Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí 3. až 5. dubna

    Hvězdami jsou německý kancléř Kohl, jež stál před jednou z největších výzev této země, skvělý ruský režisér Tarkovskij a vážený rakouský dirigent von Karajan.

   3. dubna

   1824 Marlon Brando (+2004) americký herec, filmový režisér a taky politický aktivista. Vynikající byl ve filmech Tramvaj do stanice Touha dle hry Tennesee Williamse, Poslední tango v Paříži (oba nominace na Oskara), Oskary získal za V přístavu, Kmotr, Viva Zapata, Julius Caesar, Sayonara. Vedle toho ještě Vzpoura na Bounty.  Kromě toho aktivně činný v hnutí za občanská práva. Obdivuhodné, když uvážíme, že oba rodiče alkoholici a o tec mu zdůrazňoval, že je k ničemu.

   1926 Virgil Grissom (+1967), americký astronaut (stále s tím nabubřelým termínem mám problém, ke hvězdám se přece nelétá a nikdy nelétalo, přesnější je ruské kosmonaut, což znamená plavec do vesmírného prostoru a už úplně blbé je čínské taikonaut, kdy složenina toho slova spojuje čínské slovo taiko a řecké naut a netuším, kdo to vytvořil, a Číňan to asi nebyl), druhý americký muž, který byl poslán na čtvrthodinovou cestu balistickou drahou jako před ním Shepard, když už Američané pokořeni Gagarinem i Titovem a zoufale se snažili, až se to kolem Země povedlo s Glennem. A to se ještě po přistání Virgil málem utopí, neb mu teče do kabiny.

   Kdo si vzpomene na skvělý film V žáru noci, ví, že policejní důstojník v podání Sidney Poitiera, který šerifovi Rodu Steigerovi v jižanském městečku pomáhá s vyšetřováním, se jmenuje Virgil Tibbs, a když to šerif slyší, málem pukne, neb to znamená panenský, nato se Virgil ohradí, že mu doma na severu říkají pane Tibbsi, což řekne tak důrazně, že od té chvíle jej všichni oslovují pane Tibbsi s tím, že šerif to pane říká trochu v uvozovkách. Astronaut se z Virgila stane až v Gemini 3 spolu s Youngem, který později letí Apollem 10 kolem Měsíce a poté ještě na Měsíc Apollem 16, kdy už po něm chodí.

   Je velitelem posádky Apolla 1, kdy při testování vlivem zkratu na instalaci všichni tři (White a Chaffee) uhoří během pár vteřin v kyslíkové atmosféře kabiny.

   1930 Helmut Kohl (+2017), německý konzervativní politik, státník, dlouholetý předseda Křesťanskodemokratické unie (CDU). Cesta v Německu do politiky obvyklá. Kvalitní studia práv, historie a politologie. Přes Porýní-Falc a komunální politiku do spolkového sněmu a do čela strany. 1982 po nové koalici s FDP spolkovým kancléřem. Pokračuje v takzvané ostpolitik zavedené sociálními demokraty a aktivně podporuje přeměnu Evropských společenství v EU.

   1989 po známých událostech v NDR získává podstatný souhlas se sjednocením obou německých států jak od spojenců, tak i Sovětského svazu. Potvrzeno tzv. smlouvou 2+4 a dalšími vstřícnými kroky vůči ČSFR a Polsku, čímž překonáno dědictví minulosti. Sjednocení sice vykonáno, ale zátěž zaostalé východní části je traumatem pro celý stát. To vše bylo jednou z příčin prohry ve volbách 1998 a konce jeho předsednictví ve straně. Rok nato skandály s nelegálním financováním strany, které nakonec vedly k jeho úplnému stažení z politiky a roztržce a Angelou Merkel, jejíž hvězda právě vycházela a září dodnes. Ostatně tu nepřestal kritizovat po celý život.

   Všichni jsme měli kliku, že v té kritické době se objevili lidé jasného rozumu a trpělivé povahy jako on, Mitterrand, Bush, Thatcher, Gorbačov. Jak často pravívám, nepřejte si zdraví, ale kliku. Tu musíte mít i na politiky. Konečně ani Kohl ji neměl, aféry se provalily a pád a poranění mozku a zasaženo mluvení a vozík.

      4. dubna   

   1915 Jan Drda (+1970), český spisovatel, dramatik a novinář, typický příklad intelektuála, který propadl levicovému vábení komunistů. Podstatná díla, která stojí za zmínku, tím nemíním za přečtení, snad jen ze studijních důvodů: Městečko na dlani a Němá barikáda a za výtečné dílo lze označit jen Vyšší princip, pro divadlo též Hrátky s čertem a Dalskabáty, hříšná ves. Za zmínku též stojí scénáře k filmům, například také Vyšší princip a Němá barikáda.

   1932 Andrej Tarkovskij (+1986), ruský režisér, scénárista a herec, patří k tomu nejlepšímu, co vzešlo ze sovětské kultury. Příkladmo výtečné filmy Ivanovo dětství, Andrej Rublev, po němž nemohl pár let točit, přestože byl o malíři z 15. Století, leč pln pravoslaví. Z oboru sci-fi Solaris dle Lema a Stalker dle Strugackých. Nostalgie vládnouví moc už odrovnala a ostře proti němu vystoupil skvělý režisér, leč hlásná trouba režimu Bondarčuk.

   5. dubna      

   1588 Thomas Hobbes (+1679), anglický filozof, jehož život i myšlení jako mnohých jiných ovlivnila anglická občanská válka. Kniha Leviathan (1651) se stala základem západní politické filozofie nahlížené z hlediska koncepce společenské smlouvy. Od něho pramení základy evropského liberálního myšlení, , přirozená rovnost všech lidí a od toho práva jednotlivce, názor, že politické moci musí mít „zástupce, zásada práva, které má ponechávat lidem volnost a umožňuje jim dělat to, co není zákonem vyloženě zakázáno. Hobbes také přispěl k rozličným jiným oborům, příkladmo historii, geometrii, fyzice, teologii, etice, obecné filozofii a filozofii politických věd. Jeho vymezení lidské přirozenosti je dodnes hodnotnou teorií v oblasti filozofické antropologie. On stojí u základů materialismu ve filozofii, což v jeho době trochu výjimečné.

   1908 Herbert von Karajan (+1989), rakouský dirigent. Byl jedním z nejznámějších a nejvýznamnějších, ne-li vůbec na vrcholu dirigentů 20. století a byl nesmírně vlivnou postavou v evropské klasické hudbě nejméně od roku 1960 až do své smrti. 1955 jmenován doživotním hudebním ředitelem Berlínských filharmoniků a každý orchestr si kladl za čest s ním spolupracovat, což se týkalo též operních domů. Za nesmírné dílo považovány jeho soubory nahrávek pro Deutsche Grammophon, kterých je přes 900. Avšak jejich dokonalost mnozí označují za chlad a neosobitost. Jako mnohé příliš nadané osobnosti byl někdy nepříjemný a nepřístupný diskusi. Také se s ním táhlo podezření, že se příliš sblížil s nacismem a byl po válce rakouskou komisí vyšetřován a nakonec nebyl obviněn a mnozí mu jeho neodpor za nacismu vytýkali, někteří dokonce s ním odmítali spolupracovat. Táhlo se to s ním po 40 let. Znalci hovoří o jeho přínosech pro mnohé orchestry a dokonce o karajanovském zvuku. Spekulovat nechci a nebudu, ale profesionální a uměleckou zdatnost mu přiznám, leč lidské kvality mi velmi nesedí. Berlíňáci se dokonce v 80. letech proti němu vzbouřili.

  

Autor: Richard Mandelík | neděle 11.4.2021 7:00 | karma článku: 6,24 | přečteno: 102x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,68 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijel německý prezident Steinmeier. Setkal se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  14:55

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Rušení signálu GPS může způsobit leteckou katastrofu, varuje Pobaltí

29. dubna 2024  14:24

Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,03
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.