Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí 10. až 12. dubna

  Zpracováním tří dnů mám nyní splněno a hvězdami jsou samozřejmě já, který sice nemá narozeniny, ale ten den je pro mě významný, však uvidíte, dirigentská hvězda Karel Ančerl a španělská sopranistka Monserrat Caballé.

    10. dubna

   1929 Max von. Sydow (+2020), švédský herec, známý zejména pro spolupráci s Ingmarem Bergmanem. Byl nominován na Oscara, získal cenu Emmy a Zlatý glóbus, také vyhrál Pasinetti Award nebo Honorary Cannes Award. Jedna z nejvýraznějších filmových osobností 20. století. 1955 potkává Ingmara Bergmana a natočí s ním Sedmou pečeť, Lesní jahody a Pramen panny, vesměs klenoty světové kinematografie. Jak ve filmu, tak i v divadle a nakonec Hollywoodu. Dvě manželství a po dvou synech. S druhou ženou v Paříži a žije v poklidu, čte, poslouchá hudbu a zahradničí. To já dělám taky.

   Napočítal jsem 135 filmů, v nichž hrál od 1949 po 2018. Na stránkách CSFD si k nim můžete najít údaje

   1932 Omar Sharif, (+2015). egyptský herec syrsko-libanonského původu, držitel tří Zlatých glóbů a jedné nominace na Oscara. Možná byste nečekali, že na univerzitách v Káhiře a Alexandrii studoval matematiku a fyziku, posléze tři roky pracoval v otcově dřevařské firmě, a teprve pak se rozhodl pro povolání herce. K islámu konvertuje až poté, kdy se zamiluje, ožení se s herečkou a změní jméno na Umar al-Sharif. V manželství se jim narodí syn Tarík. Manželé žili od roku 1968 odloučení a 1974 rozvod. Spolu si i zahráli v řadě romantických filmů.

Celosvětová známost a popularita díky filmu Lawrence z Arábie, kde hrál šejka Ali Ibn El-Khariše, za tuto roli byl posléze nominován na Oscara. Dalšími světoznámými snímky se staly např. filmy Doktor Živago, nebo muzikál Funny Girl. Nutno mu přiznat velkou osobní přitažlivost a charisma. Dámy jistě potvrdí.

Filmografie výběr

    1962 Lawrence z Arábie, vedlejší role Ali Ibn El-Khariše

    1965 Doktor Živago titulní postava

    1965 Podivuhodné dobrodružství Marca Pola, titulní postava

    1966 Čingischán, titulní postava

    1968 Funny Girl, manžel hlavní hrdinky

    1968 Mayerling, titulní postava princ Rudolf Habsburský

    1969 Mackennovo zlato

    1969 Che, titulní postava Che Guevara

    1973 Tajuplný ostrov, kapitán Nemo

    1974 Ohrožení Britannicu

    1976 Růžový panter znovu zasahuje

    1986 Petr Veliký, titulní postava

    1995 Kateřina Veliká (televizní film)

    1987 Hayley Dee Westenra, novozélandská sopranistka irského původu. Její první album v 16 letech s názvem Pure se v roce 2003 ve Velké Británii objevilo na prvním místě, ve světě bylo prodáno více než dva miliony jeho kopií. Obdržela také cenu za přispění novozélandské i světové hudbě. V roce 2006 se připojila k irské hudební skupině Celtic Woman, se kterou v roce 2007 absolvovala jarní šňůru. Jde o nejmladší velvyslankyni UNICEF, která přispívá charitativním organizacím po celém světě. Činná v oborech keltská hudba, pop, klasická hudba a New Age, zpívá a hraje na kytaru, klavír a housle. A kromě nádherného hlasu jde o něžnou a velmi milou krásku.

   2008 Já na ten den musím vzpomínat, neb se dělo toto (psáno ve 3. osobě): Je u své milé, jde se na kutě a pojednou odpadá a křiví hubu už tak dost křivou. Když se ukáže, že si nedělá šoufky, volá se záchranka a ta se v nejbližší Thomayerovce doví se, že volno nemají. Druhá v řadě je Homolka. Tam v bezvědomí a v umělém spánku a všem říkají, že mohou chodit, kdy chtějí, neb u takových případů, počítejte s nejhorším, připojeny všemožné hadičky a drátky, jež si on servává a vytrhuje. Nakonec někdy po 14 dnech probuzen a doví se, kde je a proč. Je poutavé, co všechno mozek po tu dobu zrežíruje a sehraje a nakonec druhá klika, neb potrefena jen levá ruka zásadně a ostatní levá strana jen neznatelně. Děkuji, pane řediteli Dbalý, který nyní stojíte před soudní stolicí a jste na tom možná hůř než já. Je to už třináct let a má hluboká poklona českému zdravotnictví, neb všichni mí lékaři na Homolce, Malvazinkách, v Nové vsi pod Pleší při rehabilitacích a poté i v ambulantní péči (praktička, kardiolog, neuroložka a zubařka) podali skvělý výkon. Holt chce to mít kliku.

11. dubna       

  146 Septimius Severus (+211), římský císař vládnoucí od čtyři roky se spolucísařem, později se svými syny Caracallou a Getou. Severus založil novou dynastii, vyvedl říši z vnitropolitické krize a přistoupil k zásadním reformám v oblasti vojenství a správy. Vedle Diocletiana je bezpochyby nejvýznamnějším panovníkem 3. století. Spolu s vítěznými oblouky císařů Tita a Konstantina Velikého patří oblouk Septimia Severa k nejlépe dochovaným antickým stavbám v Římě. Vedle toho velkoryse přebudoval své rodné město Leptis Magna v dnešní Libyi. Ruiny města patří k nejlépe zachovaným římským památkám vůbec a jsou dokladem o vyspělosti jednoho z provinciálních měst. Pro jeho vládu se někdy razí pojem "vojenská monarchie", aby se zdůraznil rozdíl oproti dřívějším časům, kdy do popředí vystupovaly spíše civilní prvky vládnutí.

   1908 Karel Ančerl (+1973), český dirigent a národní umělec. Nahrávky jeho zpracování děl Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Igora Stravinského, Arnolda Schönberga, Bély Bartóka, Sergeje Prokofjeva, Bohuslava Martinů či Miroslava Kabeláče jsou dodnes vysoce ceněny. Už ve 30. letech první úspěchy doma i v zahraničí. Po německé okupaci jako Žid i s rodinou přestěhován do rodných Tučap, o rok později vyhnáni do Dírné. I s manželkou poté v Terezíně a kromě něho celá rodina zavražděna v Osvětimi. Druhá manželka a dva synové. Opera 5. Května a rozhlas a 1950 jmenován uměleckým ředitelem České filharmonie, kterou řídil plných osmnáct let. Rozšířil její repertoár hlavně o díla klasiků 20. století - Arnolda Schönberga, Bély Bartóka, Igora Stravinského, Sergeje Prokofjeva, Benjamina Brittena a dalších. Věnoval se také dílu Bohuslava Martinů i soudobých českých skladatelů. Českou filharmonii uvedl do světa zájezdy do Austrálie, na Nový Zéland, do Číny, Indie a Japonska, později i do Spojených států amerických a Kanady. S filharmonií koncertoval i v řadě evropských zemí a sám byl zván jako dirigent k předním světovým orchestrům. Během těchto pozvání zařazoval do vystoupení i skladby českých autorů. Jeho nahrávky se dočkaly ocenění mezinárodními gramofonovými cenami. 1968 se rozhodl emigrovat ze země. Ještě na dalším ročníku Pražského jara a pak se už z Kanady nevrátil a stal se šéfdirigentem symfonického orchestru v Torontu, kde i zemřel. 1993 jeho ostatky převezeny do vlasti a uloženy na vyšehradském Slavíně. Supraphon vydal kolekci jeho nahrávek na 42 kompaktních discích pod názvem Karel Ančerl Gold Edition.

12. dubna       

   1793 Ferdinand I. (+1875), zase jsme u toho zapeklitého číslování, zde počítáme podle rakouského císařství nikoli podle římského, které skončilo 1806, dle českého a uherského zvaného Ferdinand V. nejčastěji obdařený přídomkem Dobrotivý, poslední korunovaný český král z habsbursko-lotrinské dynastie. Jako rakouský císař 18351848. To Dobrotivý bývalo mnohými myšleno jako trovhu bláznivý, což o něm do jisté míry šířil jeho vlastní příbuzní.

   Jak to s ním bylo: epileptické záchvaty a rachitida od dětství, podceňován a nevzděláván, přesto se naučil hrát na klavír i trubku a hovořil pěti jazyky, zájem o botaniku a techniku. Pravda, poněkud rozvláčnější, nikoli však s ohledem na řečené slabomyslný. On na rozdíl od toho chlapa z Homolky kliku na zdraví neměl. 1848 dvorská kamarila i vláda došli k závěru, že není na výši doby a nahradili ho Františkem Josefem. Stejně i předtím mnoho nevykonával, neb rozhodující podíl moci si urvali členové státní rady strýc arcivévoda Ludvík, Metternich a Kolovrat. V Čechách a zejména v Praze velmi oblíben pro milou a vstřícnou povahu a slušnost, kteroužto i mnozí dnes označují za slabomyslnost, prozrazujíce cosi o své duševní kondici.

   1933 Monserrat Caballé (+2018), vlastním jménem Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch, španělská operní pěvkyně, sopranistka, známá interpretací Verdiho děl a belcantového repertoáru. Též proslavena nahrávkou na žádost MOV z roku 1987, kdy nahrála s Freddiem Mercurym skladbu „Barcelona“ jako jednu ze dvou oficiálních písní Letních olympijských her 1992. Napočítali jívíce než 4 000 operních představení za kariéru.

   1955 poprvé na operní scéně, poté Basilej, Brémy a zpět do Barcelony do Gran Teatre del Liceu. 1965 nejprve velká sláva za záskok za Marilyn Horne v Carnegie Hall, Glyndebourne, a už je tady Met a 1972 La Scala. Napočítáno více než osmdesát operních rolí, od oper barokních až k dílům Giuseppe Verdiho, Richarda Wagnera a Richarda Strausse. Interpretovala role tak rozdílné, jako jsou Norma, Salomé, Violeta, Maršálka (Marschallin) v Růžovém kavalírovi (Richard Strauss), Semiramis nebo Isolda (Tristan a Isolda, Richard Wagner). Šíře jejího repertoáru je zachycena na mnoha nahrávkách. Její studiové nahrávky představují na třicet kompletních oper a přes padesát recitálů. V jejím repertoáru se objevují i španělské lidové písně a zarzuely. Stála u zrodu kariéry tenoristy José Carrerase, který poté po řadu let jejím partnerem na scéně.

   1947 Tom Clancy (+2013), americký spisovatel známý fiktivními špionážními a válečnými knihami založenými na popisu současných technologií. Jeho dílo lze dělit do sérií Commanders, EndWar, Ghost Recon, H.A.W.X., Série s Jackem Ryanem řazená podle chronologie cyklu, Net Force, Net Force Relaunch, Net Force, Slídilové, Operační centrum, Power Plays, Průvodce U.S. Army, Splinter Cell, The Division. A docela se to dá číst.

Autor: Richard Mandelík | středa 14.4.2021 7:00 | karma článku: 5,57 | přečteno: 81x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,57 | Přečteno: 155x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 49x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,89 | Přečteno: 287x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 84x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 166x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Ještě dvě události, na něž se nedostalo

Jde o dárek od synka v podobě vstupenky na koncert bluesového veterána Buddyho Guye (1936). Koncert je součástí jeho závěrečného turné, Buddy už hodlá aktivní koncertování ukončit.

24.1.2024 v 7:00 | Karma: 8,00 | Přečteno: 194x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Velké C na podzim 2023

Na jejich celoroční sezónu jediné mé předplatné už 11. rok, neb tento hudební zázrak dnes už světového jména Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 má přednost před kýmkoli jiným. Komorní koncerty se konají ve vršovickém Vzletu.

23.1.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 50x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

FOK na podzim 2023

Tentokrát první z koncertů 10. října byl tak vynikající, že obdržel samostatnou esej. K tomu přidávám ještě čtyři další.

15.1.2024 v 7:00 | Karma: 5,73 | Přečteno: 92x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

PKF na podzim 2023

Tentokrát jsem byl na komorních koncertech jen dvakrát. Nehodilo se, či s něčím křížilo. .....................................

10.1.2024 v 7:00 | Karma: 6,79 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na podzim 2023

Už psáno o skvělém listopadovém koncertu flétnistky Míši Ambrosi, jež v mém žebříčku hudebnic nejmilejších a nejkrásnějších stojí na nejvyšších příčlích držíc se zde za ruku s Markétou Janouškovou.

9.1.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 40x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

SOČR na podzim 2023

Na tento orchestr, který obohacuje rozhlasový archiv obdivuhodnou šíří živých nahrávek a oplývá půvabnými houslistkami a novým, mladým a sympatickým šéfdirigentem chodím rád a na podzim 2023 jdu čtyřikrát.

5.1.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 49x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na podzim 2023

Tentokrát došlo ke křížení termínů, což způsobilo, že čtvrtý koncert 10. prosince jsem k mému žalu musel obětovat a vítací úsměvy Terezy Dudkové si odepřít.

28.12.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 54x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Česká filharmonie a ČSKH na podzim 2023

Za hvězdu podzimního programu prohlašuji koncert s Martinů Arianou (tvar jména dle původního francouzského libreta).

27.12.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 74x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční přání 2023

Je to problém stále přicházet s jiným přáním, proto vytáhnu text před 8 lety, který si už nikdo nepamatuje, anebo mě překvapí, že to už zná.

22.12.2023 v 7:00 | Karma: 10,44 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Lieder Society znovu na scéně 2023

Po delší době jdeme se Sylvií 12. prosince s radostí na koncert tohoto spolku, jehož přední dramaturgickou osobností je Monika Jägerová, dáma vzdělaná a kráska sošná hlasu sametového barvy portského vína.

18.12.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 133x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Michaela Ambrosi v Atriu 2023

Nikterak neskrývám, že k nejpříjemnějším hudebním událostem vždy patřily koncerty této brněnské flétnistky. Samostatnou esej má pro můj neskonalý obdiv k její hře a osobnímu půvabu, což, jak každý ví, mě velmi oslovuje.

20.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 48x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Dvořákova Praha 2023

Letos jdu na pět koncertů. Tento festival má zvláštní vůni podobnou Pražskému jaru a dramaturgii poněkud svázanou s Dvořákem, takže mnohé se opakuje, ovšem začasté se zajímavými interprety.

17.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 74x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Lípa musica 2023

Jako obvykle v září a říjnu nasedáme do Vaškovy Multiply a vyrážíme na příjemné výlety na sever. Příjemné náladou, vínem i něčím k zakousnutí a také atmosférou danou hudební spřízněností.

8.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 140x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Letní slavnosti staré hudby 2023

Mám rád letní horko ponejvíce sedě v zahradní hospůdce, anebo tamtéž co přípravu na koncerty tohoto festivalu. Jen mě mrzí, že se ke mně nikdo nepřidá. Asi se všichni válejí někde na nudapláži.

5.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 38x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jasnější než tisíc sluncí aneb Oppenheimer

S velkou zvědavostí jsem včera šel do Světozoru na film už dopředu označovaný za letošní trhák. Ta má zvědavost nikdy neplyne z reklamy, kterou každý producent ve vlastním zájmu rozjíždí. Na mě reklama zabírá spíše negativně.

27.10.2023 v 7:00 | Karma: 12,86 | Přečteno: 350x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 739
  • Celková karma 4,78
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.