Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

FOK na jaře 2020

6. února v Repre koncert s názvem Absolutní pocta Beethovenovi. Ta projevena na úvod příhodně velice dramatickou a naléhavou předehrou Egmont.

  V dramatickém duchu pokračujeme skladbou Absolute Jest pro smyčcové kvarteto (jímž zde Bennewitzovo k mé radosti) a orchestr, Johna Adamse, které by mohlo být hudbou k jakémukoli napínavému filmovému příběhu. Po přestávce pak opět zneklidňující a občas hladivá Beethovenova Pátá „Osudová“. Pocit, jako kdyby osud opravdu klepal na dveře, přestože ještě nikdo neví, co se stane za pět týdnů. Dirigentem je elegantní syn slavného otce Němec Michael Sanderling.

   Prvořadý hudební svátek nastává 25. února u Šimona a Judy. Král staré hudby Jordi Savall, dle pasu Španěl a Evropan a dle regionu původu Katalánec. Nejen král, ale i nesmírně sympatický a milý starý pán neobyčejné elegance. Přivezl si k tomu kytaristu a teorbistu Xaviera Díaz-Latorreho a cembalistu a varhaníka Luku Guglielmiho.

  Sám obsluhuje, jak u něho obvyklo, violy da gamba, jednu italskou sopránovou z roku 1500 a druhou anglickou sedmistrunnou basovou postavenou Barakem Normanem v roce 1697. Už jen tohle budí úctu. Po přestávce nám Jordi něco řekne o nástrojích a předvede několik fint, jež používá při hře a jichž si divák běžně nevšimne, pokud nesleduje hráčovy ruce. Možná mnozí nevědí, že používá levou ruku na krku violy k prohýbání a přidržování strun a dosahování zajímavých efektů. U něho a jistě i u dalších mistrů tohoto znovuobjeveného nástroje používáno a budu se dívat, zejména pokud bude vidět na ruce Hance Flekové, naší gambové královně.

    Začneme sedmidílnými Recarcadas sobre tenores Diega Ortize, což hluboce renesanční a upomíná na krásný, dojemný a smutný film Všechna jitra světa, jeden z původců mého vztahu ke staré hudbě. Další Španěl Gaspar Sanz vzápětí jen na kytaru Jácaras & Canarios. A jdeme do Anglie za Johnem Bullem a jeho cembalovým Fantastic Pavan & Galliarda „Fitzwilliam Virginal Book“ a zde ještě zůstaneme s Tobiasem Humem a jeho čtyřdílným Musicall Humors, k níž si Jordi bere basovou violu. Vracíme se k Ortizovi a dáme si jeho Recarcada V. Proslavené a mnohými hrané a zpívané (nejlépe Kubišová 1969 jako Dobrodružství s bohem Panem a hned po ní červenohlavičkatá Patricia Petibon v roce 2013 v Rudolfinu, tiše a něžně) Greensleeves opět s běžnou gambou. Další anonym a improvizace Guaracha, zřejmě z mexického folklóru. To je tak nádherné, že po osmičce k první skladbě píšu rovnou devět.

   Po přestávce nejprve jednoznačně barokní Němec Johann Caspar F. Fischer a jeho Toccata & Passacaglia d moll oznámkovaná osmičkou. Nyní králův kapelník Marin Marais a druhá postava zmíněného filmu ještě co žák velkého Saint-Colomba a předně jeho Les Voix Humaines a poté hned virtuózní opět osmičkové Couplets des Folies d’Espagne. Pak se předvede i teorba v Chaconne Roberta de Visée. Z Francie jdeme do Itálie, kde se usadil Španěl Francisco Correa de Araux a napsal Glosas sobre „Todo el Mundo en General“ a Jordi si za interpretaci vysloužil konečně desítku. Další anonymní improvizace jménem Canarios a tu nadílku uzavírá Antonio Valente spolu s anonymním tvůrcem a hrají Improvizaci Gallarda Napolitana. Přidají jednoho Maraise a cosi peruánského a zůstaví nás v nadšení. Zase brzy přijeď, Jordi.

   Na konci chci koupit pětidesku s Maraisovými skladbami pro gambu (5 autorových knih), leč už vyprodaná. Seženu ji pak o stovku levněji na netu a mám radost, neb to můžu okopírovat a poslat zejména mým dívkám a dámám ze staré hudby. Pocit, který mám z koncertu, se nedá popsat. Jordi v Praze už počtvrté a vždy zážitek. Budu si tu desku brát v podvečer na lodžii a k tomu červené víno a myslet přitom na ty dámy a dívky. 

 

Autor: Richard Mandelík | pondělí 19.10.2020 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 40x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05

V nadcházejících dnech bude v ČR opět mrznout, v noci na čtvrtek budou podle ČHMÚ přízemní mrazíky...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

Rusové ostřelovali Charkov, Ukrajinci zasáhli ropné sklady u Smolenska

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  10:59

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě změní oproti tomu, jak to původně navrhla vláda....

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.