Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velké C v roce 2020

Rok 2020 je dopady pandemie rozbit a Velké C na situaci reaguje zrušením koncertů a častěji se dostává do zahraničí, dokud je ještě Česká republika v dobrých číslech.

    4. února zahajuje orchestr a sbor jarní část programu koncertem San Giovanni Batista, což je oratorium Alessandra Stradelly (1639-1689), jež je dnes jediným číslem programu. Dnes je zapotřebí větší obsazení okrouhle dvacetičlenné a zpívat budou francouzský kontratenor Christophe Dumaux Jana Křtitele, italská sopranistka Arianna Venditelli Salome, chorvatský basbarytonista Krešimir Stražanac Heroda, italský tenorista Luca Cervoni Consiglieriho a další Italka s mezzosopránem Gaia Petrone Herodiadu. Dnes žádný sbor, veškerý zpěv obstarají sólisté.

Oratorium má italskou náladu a je plno příjemných nástrojových vstupů, včetně houslí v závěru. Zpívající byli vynikající, zejména pohledná Arianna, vyhlížející velmi římsky. A opět výtečný, jako již loni Krešimir, jehož mít mezi sólisty je výhra.

Další dva jarní koncerty padnou za oběť karanténě.

   24. června mimořádný koncert v Pražské křižovatce zvaný Kaffee Kantate, jde se mnou i paní Sylvie. Potkám houslistku Simonu a poprosím ji o rezervaci 2 míst v první řadě, což ona udělá, ale my přišedše jsme si mysleli, že to není naše rezervace, leč pustil nás pán, který mě patrně zná z blogu. Jsme sice po straně a nevidíme přímo na zpěváky, ale místa jinak výborná.

    V roli dívky Lízičky, jež miluje kávu, Helena Hozová, otec Schlendrian Roman Hoza a vypravěč Ondřej Holub. Tahle vtipná a hudebně nápaditá reklama na kávu u Zimmermanna vždycky potěší a je jednou z mála (asi tří) světských kantát Bachových. Nestihnuv návštěvu toalet před koncertem vyrazím po kávové kantátě a po cestě po sobě úsměvy hodíme s Anetou a Václavem Luksem, kteří směrem k k toaletám ustoupili při děkovačce.

   Po tátovi hudby Vivaldiho Concerto in g moll, RV 157 nastolí benátskou lehkost a na závěr další z géniů Händel přináší své v italském období vytvořené a velice italsky zpěvné Il duello amoroso, HWV 82, kterýžto duel je veden pastýřem Dalisem (Aneta Petrasová), který usiluje vehementně o nymfu Amaryllis (Helena Hozová). Co taky v lese, ovce se klidně pasou a není oč zavadit. Chce uplatnit sílu a je varován, ba vydírán, že ji nejdřív musí probodnout, čehož se zalekne, nato se mu vrtkavé děvče vysměje, že měl vytrvat. Řekl bych, že to muži ve starém Řecku s božskými bytostmi neměli lehké.

   13. září jedeme s paní Sylvií na slavnostní koncert česko-německé vzájemnosti do Konojed u Úštěku. Po cestě se lehce naobědváme v Roudnici na náměstí. V Úštěku ještě stihnu kávičku. Koncert začíná v krásně rekonstruovaném kostele Nanebevzetí Panny Marie ve tři a počasí výstavní. Usadíme se na židlích postavených do střední chodby poměrně dosti dopředu. Koncert pořádají Spolek pro obnovu památek Úštěcka a Centrum Vincence Zahradníka. Ten byl místním farářem, filozofem a spisovatelem. Logická je účast Česko-německého fondu budoucnosti

   Koncert uvozen nekonečnou řadou projevů včetně místních a církevních představitelů a obou velvyslanců. Před tím posledním ještě stihnu z kostela vyběhnout za účelem fyziologickým. Dnes se hraje již mnohokrát prováděný Bach Komm, Jesu, komm a slavnou Jesu meine Freude. K tomu i v Litomyšli hrané Zelenkovo podmanivé Credo d moll a také Händelovo Gloria, jež nedávno hráno i Collegiem Marianem. Ohromný aplaus, neb kdy se místním podaří slyšet zde světový soubor nejvyšších kvalit a ještě k tomu ta slunečná nálada.

Na závěr z nadšení obecenstva dva přídavky. Aneta mi na dotaz odpoví že: „První přídavek byl z Mesiáše ( č. 11 For unto us a child is born) a druhý Sepulto Domino J. D. Zelenky s mým oblíbeným solo tercetkem vprostřed“. Mám z toho radost a také z Anetiných úsměvů při koncertu. Navíc tu agilně za účelem získání nejlepšího záběru řečeno staročesky šuká po kostele Petra Hajská, což mně neobyčejně milo. A zpívá také dívka Pavla Radostová, sopranistka a zlatovláska, již objímat znamená mít plnou náruč.

  19. září ještě stihneme už tradičního Mesiáše jako zahájení nové sezóny. Na sólových pozicích zpívají už v Konojedech vystoupivší slovenská sopranistka Tereza Zimková, altový part Markéta Cukrová, tenor Jaroslav Březina a Roman Hoza zpívá bas. Sličné altistky Kamila a Aneta též přítomny. Mesiáše nijak komentovat nebudu. Jen dodám, že toto veledílo vzbuzuje svou hudbou a zejména prováděním povznesené pocity a dosud jsem se při něm (už počtvrté) cítil nejlépe. Mám pocit, že dnes všichni hráli s dosud největším citovým nasazením.

   Tím končí zlaté letní časy a po nesprávně příliš uvolněném létě se virus vrací a s ním zrušení všech koncertů, čímž zmařena podzimní část programu. Píšu to 15. listopadu, kdy je podle všeho nejpravděpodobnější, že letos už žádné koncerty nebudou povoleny.

Autor: Richard Mandelík | pondělí 16.11.2020 7:00 | karma článku: 4,90 | přečteno: 123x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:44

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.