Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

SOČR na jaře 2020

   Již 13. ledna jdeme do Anežského kláštera, kde je program náladou nikoli zimní, nýbrž už od úvodní Straussovy serenády pro dechy, která náladou zní jako letní večer Na Zvonařce nebo nedaleké Gröbovce.

   . Následující Lidová suita Jaroslava Krčka je variacemi na rozličné lidové písně, jež si lze představovat jako sondu do různých ročních dob. Na Krčka navazuje Suita č. 3 Starodávné árie Ottorina Respighiho. Tady se Pavla vyloženě raduje a pokukuje kolem. (To nám to hraje). Program uzavírá St. Paul‘s Suite Gustava Holsta, mocná, sebevědomá a melodická skladba, jež v závěru voní Skotskem.

     20. ledna v Rudolfinu hostuje u dirigentského pultu severská kráska a veskrze sympatická osobnost Estonka Anu Tali (1972). Program je pestrý a nesmírně zajímavý, neb nejen orchestrální, ale v Brittenově Serenádě pro tenor, lesní roh a smyčce tu zazpívá britský tenorista Toby Spence a nástrojové představení náleží Radku Baborákovi, jenž představí Mozartův Koncert pro lesní roh a orchestr č. 3 Es dur, K. 447.

   Vše zahájí Mendelssohnova předehra Hebridy a mně nedá moc práce si představit studené a bouřlivé Severní moře z východní strany toho souostroví, přitom Atlantik ze západu se vzteká neméně. Vše po cestách po britském souostroví uzavře Brit Elgar svou pestrou a bohatou skladbou Enigma, variacemi na vlastní téma, op. 36.

   Obě houslistky trochu žehrají na dirigentčin tlak na dlouhé zkoušení, ale spolu se mnou uznaly, že výkon na pódiu byl bezvadný. Obě hrají s neskrývanou radostí. Pavla se usmívá zářivě a nadšeně a Andulka trochu potutelně a Baborák byl největší chlap na celém světě.

   A když nejelegantnější koncertní mistr na světě Kobrle na konci hledal, které dámě věnuje svou kytici, došlo mu, že Andulka na chvíli zaujala místo vedle něho a že ji musí ocenit. Oko mé zvlhlo, neb jsem s ním plně souhlasil. Z celého koncertu sálal pocit, že si s Anu padli do oka. Potkav dramaturga Třeštíka na toaletě, vysekl jsem mu poklonu za dokonalý program. Přijal to bez mrknutí oka, přestože na programu musela pracovat i dirigentka.

  17. února v Rudolfinu hostuje u orchestru dirigent Robert Jindra a na klavír bude hrát mladý Marek Kozák.

   Dnes francouzský večer, neb život Vítězslavy Kaprálové vyhasl ve Francii.  Po úvodním Kouzelném lese, symfonické legendě Vincenta d’Indyho se hraje její Koncert pro klavír a orchestr d moll, op.7.

   Je z něho jasně znát, o jaký talent česká hudba přišla. A to ji ještě čekají úmrtí a vraždy židovských skladatelů v pozdějších vyhlazovacích táborech. A nepochybné ztráty těch, kteří by se vydali hudební cestou, ale už nemohli, nebo by se nývali mohli narodit s hudebním talentem. To mě naladí na přestávku, po níž mi náladu zvedne francouzsky přívětivá a melodicky půvabná Symfonie d moll Césara Francka.

  Před pandemickým šokem ještě stihneme s Hankou 24. února v Anežském klášteře přitažlivý program s hudbou 20. století, v němž dostávají prostor k blýsknutí se dva mladí dechaři shodou okolností oba Lukášové, klarinetista Dittrich a hobojista Pavlíček.

  Druhý jmenovaný si zahraje v Lutoslawského Tanečních preludiích pro klarinet a komorní orchestr. Jako druhé se hraje Landscape, Interludium pro klarinet a komorní orchestr Andrzeje Panufnika. Nyní si v Koncertu pro hoboj a orchestr Jana Nováka přijde na své i hobojista. K mé radosti program uzavírá Martinů a jeho rozverná Sinfonietta La Jolla, skladba objednaná stejnojmenným kalifornským městečkem.

   Využívám toho, že sedíme kousek od Andulky a já jí dávám ono dřevěné klíčenkové srdéčko s vypáleným Anna. Sklízím za to krásný úsměv a hned dáme řeč o případném vystoupení v Atriu osobně, nebo s triem Solaris 3.

   Uvidíme, zda se to na podzim může podařit.  Nato vše ostatní na jaře pod tlakem možná až nepřiměřeně tvrdých opatření zrušeno. Pavla tu dnes není a na svou klíčenku si musí počkat na podzim. SOČR nemá tu odvahu jako ČF a žádné koncerty v létě neplánuje.

  

  

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 6.8.2020 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 66x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.