Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Metropolitní opera začátkem sezóny 2019/2020

  Sezónu totálně rozhodil vývoj pandemie ve Spojených státech, zejména v New Yorku. Na podzim 2019 jsem zvládl jednu operu a na jaře tři. Poté už Met zavřena až dodnes. Ztratili prakticky jednu celou sezónu.

   20. října 2019 vidím poprvé Pucciniho Turandot, operu opředenou velikou slávou i díky častému zpívání tenorové árie Nessun dorma, na níž se dokumentují schopnosti pěvců. Příběh je pohádkový opřený o lásku prince Kalafa k princezně Turandot. Prince provází jeho otec Timur a věrná dívka Liu, jež se o staříka stará a do Kalafa je nešťastně zamilovaná. Ten se však zamiloval do princezny a přihlásí se do výběrového řízení o ruku princezny, jehož podstatou je uhodnout tři hádanky předložené princeznou. Neúspěch znamená popravu soutěžitele. Typický příklad zblblého chlapa, který zapomene na slušné chování a ohledy na blízké lidi a zajímá ho jen ženská. Kalaf tři otázky zodpoví a pak jako nejhloupější tele sám navrhne, vida, že princezna se kroutí a do splnění slibu se jí nechce, že pokud ona uhodne jeho jméno, dobrovolně postoupí smrt. Většího blba by pohledal. Holt opera, kde jako téma může sloužit i ten nejhloupější a nejméně pravděpodobný příběh.

   A to ještě prinezna dá věrnou dívku Liu mučit, aby prozradila princovo jméno. Ta na rozdíl od Fučíka nic neprozradí a sama se probodne. Kalaf Turandot políbí a ona plačíc zjistí, že jej miluje. Toto vyústění a mravní profil princezny mi jsou natolik odporné, že si nesporně hudebně hodnotnou operu příliš neužiju. Za nejkrásnější považuji árie zpívané dívkou Liu, neb ona mravně převyšuje všechny kolem sebe a Puccini to zřejmě také tak hudebně cítil. Zajímavá a oživující jsou vystoupení tří rádců princezniných, kteří se jmenují Ping, Pang a Pong a usilovně působí co nejvíce ve svůj prospěch.  

Soudobou Glassovu operu Achnaton na 1. prosince 2020 vracím kvůli kolizi termínů.

   19. ledna 2020 jde Vojcek, jak se přepisuje původní Wozzeck Albana Berga, opera opředená velikými chválami a proslulostí díla převratného. Chci si tedy udělat vlastní názor. Wojcek je člověk nešťastného osudu žijící v těžké poválečné době a svůj úděl nezvládající. To vše vyúsťuje v tragédii a vraždu. Hudebně jsem nijak nadšen nebyl a ani příběh losera mi neseděl a nepřišel mi věrohodný. Autor se snaží doložit, že vlastně hrdina není moc vinen, jen ty nešťastné okolnosti a sociální situace. To už tu mnohokrát bylo a za několik let v podobě mnoha nacistů zase bude. Ani přes snahu představitelů hlavních postav švédského barytonisty Petera Matteie jako Wojcka a jihafrické sopranistky Elzy van den Heever jako jeho nešťastné ženy Marie a vyhovět dramatickému ději si mě dílo nezískalo. Hrozny hněvu končící vraždami a sebevraždami mi velmi nesedí.

   9. února 2020 konečně dílo, na které se moc těším, možná právě pro zcela rozdílný idealismus americký, jenž je mi bližší než italský, či německý. A navíc autorem hudby jeden z mých nejoblíbenějších skladatelů hudebně i lidsky a jeden z nejlepších amerických kulturních darů lidstvu vedle blues a jazzu. Mluvím tu o George Gershwinovi a jeho opeře Porgy a Bess. Znovu příběh o lidech těžkého života zatíženého dřinou, nedůvěrou bílé populace, drogami a zlými činy. Někdo přestupuje zákon a svádí k tomu jiné a má černou duši a někteří naopak zůstávají lidmi a pomáhají druhým a i ten poslední mrzák Porgy nakonec odpouští a vydá se na cestu pomoci své Bess. V hlavních rolích září černá sopranistka krásně znějícího jména Angel Blue a jako Porgy americký Šaljapin Eric Owens. Oba herecky výteční. Po této stránce snad nejlepší krystalický hajzlík, feťák a svůdník jménem Sportin’Life, jehož ztvárnil Frederick Ballentine.

   Ano, tady je Summertime už na začátku a mnoho další nádherné hudby zabarvené afroamerickým kulturním vlivem. Pokud jde o mě, jde o operu patřící mezi těmi z 20. století, jež mě nejvíce oslovily. Mluvím o Janáčkových Lišce Bystroušce a Její pastorkyni, Šostakovičově Lady Macbeth Mcenského újezdu, Poulencových Dialozích karmelitek a konečně Martinů Hrách o Marii a dle mého nejkrásnější a nejzávažnější české opeře Řecké pašije.

   8. března 2020 dávají Händelovu Agrippinu, na níž je pozoruhodný nejen příběh zlé a proradné matky Neronovy, ale především obsazení na nejvyšší úrovni, neb Agrippinu zpívá a dokonale vystihuje její proradnost Joyce DiDonato, která v rozhovoru o přestávce říká, že si to užívá, neb konečně hraje potvoru a ona že si to díky ději může dokonale užít, což nejde u kladných hrdinek typu Rosiny, obou Popelek, či Paní od jezera, natož Marie Stuartovny. Nerona zpívá mezzosopranistka Kate Lindsey, Poppaaeu sopranistka Brenda Rae, Claudia pak Matthew Rose.

   Opera rozvíjí osudy tehdejších hlavních postav řimských dějin, císaře Claudia, jeho ženy Agrippiny, jejího syna z prvního manželství Nerona a dívky Poppaey, jež bude vmanévrována do Neronovy náruče. Agrippininým cílem je zajistit Neronovi nástupnictví, a jí tudíž rozhodující politický vliv.

      A tím vše končí, za dva dny už svou operu zpívá koronavirus. Zrušen Bludný Holanďan s Terfelem i Tosca s Andulkou, které jsem ještě měl ve výběru. Toto je psáno se značným zpožděním na konci února 2021 a nikde na světě konce nevidět. Trpělivost a rozum do hrsti jsou těmi vlastnostmi, jichž nám nyní nejvíce zapotřebí.

 

Autor: Richard Mandelík | pátek 26.2.2021 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 112x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 29x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 4,25
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.