Pro Brity je hrdinou a pro Churchilla vzorem.

   2. května

   (1729) Kateřina II., (+1796), pozoruhodné a možná příznačné je, že tato původem Němka se k moci dostala vlastně palácovým převratem, který znamenal uvěznění a později smrt manžela Petra III. Další tentokrát otevřeně vražedný převrat spáchají šlechtici a důstojníci s vědomím vnuka Alexandra na jejího syna Pavla I. A pak ještě několik atentátů v 19. století a jeden vyjde a pak rudá vojenská lůza postřílí celou carskou rodinu včetně těch krásných dcerušek a jeden gruzínský darebák vybije špičky strany a armády a zavraždí možná desítky miliónu spoluobčanů. Tahle Kateřinka je nesmírně schopná a vidí dál než většina Rusů, dokonce se dá očkovat proti neštovicím a opře se (a zřejmě i o své sexuální potřeby postará) o šlechtice typu Orlova a Potěmkina a vojáky typu Ušakova a Suvorova, s těmi však jen uspokojuje touhy vševládné. Je to ona, kdo dobude Krym, a zařadí ho do říše. Přestože nikdy z pravoslaví nic nepochopila, dokázala se dobře do Ruska asimilovat. Ve skutečnosti příliš mnoho reforem nezavedla, pouze si budovala celoevropskou pověst. Ona stojí u založení jedné z největších světových sbírek výtvarného umění v petrohradské Ermitáži. To takový Josef II. byl jiný kabrňák. Ano, byla to schopná žena, leč dnes se Rusům, kteří jsou stále posedlí svou takzvanou velikostí, hodí jen k dokládání té velikosti a k anektování Krymu. A za ní došlo k definitivnímu zničení polského státu.

   1859 Jerome Klapka Jerome (+1927), anglický spisovatel a redaktor. Ne, že by v Británii nekvetl humor už od dávných dob, leč možná až teprve s ním nabyl těch půvabných podob, pro který našel oblibu i v té malé středoevropské zemi, tak plné humoru podobného, viz Hašek, Žák, Švandrlík, ba i Kundera. Kdo by si rád nepřečetl řadu brilantních povídek a Tři muže ve člunu.

   1892 Manfred von Richthofen (+1918), německý válečný pilot, který dovedně převzal ty nejlepší zkušenosti předchůdců a po dlouhá léta díky chladnému rozumu a odvaze byl postrachem spojeneckých letců, kteří proti jeho stíhací jednotce bojovali. Byl nejúspěšnějším pilotem celé Velké války s 80 sestřely. Létal hlavně na pozoruhodném Fokkerově (toho jsme tu už měli) trojplošníku natřeném načerveno a tak získal svou přezdívku Rudý baron. Když za britskými liniemi sestřelen (neví se přesně, zda letadlem, či ze země) Britové mu vystrojí uctivý pohřeb.

   3. května

   1942 Věra Čáslavská (+2016), československá sportovní gymnastka, tak jí to spočítáme: olympijské zlato 7x, stříbro 4x, mistrovství světa zlato 3x, stříbro 3x, bronz 1x. Mistrovství Evropy 11x zlato. Dodnes nepřekonaná v počtu zlatých medailí na vrcholných akcích. Věčná ozdoba světového sportu. Její svatba s mílařem Odložilem na olympiádě byla tehdy celosvětovou událostí a v Mexiku dodnes v paměti. A kromě toho krásná žensky vyhlížející dáma na rozdíl od pozdějších dětských tvářiček gymnastek spíš hranatých než zaoblených, jak se sluší a patří. Za politické postoje ve veliké nemilosti a nakonec poradkyní Václava Havla.

     1469 Nicolo Machiavelli (1527), italský politik, filozof, diplomat, spisovatel, historik, vojenský teoretik a polyhistor žijící v období renesance. Často je označován za zakladatele politologie. Ve svých spisech formuloval politicko-mocenský ideál a prostředky k vytvoření silného, jednotného státu v čele s osvíceným vladařem. Jeho schopnost analyzovat politické jevy a děje byla nadprůměrná a jasnozřivá a podobala se schopnostem takového Montesquieu, či Tocquevilla. Máme však renesanci v Itálii a to je tam skoro každý druhý poloviční génius, už jsme tu mnohé měli. Také on si dosti nadrobil svými nesmlouvavými analýzami a mnohý polotik i dnes by si jej měl přečíst, aby se mu rozsvítilo. To, že jeho závěry dostávají dnes jméno machiavelismus s hanlivým přídechem, je nespravedlivé a odráží neznalost jeho díla. Z děl je zřejmě nejznámější a nejdůležitější Vladař. V současné době se leckde i v demokraciích zdá, že i Machiavelli, který si nedělal žádné iluze, by se velmi ošíval. Že si některá země postaví do čela bývalého agenta tajné policie a člověka bezostyšně sahajícího po veřejných penězích a lžoucího lidu do očí o svých hnízdech.

   1898 Golda Meir (+1978), izraelská politička, ministerská předsedkyně Izraele 1969-1974. Historicky byla první a dodnes jedinou ženou v tomto úřadě, zároveň v pořadí pátou osobou v této funkci a rovněž tak v pořadí třetí ženou na světě vůbec, která úřad ministerského předsedy zastávala. Možná jste nevěděli, že byla původem z Ukrajiny. Její život jistě vydá na knihu, ale já se omezím na to, že musela být velmi chytrá a schopná holka a mám ji ve veliké úctě. Za období její vlády, když předtím prošla diplomacií i ministerstvy nejprve útok na izraelské sportovce na olympiádě v Mnichově a její rozkaz, že viníci mají být dopadeni a zabiti o rok později Jomkipurská válka, kdy arabští sousedé udělali totéž, co Izrael o šest let dříve za šestidenní války, tj. zaútočili nečekaně a překvapivě a Izrael se ubránil jen tak tak. Stůjme přátelsky po boku té obdivuhodné země, kde nás mají v úctě jako málokde a kde jsou tak nádherné holky jako pěvkyně Chen Reis, nebo herečky Chaja Hararit a Alona Tal a zpěvačka tklivých sefardských písní Yasmin Levy.

   4. května

   1881 Alexandr Fjodorovič Kerenskij (+1970), ruský právník a politik, druhý předseda Prozatímní vlády po únorovém převratu, který svrhl monarchii (kdyby to ta svrchu řečená Kateřinka viděla), nedokázal zabránit rozvratu v armádě a uklidnit dění v Petrohradě, svržen říjnovou revolucí a poté ve Francii a pak v USA, přednáší a píše a zřejmě nic nepochopil.

   1929 Audrey Hepburn 1993, vlastním jménem Audrey Kathleen Ruston, britská herečka a velvyslankyně UNICEF, jedna z nejznámějších tváří filmového plátna druhé poloviny 20. století, nositelka cen Oscar, Tony, Emmy i Grammy. Nezdá se vám to jméno Ruston povědomé? To byla rodina, jíž patřila v Karlíně strojírna zvaná léta Rustonka a již založili bratři Thomasové a Rustonové vlastnili v Úžicích velký cukrovar, kde se její otec narodil. Nakonec se ukáže, že je ta Audrey vlastně Češka. U tak krásné holky to nemůže být jinak. Ale ona se narodila v Belgii a válku prožila ve vyhladovělém Nizozemí, což stěží přežila.

   Pokud jde o mě, pro mě je navěky nejkrásnější filmovou tváří všech dob neobyčejného něžného kouzla. A kromě toho obětavá a skvělá holka, která ač nemocná mnoho udělala pro ohrožené děti na celém světě. Přibližuje se jí jen Andulka Hathaway, kterou tu budeme mít 12. listopadu. A obrázky obou mám na stěně osobností na čestném místě poblíž Markéty Janouškové.

   Zde uvedu už jen výběr z filmografie, podrobnosti si najdete na ČSFD:

Sabrina (1954)

Vojna a mír (1956)

Usměvavá tvář (1957)

Odpolední láska (1957)

The Nun’s story (1959)

Snídaně u Tiffanyho (1961)

Šaráda (1963)

My Fair Lady (1964)

Čekej do tmy (1967)

Robin a Mariana (1976)

Autor: Richard Mandelík | středa 5.5.2021 7:00 | karma článku: 5,66 | přečteno: 87x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,68 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhodlala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,03
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.