Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí 1. a 2. dubna

Hvězdami Milan Kundera, naše i světová literární hvězda rozměru Čapkova a Seifertova a Karel I. Veliký za své zakladatelské a kulturní přínosy (za to ostatní nikoli). 

   1. dubna

   1815 Otto von Bismarck (+1898), první ministr Pruska (1862–1890) a první v řadě německých kancléřů (1871–1890). On stojí se základním  kamenem v rukou u základů sjednoceného Německa a jeho velmocenského postavení. S takřečeným železným kancléřem bylo obtížné vyjít i cokoli vyjednat, avšak byl natolik inteligentní, že dokázal protivníkův cenný názor uznat a přetvořit ho ve svůj prospěch.

   Do politiky se pustil přes funkci poříčního správce, což mu pomohlo do zemského sněmu. Spolkový sněm (Německého spolku) ve Frankfurtu a diplomatické služby v Rusku a Paříži. Jmenován do čela pruské vlády, kde se ihned osvědčí tím, že dokáže prosadit armádní reformu. Po vítězství v dánské i rakouské válce 1864 a 1866 rozpouští Německý spolek a nahradí ho Severoněmeckým spolkem s vedoucí úlohou Pruska. Po francouzské válce 1871 k ponížení Francie ve Versailles vyhlášeno Německé císařství, Vilém I. je císařem a Bismarck prvním německým kancléřem. On je autorem myšlenky Berlínského kongresu, kde se nové císařství prezentuje jako solidní evropský moderní stát. Také je spoluautorem a prosaditelem systému sociálního pojištění 1889. Po smrti Viléma I. a jeho syna Friedricha III. na trůn usedá Vilém II. Ten Bismarcka nesnáší, neb po všech stránkách za ním zaostává a má ambice vládnout co nejvíce absolutisticky. Bismarck se poté odebírá na své statky, kde dožije.

   Zajímavé, jak je Bismarckova osobnost adorována i mimo území říše. I v našem pohraničí ještě překvapivě najdeme jeho sochy. Jak mohly přežít dodnes, je podivuhodné.

   1868 Edmond Rostand (+1918), francouzský dramatik a básník. Narodil se do zámožné rodiny a získal dobré vzdělání, což mu umožnilo věnovat se svobodně literární tvorbě. Nejslavnější díla: komedie Romantikové, Cyrano z Bergeracu, Samaritánka, Orlík.    Patří k miliónům obětí španělské chřipky.

   1873 Sergej Vasiljevič Rachmaninov (+1943 ruský hudební skladatel pozdně romantického období, klavírista a dirigent.

   Narodil se v ruské aristokratické rodině. Jeho otec žil nezřízeným a neodpovědným způsobem a veškerý majetek ztratil a rodinu se šesti dětmi opustil. Ještěže měl Sergej hodnou babičku. Na klavír hrál od 5 let, konzervatoř a mizerná kázeň, matčin příbuzný mu zařídil soukromého učitele Zvereva. Pokusy o vlastní skladby a ostré hádky s učitelem. Nakonec se vše srovná a studia pokračují i u Tanějeva a Arenského a podaří se složit závěrečnou zkoušku ze hry na klavír na konzervatoři. Skládá 1. klavírní koncert. Posléze velký úspěch v oboru skladby, kde složil za 18 dnů operu Aleko na Puškinův námět a získá velkou zlatou medaili.  První láska a 1. symfonie, již hudebníci v čele s Glazunovem provedli tak špatně, až sám odešel a kritikou nazítří zcela strhán. Na tři roky se stáhl, až přišla nabídka na dirigování v soukromé opeře a objevuje se celoživotní přítel Šaljapin. Jeden lékař mu pomůže od psychických obtíží a už je tu slavný 2. klavírní koncert. Svatba se sestřenicí Natalií Satinou a dvě dcerušky.

   1917 po Říjnové revoluci odcestuje celá rodina z Ruska, kam se již nikdy nevrátí, což je jistě velmi rozumné, když uvážíme, že byli šlechtického původu a co čekalo Prokofjeva, Šostakoviče a další. Konečně Stravinskij se také neměl k návratu. Kodaň, Stockholm a 1918 USA. Návraty do Evropy, vila u Luzernského jezera. Za kritiku sovětské kulturní politiky zákaz jej hrát v Sovětském svazu, ale vzat na milost za přispívání do „Fondu válečné podpory“.

   Proslaven také svou obrovitou postavou, velikým rozpětím paží a prstů, což mu umožňovalo zahrát, to, co jiným fyzicky nemožno. Já mám rád a za absolutní špičku považuji jeho klavírní koncerty, 2. symfonii, Sonátu pro violoncello a klavír g-moll, a obdivuji i mnohé další.

   1929 Milan Kundera, česko-francouzský spisovatel. Od roku 1975 žije ve Francii, v roce 1979 zbaven československého občanství, 1981 získá francouzské, 2019 vráceno občanství české. Píše nejdříve česky, posléze jen francouzsky. Začíná jako básník a dramatik, nakonec se ale celosvětově proslaví zejména jako prozaik a esejista. Jeho knihy patří mezi nejčastěji překládaná česká díla. Po špatných zkušenostech s neautorizovanými překlady nakonec zvolil nakladatelství Atlantis dlouholetého přítele Milana Uhdeho a překladatelku Anna Kareninová. Kolem něho počínaje otcem Ludvíkem, klavíristou a rektorem JAMU a bratrance stejného jména byl básníka lidé významně kulturně činní. Sám se také hudebně vzdělával, mimo jiné u Pavla Haase a Václava Kaprála. Za první manželku si vzal učitelovu dceru Olgu Haasovou. Studia na FF UK, literaura a posléze scénáristika na FAMU. Po studiu vyučuje světovou literaturu. Vstup do KSČ a vyloučení pro zeměšňování tajemníka Hendrycha. Členství vráceno 1956 a znovu vyloučen 1970.

   Z 50. let se s ním táhne případ s údajným udavačstvím, jež někteří potvrzují a jiní vyvracejí. V té věci nikdy jasno nebude, dokud to neobjasní sám Kundera. V 60. letech stojí na straně lidí a sil, kteří si přejí uvolnění režimu (viz vystoupení na sjezdu svazu spisovatelů), a uzavírá druhý sňatek. Postoj Kunderových k invazi znamená 1969 vyhození z práce pro jeho ženu a o rok později i jeho odchod z FAMU. Z mnoha nepadnutí si do oka vzešel odtažitý Kunderův vztah k disentu a zejména k Václavu Havlovi. Ztratil také jakoukoli možnost publikovat. Po jistém váhání se rozhodl emigrovat.

   Od roku 1975 ve Francii na univerzitě v Rennes a později na Vysoké škole sociálních věd v Paříži, kde zakládá nový obor „Kultura střední Evropy“. Vydáním románu Kniha smíchu a zapomnění psaném česky a přeloženém do francouzštiny tak naštval československou vládnoucí moc, že mu odebrali státní občanství. V roce 1981 pak získal občanství francouzské. Svá francouzská díla do češtiny zprvu překládal sám, což později opustil a našel si paní Kareninovou. 2008 další udavačská aféra, jejíž pravdivost velmi pochybná. Dílo zahrnující poezii, eseje, divadelní hry a romány a povídky si každý najde pilně sám, však jste jistě mnohé četli. Já jsem se nedávno vrátil k Nesmrtelnosti, což je dle mého brilantní dílo, jež mě velmi obveselilo. To je poslední román psaný česky.

   2. dubna      

  742 Karel I. Veliký (+814), bratry Francouzi řečený Charlemagne, franský (768) a langobardský (774) král a první středověký římský císař od roku 800. Sjednotil většinu západní a střední Evropy. Byl prvním panovníkem, jenž byl jako římský císař obecně uznáván.

   Podstatné události:

    768 Karel a jeho bratr Karloman I. Franský přebírají vládu ve franské říši

    771 po bratrově smrti Karel jediným vládcem franské říše

    772–804 války s cílem podmanit si a christianizovat Sasy

    774 Karel langobardským králem

    778 neúspěšná výprava na Pyrenejský poloostrov proti Arabům (epizoda s Rolandem při porážce v bitvě v průsmyku Roncevalles)

    781 založení italského království jako dílčího království franské říše

    788 svržení a odsouzení bavorského vévody Tassila III.

    791–803 vyvrácení říše Avarů

    793 povstání Frísů proti odvodům do franské armády

    795 vítězství nad Avary,

800 korunovace a pomazání na císaře papežem Lvem III. v Římě

    801 rozšíření území až k řece Ebro a založení španělské marky

    803 válka mezi Franskou říší a Byzancí

    805 útok na Čechy a uložení placení tributu[4]

    810 dánští Vikingové pod vedením krále Godfreda napadli Frísko

    812 byzantské uznání Karla Velikého císařem – konec války trvající od roku 803

   Na poli správy říše bylo vykonáno mnoho organizační práce. Například systém hrabství později přebírán i jinde. Kulturní politika, možno-li to tak nazvat, znamená první návrat k dědictví Západořímské říše a přiblížení tehdy nejvyspělejší Byzanci. Též nazýváno karolinskou renesancí. Nutno ještě dodat, že franské království bylo kulturní výspou právě péčí Karlovou. Mocně využíváno schopných a talentovaných osobností, často z okruhu církve. Pozor, ještě neexistují univerzity, leč školství nemůže být v rukou nikoho jiného než církve. Ještě také nejsou později vzniklé řády, které o vzdělanost pečují.

   Přes kruté vedení válek a mnohé nelidskosti nakonec prohlášen 1165 za svatého, a to kolínským arcibiskupem proti vůli papeže, takže nadále jeho svatost nezapsána v příslušném seznamu, nýbrž jen tolerována.

   Mnoho manželek, což tehdy nic divného, významné ženy měly povinnost rodit dědice a to jim začasté způsobilo smrt. Z těch manželství a vztahů mimo ně povstalo množství potomků, takže se postoji papeže při tom neautorizovaném svatořečení s přičtením potoků krve zpod císařova meče nelze divit.

  Franská říše v době Karlovy vlády dosáhla rozlohy 1 200 000 km2, patřilo do ní území od dnešní Francie až k západním hranicím České republiky. Na tuto říši se odkazuje Evropská unie jako na svého předchůdce. V tomto duchu se každoročně v Cáchách uděluje nejprestižnější evropské ocenění, Cena Karla Velikého. Jedna z hlavních budov Evropské komise v Bruselu nese název Charlemagne building. Po jeho úmrtí říše rozdělena mezi tři syny.

   1725 Giacomo Girolamo Casanova (+1798) byl italský spisovatel, intrikán, špión a diplomat. Zanechal po sobě všestranné literární dílo (psané převážně ve francouzštině, zčásti v němčině a italštině), nicméně je především známý jako dobrodruh a muž, jehož jméno je synonymem pro svůdce. Této pověsti se těší pravděpodobně zásluhou svého nejvýznamnějšího autobiografického díla, „Dějiny mého života“ (Storia della mia vita), v němž autor bez skrupulí popisuje svá četná milostná dobrodružství. My, muži 21. věku, kteří poctivě navštěvujeme své uroložky, víme své, jak vznikají takové paměti. Někdy i pověst milovníkova odemyká dveře ložnic. Neexistuje normální chlap, který by se v těchto záležitostech trochu nevytahoval. Občas stíhán, občas zavřen a zažil nesporně pestrý život dobrodruha, až jako dědek u Valdštejnů v Duchcově knihovníkem a zde dožije vzpomínaje na své milostné výboje.

   1840 Émile Zola (+1902), francouzský spisovatel, představitel naturalismu. Další, kdo neúspěšně studoval, avšak psal s úspěchem a také se slavně zastal kapitána Dreyfuse otevřeným dopisem prezidentovi republiky nazvaným „Žaluji“.

   Důležitá díla:

cyklus 20 románů o rodině Rougon-Macquartů, životy jejíchž členů slouží k představení nejrůznějších obyčejných povolání a osudů ve jejich bídě i slávě.

    Břicho Paříže, z prostředí pařížské tržnice

    Zabiják, míněno výstižně alkohol

    Nana, o kurtizáně, navazuje na předchozí

    Lidská bestie, prostředí železnice

    Peníze, ve smyslu otroctví peněz

    Rozvrat, z války 1870-71

   Zemřel údajně nešťastnou náhodou na otravu oxidem uhelnatým poté, co se mu ucpal komín. Později se prokázalo záměrné ucpání.

 

 

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 8.4.2021 7:00 | karma článku: 6,22 | přečteno: 100x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:09

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.