Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva zajímavé koncerty on-line 2020

   Výtečná hudební dívka Monika Jägerová kontraaltistka nás pozve 25. listopadu na přímý přenos koncertu Rozeznělé rukopisy z refektáře kláštera Emauzy. Já zprvu čtu rozněžnělé, což dobře odpovídá mému stavu na počátku koncertu.

   Cituji Moniku: „Ve spolupráci s kolegyní z muzikologie Lucií Poskočilovou jsme připravily novodobou premiéru komorních skladeb J. K. Vaňhala a písní A. V. Horáka, A. Strébla a - světe div se - K. J. Erbena) Zazpíváme i zhudebnění jeho básně Dceřina kletba (jistě znáte z Kytice) a musím říct, že to je nádherná muzika.“

   Více podrobností o programu najdete zde: https://www.casopisharmonie.cz/aktuality/rozeznele-rukopisy-z-ceskych-muzei-a-archivu-ozivi-zapomenutou-tvorbu-skladatelu-i-basniku.html. Koncert lze sledovat na https://youtu.be/YnL0NCIXB1A . Pořadatelem je společnost Supernoty s. r. o.

   Program zahajuje Dceřina Kletba od Antonína Vojtěcha Horáka (1875-1910)), zhudebnění Erbenovy básně. Zpívají sopranistka Michaela Králová a altistka Monika Jägerová,

   Dále pokračujeme oním překvapením Horal Čech - Karel Jaromír Erben (1811-1870), zpívá sopranistka Anežka Hergeselová, již doprovází klavírista Jan Dušek.

   Následuje vložka instrumentální, a to Aria in C I. Jana Křtitele Vaňhala (1739-1813), hraje trio v sestavě housle: Matouš Pěruška a Jan Pěruška a violoncello: Kristina Vocetková.

   Nyní blok Devatero písní od Antonína Vojtěcha Horáka vesměs na Vrchlického texty a u Madrigalu i Boccaciův, zpěvačky Anežka Hergeselová, Viktorie Dugranperre, Monika Jägerová a  Michaela Králová se pěkně prostřídají.     

   Zpívají se tyto písně: Ó, bylo to pěkné,  Kde máš ten oranž…, Nač tobě říkat, Tichá slza, Jdou tiše snové pozdní, Šedavá, Píseň Markétky, Madrigal a nakonec Tichá noc na Sládkův text.

   Poté opět oddych pro zpěvačky, neb se hraje Vaňhalova Aria in G VI.

   Zpěvy ještě pokračují třemi písněmi s vícehlasým provedením. Srdéčko Aloise Strébla (1837-1906), Mysliveček A. V. Horáka na Sládkův text a Jepice téhož skladatele na text Vrchlického.

  K tomu jsem Monice napsal: „Rád bych reagoval ihned alespoň takto: Považuji úsilí nacházet skrytá hudební bohatství a interpretovat je za jednu z nejpříjemnějších součástí hudební kultury. Zvláště v této době je důležité obrátit se k nehmotnému bohatství. To vše je cenné o to více, že nositeli objevování jsou mladí lidé. Však víme, že zejména v 18. století vzniklo největší množství hudebních děl a mnohá stále ještě nejsou objevena. Za mnohými se zavřela voda, protože je kdysi někdo odložil a přehlížel. To je případ i tohoto koncertu.

   Vzpomeňte, jak ještě ve 20. století dlouho přežívaly názory o bezcennosti a zastaralosti barokní hudby. Konečně stále ještě nutno čelit mnoha předsudkům. Každému, kdo o hudbě přemýšlí, přece musí být jasné, že nástroje a způsob hry na ně nutně musely být v dávných dobách jiné stejně jako zpěv. Jsem si jist, že není ve prospěch hudby urputně hájit krajní meze. Ostatně co my víme, dnešní představy o tom, jak naši předchůdci hráli a zpívali, jsou jen do jisté míry odborně podloženým odhadem.

   Typickou ukázkou jsou klávesové nástroje. Vývoj od spinetů, cembal, kladívkových klavírů až k soudobým nástrojům je úžasným příkladem a příběhem (a stále se někdo snaží o nové konstrukce a uspořádání). Půvabná je představa, že Bach, či Beethoven hrají na soudobý Steinway. Určitě by si to užili a našli nové přístupy.

   Užil jsem si to stejně jako Vašeho hlasu barvy řeckého vína tak hlubokého a silného, že bývalo nutno je nalít do měsidla zvaného krátér (pozor neplést si s kráterem, ten získal název právě od měsidla) a zředit. Vás je třeba jen poslouchat a dívat se. Neředit. Velmi se mi též líbila sopranistka Anežka Hergeselová vřelým projevem i půvabným zjevem. Vaňhal se též moc hodil. Ideální pro domácí muzicírování. A už se těším na to, že se poměry urovnají. A určitě se nezapomeňte domluvit v Atriu. Tak tedy přijměte, prosím, a předejte dál mé poděkování.

   28. listopadu z lounského kostela sv. Mikuláše on-line Adventní koncert Ústeckého kraje, na který mě upozornila pozoruhodná a krásná sopranistka Miroslava Časarová, jehož hlavní součástí je kantáta k výročí 800 let od narození svaté Zdislavy „Já vládnu pouze láskou“ skladatele Jana Zástěry na text Jana Matouška. Hudební doprovod obstarají houslisté David Danel a Blanka Karnetová, Vendula Svobodová (viola), Ondřej Beránek (violoncello), Martin Zpěvák (kontrabas), Pavel Hromádka (trubka) a Linda Sítková (varhany). řídí sám autor.

   Koncert uvede Preludium z Te deum Marc-Antoina Charpentiera, nato zazní árie Let the Bright Seraphim z Händelova Samsona v podání Mirky Časarové dnes opět s již proslaveným obrovským copem.

   Po úvodním slově Jana Baxanta, biskupa litoměřického, následuje kantáta, v níž k sobě krásně sedí hlasy, a já nacházím ozvěny Martinů, Mirka dělá hezké oči, po ženských i čistě mužské sekvence a Mirčiny sólové úseky nádherné, velmi melodické tutti, v poslední části skoro muzikálové a připomínka Korngolda, pak ještě na závěr ozvěna mozartovská.

   Program pokračuje árií Die Heerden schmücken Hügel z Händelova oratoria Saul, zpívanou výtečně Bronislavou Smržovou Tomanovou. Ta rovněž skvěle i s Vladimírem Johnem ve slavném Franckově Panis angelicus, z Messe a trois voix, oba taky především vzorně frázují a latina je čistá, nikoli francouzská.

   Mirka před poslední skladbou vysloví přání, že se příště sejdeme naživo. Nikdo se netěší tolik jako já. Vše uzavře s podporou ostatních s neméně slavným Adventním časem (O Holly Night) Adolphe Adama.

 

 

Autor: Richard Mandelík | středa 2.12.2020 7:00 | karma článku: 4,57 | přečteno: 95x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 85x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek

23. dubna 2024  15:20

Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.