Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výročí 3. a 4. března

Tímto dvojdením doháním ztrátu a dostávám se do rytmu, že přehled bude vždy zveřejněn den předem....

3. března

1831 George Mortimer Pullman (+1897) byl americký inženýr a průmyslník. Navrhl a vyráběl známé pullmany, spací vozy nazvané podle něho, a založil firemní město Pullman pro své dělníky. Je také zakladatelem řetězce hotelů Pullman Hotels and Resorts.  Známým se stal roku 1855, když díky svým inženýrským schopnostem pomohl prosadit projekt zvednutí Chicaga, při kterém byly domy a ulice v centru města zvednuty až o 2,5 m, protože město se propadalo do země. To je překvapivé, kdo z vás to tušil? Jeden z důvodů, proč zde později mohly vyrůst ve své době nejvyšší mrakodrapy světa John Hancock a Sears Tower (dnes Willis). V letech 1859 až 1863 pracoval jako broker v Coloradu, kde získal kapitál k podnikání v oboru železniční dopravy. Jím zkonstruovaný vůz o dva roky později vezl Lincolnovu rakev, což byla ta nejlepší reklama. Pullman založil společnost na výrobu vozů, takový americký Ringhoffer. Dal pro dělníky postavit město Pullman, což bylo v té době ohromnou vymožeností v Evropě nevídanou. Byl to ovšem byznys, neb vše ve městě včetně obchodní sítě patřilo společnosti. V jeho společnosti probíhaly krvavé stávky s dopadem na železnice v USA. Nakonec Nejvyšší soud státu Illinois nařídil, že se společnost musí města zbavit a to se přičlenilo k Chicagu. Zřejmě nepožíval dobré pověsti jako člověk a rodina obávajíc se zhanobení mrtvoly dala jeho hrob zalít asfaltem a betonem. Spisovatel Ambrose Bierce to jedovatě okomentoval: „Je jasné, že po této bolestné ztrátě chce rodina zajistit, aby ten zkurvysyn nevstal z hrobu a nevrátil se.“ Pullmanovy vozy se staly vzorem pro pozdější rychlíkové vagóny na celém světě.

1847 Alexander Graham Bell (+1922) byl skotsko-americký vědec a vynálezce, jehož znalosti a dovednosti v oboru elektřiny a magnetismu a praxe zkoumání tvorby lidské řeči a ve výchově hluchoněmých přivedly k objevu elektromagnetického přenosu zvuku. Vynalezl mikrofon, zkonstruoval první použitelný telefon (1876) a s kolegy gramofon a mnoho dalších přístrojů. Byl zakladatelem koncernu dvou gigantů v oboru elektrotechniky a telefoniky Bell a později i AT&T. Nebylo divu, že se věnoval fonetice, neb to dělali i dědeček a otec. Na něm je jasně vidět, jak jej ovlivnilo to, co se dělo v rodině počínaje výzkumy otce i děda a ohluchnutím matky konče. Koncem 60. let se rodina stěhuje do Kanady a posléze do USA. Na Bostonské univerzitě se stává profesorem a brzy díky bohatým rodičům žáků se věnoval pouze vědě.

   V roce 1876 podává patentovou přihlášku na telefon. Zajímavé je, že téhož dne přihlášku přináší i jistý Gray. Zjištěno též, že o 5 let dříve podal v Itálii předběžnou přihlášku Antonio Meucci, který o ní v Itálii psal, ale o americký patent nakonec nepožádal, mimo jiné proto, že neuměl anglicky. Jaké náhody jako u Cimrmana. Teď tady byl…Vzniklo podezření, že se ke konkurenční přihlášce dostali Bellovi lidé. Vše dopadlo tak, že v roce 2002 rozhodnutím Kongresu USA priorita přiznána Meuccimu.

   Technické podrobnosti a odlišnosti všech tří koncepcí jsou zajímavé a vy si je najdete na Wikipedii. Zejména k pobavení je neschopnost tehdejších vědeckých i politických osobností pochopit, o jak převratný vynález jde. Zvláště půvabná je reakce Britské pošty: „Američané snad takovou věc potřebují, ale Angličané předávají zprávy pomocí malých chlapců, kteří přenášejí listy mezi adresáty. O rozšíření se postarala Bellova společnost a zákon nabídky a poptávky.

1895 Matthew Bunker Ridgway (+1993), nesporně patřil k nejlepším vojenským velitelům v dějinách americké armády. Objevil se už ve Velké válce jako důstojník a prošel v roce 1943 vyloděním na Sicílii a italskou kampaní i v roce následujícím vyloděním v Normandii, poté se podílel na formování XVIII. výsadkového sboru, úspěšně zasáhl do bitvy v Ardenách a účastnil se tažení do nitra Německa. Obdržel přezdívky Stará železná prsa a Matt. Poté úspěchy v korejské válce, kde vystřídal ve vrchním velení a v pozici vojenského guvernéra Japonska odvolaného MacArthura. Zasazoval se za odstranění rasové segregace v armádě.

   Nahradil Eisenhowera, kandidujícího na funkci prezidenta ve funkci nejvyššího velitele Spojeneckých sil v Evropě a působil v NATO ve vojenských odborných pozicích. Poté jmenován do druhé nejvyšší funkce v armádě USA náčelníka štábu armády. Aktivně činný v otázkách souvisejících s děním ve Vietnamu v době porážky Francie. Pohřeb na arlingtonském národním hřbitově a slova, která zde pronesl náčelník spojeného štábu náčelníků štábů Colin Powell, nechám v originále "No soldier ever performed his duty better than this man. No soldier ever upheld his honor better than this man. No soldier ever loved his country more than this man did. Every American soldier owes a debt to this great man."

1982 Jessica Biel, je americká herečka, modelka, producentka a zpěvačka a velmi krásná dáma. Proslavila se v televizních seriálech například Sedmé nebe koncem 90. let a brzy i ve filmu. Viděli jsme ji v řadě filmů, například Total Recall a nedávno v televizi běžícím Hitchcockovi.

4. března

1394 Jindřich Mořeplavec (+1460), portugalský princ, který proslul jako podporovatel a organizátor námořních výprav, ačkoli sám se nikdy nikam neplavil, stál za získáním Madeiry, Azor, Kapverd i Kanárských ostrovů, jež zanedlouho připadly Španělsku. Podporoval výstavbu kvalitních námořních lodí a tradici námořních výprav podél afrického pobřeží. Inicioval dobytí Ceuty na africkém pobřeží. Přestože byl silně nábožensky založen, v rozporu a názorem papežů podporoval otroctví. Podporoval však také obchod se vzácným zbožím a vlastně pootevřel dceře k pozdějším cestám Diasovým a Vaska de Gamy. Pozoruhodná je rovněž jeho matka Filipa, dcera slavného Lancastera Jana z Gentu, který se stal Chaucerovým příznivcem, a tak se Chaucer, tento anglický Dante a otec spisovné angličtiny stal jedním z jejích učitelů a vychovatelů. Filipa byla na svou dobu velmi vzdělaná, zajímala se o přírodní vědy a o poezii pod vedením Jeana Froissarta (Kronika stoleté války), filozofii s teologií ji učil Viklef. Ejhle, svět je malý.

1678 Antonio Vivaldi (+1741), jedna z ústředních osobností barokní hudby a její inovátor. K tomu všemu skladatel, varhaník, klávesista a houslista a nastojte, též katolický kněz. Díky barvě vlasů jej nazývali ryšavý kněz. Je nemožné zde přinášet výčet skladeb a některé vyzdvihovat. A je nepatřičné, když náhodou víte, jak bohatý je jeho hudební odkaz, stavět na první místo cyklus houslových koncertů Čtyři roční doby (Quattro stagioni), když houslových koncertů napsal 230. Před pár lety hrála na Letních slavnostech staré hudby jedna velmi hezká Italka dvanáct houslových koncertů, které mě oslovily silněji než ty slavné. Byl to velmi objevný a příjemný večer. Tohle favorizování něčeho na úkor jiného je typickým trikem povrchních soudců, které vede k takovým koncům, že se kvalitní hudba po patřičném zploštění se dostane do hodinek telefonů, výtahů a na záchody. Mimochodem známé jsou Vivaldiho styky s českým (italskočeským) hrabětem Morzinem, jemuž onu čtveřici ryšavý abbé čtveračivě věnoval. Vivaldiho statistika je barokně široká a pestrá a snad jen Telemann se může chlubit větším množstvím děl. Cituji z Wikipedie a doplňuji:

* více než 500 instrumentálních koncertů pro nejrůznější nástroje (housle, violoncello, lesní roh, hoboj, flétna, viola d'amore, cembalo, ale i loutna a mandolína), z toho je cca 230 koncertů pro housle a neskutečně líbezné jsou koncerty flétnové.

* 50 oper;

* 86 sonát;

* řada symfonií (i když tady je obtížné rozlišení, neboť Vivaldi četná svá koncerta označoval jako symfonie), tohle je v baroku, kdy se teprve formy ustalovaly, stává běžně;

* 60 mší, oratorií a příležitostných hymnů;

* 50 kantát, koncertních árií a jiných vokálních skladeb;

* stále se rozrůstající (také typické, v archivech se porád kdekdo hrabe a nachází) počet drobných skladeb komorního charakteru.                     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | pátek 5.3.2021 7:00 | karma článku: 5,16 | přečteno: 111x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

I jedna střela může být devastující, Ficovu operaci ztížil bypass, říkají lékaři

16. května 2024

Premium Slovenského premiéra Roberta Fica, na kterého ve středu zaútočil jednasedmdesátiletý pachatel,...

Policisté i hasiči v budově BIS prověřovali podezřelou zásilku s chemikálií

16. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:58

V budově Bezpečnostní informační služby (BIS) v pražských Stodůlkách zasahovali policisté, hasiči i...

Krok od Ruska? Moldavsko si těsnou většinou odhlasovalo referendum o EU

16. května 2024  19:47

Moldavsko uspořádá 20. října referendum o vstupu do Evropské unie. Podle agentury Reuters o tom ve...

Českou paraglidistku zachraňoval v Alpách vrtulník. Uvázla na stromě

16. května 2024  19:43

Paraglidistka z České republiky má za sebou ve čtvrtek komplikovanou záchranu. Zřítila se v Alpách...

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.