Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí 2. března

Pokračujeme, dokud to půjde. Nakonec možná budu stručnější a vydám týdenní přehled. Jsem o den opožděn, tak další dva dny sloučím.

1760 Camille Desmoulins (+1794), francouzský právník a novinář, proslul jako jeden z nejohnivějších zastánců revoluce a jeden z příkladů, co lze čekat, když inteligentní člověk zblbne. Však jej to, co pomáhal rozpoutat, přivedlo pod ostří gilotiny pouhé tři měsíce před thermidorským převratem, který jakobínskou zvůli ukončil. Už předtím pochopil, že cesta násilí a poprav je zhoubná a veřejné hlásání tohoto přesvědčení mu nejvíce přitížilo. V zřejmě patologickém jedinci Saint-Justovi si ku své škodě vyrobil smrtelného nepřítele, a i když jej zprvu Robespierre bránil, nakonec ustoupil tlaku. Nedlouho po manželově popravě vystoupila ke gilotině i jeho manželka, která se pokoušela pomocí vzpoury vězňů muže osvobodit. Jak jsem se již jednou vyjádřil, dnes je mi Velká francouzská revoluce obdobím odporným zejména pro dobu jakobínského teroru a příšerné ohýbání a znásilňování práva. Vše se nakonec znovu zopakovalo ve 20. století. Musím si znovu po letech přečíst Hugův Devadesát tři, kde všechno o prvním roce teroru je spolu s příběhem dvou revolučních představitelů, jednoho komisaře Konventu a druhého v čele revolučních jednotek a jednoho místního vlivného šlechtice, zapřisáhlého odpůrce revoluce, který má bát lapen a předán soudu. My už teď víme, jak by ten soud vypadal.

1793 Samuel Houston (+1863), voják a politik, poprvé na sebe upozornil za války 1812, zde si ho všiml generál Andrew Jackson, pozdější prezident, ten jej pověřil přesídlením Čerokézů do Arkansasu, třikrát se oženil a stal se dokonce na rok guvernérem Tennessee. Roku 1832 už je v Texasu a angažuje se kolem vyhlášení nezávislosti na Mexiku a žádosti o připojení k USA. Nezávislost vybojována především v důsledku vítězství pod jeho vedením v bitvě u San Jacinta a nakonec se stal na dvě období prvním prezidentem Texasu. 1845 Texas anektován a Samova touha se naplnila. Poté senátorem Kongresu a pozoruhodný byl jeho názor, že po vyhrané válce s Mexikem mělo být celé přivtěleno k USA. Zvolen guvernérem Texasu. Přestože byl bohatým statkářem, odmítal otroctví a těžce se smiřoval s tím, že se Texas přidal ke Konfederaci. V reakci na to složil úřad. Po něm se jmenuje čtvrté největší město USA, které, máte-li problém vždy volejte.

1824 Bedřich Smetana (+1884), nesporný otec zakladatel romantické a vlastenecké české hudby a hudebník možná stále nedoceňovaný. Vezměte, prosím v úvahu, že byl zpočátku nadaným klavíristou a vida příklad Lisztův usiloval o dráhu koncertního klavíristy. Do služby vlasti a operního světa se pustil až poté, kdy pochopil, že světovým klavíristou se nestane. Do té doby vytvořeno množství děl a dílek pro klavír, jež všechna naleznete na souborné nahrávce Supraphonu pořízené Jitkou Čechovou a zjistíte, že byl zřejmě velmi schopný v této oblasti. Na úseku opery je nesporně zakladatelem, na světové scéně se prosadila Prodaná nevěsta a občas i Dalibor. Mimo operu je světově výjimečná Má vlast, jež nemá v jiných národních hudebních literaturách obdobu. Dva nesmírně přínosné kvartety (při psaní toho prvého ohluchl) patří do nejlepšího světového koše. Je nutné míti svého Smetanu, pak budete mít i Dvořáka, Janáčka, Fibicha, Suka a Martinů a pak také Kaprálovou a Haase, či Kabeláče.  A to se v zemi narodí a dětství prožijí takoví jako Mahler. Nebudu psát seznam ze 17. a 18. století, který by byl předlouhý. Stamic, Zelenka…

1931 Michail Gorbačov, dodnes je zázrakem a štěstím celého světa, jak se mohlo v roce 1985 stát, že po úmrtí tří starých a nemocných generálních tajemníků převážil ve vrcholných orgánech Komunistické strany Sovětského svazu vliv moderněji a realističtěji uvažujících lidí, kteří si jasně uvědomovali, že nutno mnohé změnit, jinak země spěje ke smutným koncům hospodářským i vojenským. Rozhodující moc se tak dostala do rukou muže nenásilného a idealistického, jehož s ohledem na jeho názory lze označit spíše za sociálního demokrata. Tehdy jsem si koupil jeho knihu Přestavba a nové myšlení, z níž bylo jasné, kterým směrem se ubírá jeho uvažování. Že svůj stín nepřekročí a v nitru je stále komunistou, avšak podstatné bylo, že se mu hluboce příčí užívat k prosazování priorit včetně mezinárodních, sílu a že udělá vše pro to, aby se celosvětové napětí snížilo. Samozřejmě viděl jasně, jak země ekonomicky zaostává, avšak dodnes nepochopil, že receptem není takzvaná přestavba a náprava socialistické ekonomiky. To byl vítr, který z východu ještě nikdy nevanul. Otevřenost veřejné diskuse s názvem glasnosť byla také nesmírným překvapením, zejména pro komunisty v satelitních zemích, kteří ze svobody slova měli osypaná záda. Vzpomeňte, jak u nás reagovali a jak nakonec všechno zahodili a utekli, pochopivše, že Big Brother si hledí svého a na ně kašle, neb mu jeho vlastní kaše přetéká. Musíme na tohoto muže pohlížet s vděčností a úctou právě proto, že jeho postoj a názory umožnily povětšinou pokojné převraty v zemích sovětských satelitů a odchod komunistů všech těch zemí na hnojiště dějin. Také však celosvětově ožehavá otázka sjednocení Německa měla světodějný význam. Bez Gorbačovova souhlasu by se Německo stalo bolavou nohou Evropy. Ještě rok po svém nastolení počínal si několik prvních dnů v otázce Černobylu dle osvědčeného ruského vzorce zatloukat a nic nepřiznat. Málo se ví, že veliteli sovětských vojsk v Československu rozkázal, že má zasáhnout proti ČSLA, kdyby měla být užita proti obyvatelstvu. Nakonec všichni jsme byli svědky v srpnu 1991 pokusu o převrat a odstranění Gorbačova. Umím si i představit, co by se dělo, kdyby se převrat zdařil a jaký by to mělo dopad. Avšak také jsem si jist, že obyčejným Rusům už došla také trpělivost, o ostatních národech nemluvě. Kdyby… chyby. Na počest Michaila Sergejeviče a z úcty jsem si právě nalil na dva prsty irské.   

Zítra 3. března bude čtveřice George Pullman, Graham Bell, Matthew Ridgway, Jessica Biel

Autor: Richard Mandelík | středa 3.3.2021 7:00 | karma článku: 4,32 | přečteno: 111x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,68 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,03
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.