Chrám Matky Boží v Paříži

19. 04. 2019 7:00:00
Tak zní přesný název jednoho z klíčových děl evropského literárního romantismu dle prvořadé světové architektonické a duchovní památky, jíž se k našemu žalu 15. dubna zle dotkl oheň.

Kdo by tomu uvěřil, kamenná stavba, kde podstatnou hořlavinou je jen krov a zachvátí ji takové peklo. Nejdřív se pokusím trochu zaspekulovat na základě dostupných informací a své stavařské kvalifikace. Prvotní příčinou je jistě probíhající rekonstrukce střechy a oné „věžičky“, jež se nazývá sanktusník, což dosud ještě žádný komentátor správně neřekl.

Pokud se pracovalo na krovu, musela být nad klenbou pracovní podlaha, odhaduji, že dřevěná. Na ní se jistě povalovala spousta odřezků dřeva, třísek a pilin. To máme první riziko požáru. Navíc tu jistě měli stroje a nářadí napájené elektřinou. Druhé riziko. K tomu všemu přičtěme lidský faktor, ten ze všech nejpravděpodobnější a nejnebezpečnější. Neopatrné zacházení se stroji a nářadím, popřípadě nedostatečná kontrola, která by odhalila nevyhovující elektrický stav. Kouření, vždyť kolik už bylo požárů od cigaret. A kolik jich už bylo z toho, že nebyla v pořádku elektroinstalace a elektrické spotřebiče. Také k lidskému faktoru nutno přičíst nedostatečná pravidla požární bezpečnosti, což však v případě Francie vylučuji. Rovněž vylučuji, že se událo něco mimo fyzikální zákony.

Mám-li být poctivý, musím vzít v úvahu i přírodní vlivy, jako je blesk a kulový blesk, což jsou jevy, o nichž ještě nevíme vše. Zejména kulový blesk je zahalen tajemstvím rovnajícím se záhadě, jak Egypťané budovali pyramidy. To, že k tomu užívali oněch písečných násypů a ramp, je snad už přesvědčivě vyvráceno. Stejné to je i s tím požárem. Už se našlo plno hlupáků, kteří zase vymýšlejí spiklenecké teorie.

S jistotou k požáru nedošlo tak, jako v roce 1881 v tehdy novém Národním divadle. Tam těch rizik bylo nekonečně víc a dnes se soudí, že klempíři nedůsledně uhasili výheň, v níž ohřívali páječky pro spojování měděných plechů, nebo s ní neopatrně nakládali.

Dokonce musím připustit, ačkoliv nemám hasičskou kvalifikaci, že se příčinu zjistit nepodaří. Možná, že bude určena jen pravděpodobná příčina. Jisté však je, že kdokoli bude příště rekonstruovat jakoukoli nemovitost, měl by si vzpomenout na Notre Dame a zajistit se raději několikrát. Budou leckde revidovány požární předpisy a posílena pasivní ochrana proti požáru. Má-li to pomoci při jakémkoli budoucím neštěstí, buďme vděčni.

Po této odborné úvaze chci říci to nejdůležitější, jak celá událost na mě zapůsobila. Už samotná zpráva vyskočivší z internetu, kde je vše v reálném čase, byla šokem srovnatelným s povodněmi 1997 a 2002 a do jisté míry i s útoky v USA 11.9.2001.

Pařížské Matce Boží hrozí zkáza a mě to vyloženě fyzicky bolí a v hlavě se míhají představy, co všechno se může stát a zda to je jen na střeše a zda vydrží klenby. Dotýká se mě to osobně, jako kdyby to bylo u nás. Jsem nastaven tak, že každá pamětihodnost z našeho kulturního, tj. křesťansko-židovského okruhu, je ukotvena kdesi uvnitř a je součástí známého a domácího světa.

To už tu bylo od anglického renesančního básníka Johna Donneho, jehož verše použil Ernest Hemingway v Komu zvoní hrana: „Smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem součástí lidstva. A proto se nikdy neodvažuj ptát, komu zvoní ta hrana. Zvoní tobě.“ Oním naštěstí nikoli fatálním poškozením Notre Dame a zkázou každého skvělého lidského díla je mě méně. Když se něco děje tomuto chrámu a dvojčatům a moravským vesnicím, děje se to mně.

K tomu ještě dodám, podívejte, jak jsme my kluci stavařský šikovný a hlavy otevřený, když dokážeme vymyslet a postavit něco, jako jsou gotické klenby a jejich opěrný systém. A vymyslí to obyčejný páter Suger.

Za pár, avšak těžko za těch prezidentem Macronem vyhlašovaných 5 let, bude chrám dokonale opraven a i když se vcelku logicky začaly objevovat poruchy i pod úrovní požářiště, jsem si jist, že je v odborných silách francouzských projektantů, statiků i stavebních firem se se všemi úskalími rekonstrukce vyrovnat. Je to do jisté míry příležitost uplatnit tvůrčí a inženýrskou dovednost a přinést možná i nová řešení, jež pomohou i jinde. Otázkou také je, zda se obnoví ten nepůvodní zhroucený sanktusník z 19. století.

Nás, kteří máme také chrám stejného stavebního slohu a duchovního významu, se taková událost dotýká tím těsněji, konečně začal ho projektovat Francouz. Samozřejmě se vkrádá myšlenka, co by se stalo, kdybychom byli ve stejné situaci. Máme techniku, která umí zasahovat přes padesát metrů vysoko? Dostali bychom ji na třetí nádvoří Hradu? A je tam zdroj vody? Neměli bychom přemýšlet o naší požární bezpečnosti nejen na Hradě? Jestliže se to stalo v tak vyspělé zemi, může k tomu dojít kdekoli. Jsme dbalí a chytří?

Autor: Richard Mandelík | pátek 19.4.2019 7:00 | karma článku: 12.27 | přečteno: 255x

Další články blogera

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 10.28 | Přečteno: 216 | Diskuse

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.13 | Přečteno: 642 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 2232 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 301 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 217 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 739 Celková karma 7.97 Průměrná čtenost 235

Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...