Atrium v lednu a únoru 2020

10. 03. 2020 7:00:00
Počátek roku těží z dosavadního dojednaného programu a nová ředitelka již vybrána a později i jmenována. Vzhůru do nové epochy. A nejlepší postoj je, podporujme svou ředitelku.

9. ledna se tu představí znovu mladý klavírista Michal Šupák (1988) a s ním sopranistka Markéta Steinert, velmi pohledná dáma. Hrají se a zpívají známé skladby počínaje Gershwinem a jazzovými standardy až po vlastní skladby klavíristovy. Je to dnes trochu populární, leč nikoli za hranicí dobrého vkusu. Oba se snaží a jsou poslouchatelní a dáma navíc koukatelná.

25. ledna tu hraje Pro arte trio ve složení houslistka Marie Fuxová, violista Zbyněk Pad’ourek a violoncellistka Jitka Vlašánková. Soubor doplní virtuóz na klasicistní klarinet Jiří Krejčí. Legrační je, že má jmenovce hobojistu a do textu se omylem dostal text o něm. Nám bylo hned divné, že ten klarinetista vystudoval hru na hoboj a tím se i proslavil. Dnes to zamýšlejí jako oslavu 250. výročí narození Beethovenova a ukázku umění jeho prý žáka F. V. Kramáře. Což je nesmysl, neb Kramář byl o jedenáct let starší, a pokud by nějakou cestou mělo jít školení, pak jedině opačně. Hned dvě chyby.

Kramářovým kvartetem pro klarinet, housle, violu a violoncello B dur, op. 21, zahájíme a slyšíme skladbu, jež je melodickou lahůdkou a pěkně se hodí k ozdobení sobotního odpoledne. Rovněž jako romantické zastaveníčko vypadá Beethovenovo Duo č. 1 pro klarinet a violoncello.

Přestávka na sklenku a povídání je milá a po ní se hraje už jen Beethovenova Serenata pro housle, violu a violoncello D dur, op. 8, z čehož znát, že jde o dílo rané a přesto bohaté, jako v pozdějších skladbách, housle zpívají a violoncello přizvukuje a je to krása.

28. ledna tu je znovu Musica Loci v sestavě ochuzené o sličnou mezzosopranistku, avšak je tu sopranistce Mileně Stričevič k ruce klavírista Tomáš Pindór a klavírista a tenorista Martin Vydra. Dnes slovanský program, jak uvidíte.

Nejprve se hraje čtyřručně Dvořákův Slovanský tanec č. 8 z první řady. Jdeme poté na Slovensko za pozoruhodným Mikulášem Schneiderem Trnavským, odtud zpět je logický Martinů a čtyři písně z Nového špalíčku, dále Dvořákova píseň a nato zpěváci odpočívají a klavíristé zahrají Dvořákův druhý Slovanský tanec z druhé řady.

Po přestávce v dámském podání vyniknou Čajkovského tři a Rachmaninovova jedna píseň. Nyní uvítáme Mileně blízké písně z oblasti bývalé Jugoslávie, na něž naváže Chopinova píseň a koncert uzavřou Milena a Martin dvěma pěkně přednesenými Moravskými dvojzpěvy. Přídavek je další Slovanský tanec pro 4 ruce.

8. února klavíristka Alena Koudelková slaví životní jubileum a je od ní moc pěkné, že dává koncert a zakončí večer pohoštěním. Koncert sama provází slovem o jednotlivých hudebních obdobích a skladatelích. Zahraje Bacha, Haydna, Chopina, Schumanna, Brahmse a Martinů. Hraje přesně a s citem a velmi zkušeně. Zaslouží úctu a poděkování za hru i slovo. Na její pohoštění už nejdeme, neb tu má plno pozvaných lidí a my k nim nepatříme, dáme si pivo a usedneme ve foyeru.

Je to šťastné rozhodnutí, neb v šatně má službu dívenka radost pohledět. Samozřejmě jdu složit poklonu jejímu půvabu průhledným dotazem, zda se dívkám jako ona smí říkat, že jsou krásné. Představte si, že mi to bez mrknutí jiskrného oka schválí. Povídám s ní, samý vtípek, když se tak hezky směje, a zjistím, že studuje hudební gymnázium, má tudíž k hudbě vztah. Nakonec získám e-mail, z něhož vidno, že se jmenuje Andulka. Vidíte, kabát dávám do baru a se šatnou nemám nic společného a pak mi unikají sličné Andulky. Sedíme u stolku s Honzou a mé oko stále zalétá k šatně, neb mu to dělá dobře.

Autor: Richard Mandelík | úterý 10.3.2020 7:00 | karma článku: 0.00 | přečteno: 53x

Další články blogera

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 10.28 | Přečteno: 216 | Diskuse

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 93 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 299 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 739 Celková karma 7.97 Průměrná čtenost 235

Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...