Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atrium v březnu a ostatní karanténní koncerty

  Nadchází divná doba a i v ní lze vzdorovat ranám egyptským. Ještě však stihneme v březnu dva koncerty v normálních poměrech.

   3. března hrají nedávno v Anežském klášteře vidění dechaři SOČR hobojista Lukáš Pavlíček, klarinetista Lukáš Dittrich a fagotista Libor Soukal. Zahájili Beethovenovým Triem C dur pro hoboj, klarinet a fagot a připojí úpravu Vltavy a pokračují Slovanským tancem č. 7, na nějž naváží Divertimentem Iši Krejčího. Nyní 3 kousky z Janáčkova Po zarostlém chodníčku v úpravě dovedného aranžéra Tomáše Illeho původně pro harmonium. Oblíbený a populární je motiv hudby k filmu Mise Ennia Morriconeho, po němž výtečně zní a potěší Martinů Loutky. Zakončíme 3 větami ze Schulhoffova Divertissementu pro hoboj, klarinet a fagot. Luisina polka je v přídavku.

  10. března se o jeden z nejlepších večerů poslední doby postará manželské duo Kristiny a Martina Kasíkových v recitalu čtyřručních skladeb. Odstartují to ty české nejslavnější v původním znění napsané pro čtyřruční hraní Slovanské tance 2. řady tj. devátý až šestnáctý. Po Dvořákovi Faurého Suita Dolly, jejíž francouzský šarm vystřídá španělský temperament v Ravelově Španělské rapsodii. Přídavkem je Brahmsův Valčík a my jsme nadšeni a okouzleni. Nejhezčí na koncertu je nikterak nepředstíraný vztah obou manželů a jejich zřejmě dokonalá hudební shoda. Létají tu očka, úsměvy a gesta a šíří se tu výtečná nálada od kláves přes ruce až po výsledný zvuk. Nic nezkazím, když opět poukážu na mimořádný půvab paní Kristiny, o níž druhý den Vašek Vacek píše, jsa okouzlen, českou verzi Písně písní.

A o pár dní později karneval končí a nouzový stav vše změní. Koncerty se konat nemohou.

   16. dubna karanténní dvorní seriál otevřela ta naše nejmilejší. Markéta Janoušková obdržela jako obvykle vlastní esej.

   Pokročíme tedy dále k 24. dubnu, kdy jsem na kytaristy Martina Hrubce a Tomáše Miku nemohl. Přišli jsme i s Honzou až 30. dubna na saxofonistu a hudebního publicistu Jana Kyncla, kterého doprovodil kytarista Antonín Dlapa. Vzal jsem láhev merlotu a kalíšky a užívali jsme si té nečekané svobody cítíce, že konec tunelu je nablízku, Hra obou pánů byla takovým podvečerním pohodovým pozváním jakoby do jazzového klubu někde v Georgetownu.

   7. května tady zahraje akordeonistka Jaroslava Kopecká směs židovských, moravských a slovanských písní. Je to takové milé žižkovské zastaveníčko se všemi vlivy lidové hudby, jež bývalo možno v Praze zaslechnout po hospodách a šantánech za starých dob. Jen ti bratři Němci dnes přišli zkrátka.

   14. května se sem konečně dostává krásná kontraaltistka Monika Jägerová doprovázená souborem Hof-Musici, kterýžto večer byl tak inspirativní a pěkný i díky té Markétě nacvičující v sále, že jsem to napsal samostatně.

   21. května již karanténní omezení natolik uvolněna, že se tu sejde více lidí. Dnes tu hraje Gabriela Vermelho na housle smyčcem i prsty a na pětistrunný kvinton a podmanivě přednese autorské písně i zajímavá aranžmá lidových písniček.

   Poslední koncert čtvrtků v karanténě má 28. května violoncellová rodina Hošků, jejíž senior proslul co organizátor každoročního Nekonvenčního žižkovského podzimu, oblíbeného a hojně navštěvovaného cyklu. S ním vystoupí jeho dcera Dominika a dvojcopánkovatá líbezná vnučka, jež v jedné skladbě zahraje s matkou. Hraje se klasika i seriál židovské hudby řečené klezmer v úpravách pro dvě violoncella. Pozval jsem řadu dam, leč nikdo si čas neudělal, jen patero se omluvilo. Sliboval jsem a také s sebou vzal plno zajímavých knih a hudby a vypadal jsem jako pojízdná knihovna.

  Závěrem nutno vyslovit znovu velké díky paní ředitelce Marii Kašparové za úsilí alespoň něco v Atriu pořádat a dávat pozitivní zvěst okolí koncertní síně.

 

Autor: Richard Mandelík | pondělí 1.6.2020 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 44x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.