Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fenomén Medvídek Pú

Nenapadlo by mě se k té postavičce z dětské literatury vracet, kdyby se v kinech neobjevil britský film Kryštůfek Robin.

  Tohle esejovité povídání je určeno všem, avšak nejvíce mu budou rozumět ti, kteří se s knihou A. A. Milneho Mevídek Pú osobně setkali, protože jim ji četli, nebo ji četli sami.

  Pokud se mne týče, patřila ta knížka k mým dětským nejmilejším spolu s Bylo nás pět a Pohádkami o mašinkách, které jsem právě koupil pro vnoučata.

  Muselo uběhnout asi tak šedesát let, aby mi došlo, jak mocně může být člověk zasažen literaturou. Ohromnou výhodu mají knihy čtené v onom zázračném věku, kdy si pamatujeme skoro vše a jde to samo. Teď si nepamatuji skoro nic a taky to jde samo. Proto vzkazuji všem rodičům a prarodičům, čtěte dětem a veďte je k tomu. Otevřete jim cestu k mnohým bohatstvím.

   Po těch šesti desetiletích sedím v malém sále kina Lucerna a koukám na film, který není žádným veledílem a trochu se zpočátku vleče, aby získal téměř horrorový a akční spád a vyústil v naučení, že nemáme více, než své blízké a měli bychom žít pro ně a s nimi. Jenže dospělý a ve stresující realitě se potácející dospělý Kryštůfek má naštěstí od nás své kamarády z dětství, kteří mu pomohou najít cestu správnou. My bychom si mohli vzpomenout na své hrdiny z dětství a s nimi na tu nádhernou dobu, kdy jsme za nic a nikoho nebyli odpovědní, neměli volební právo a žili v sladkém nicnedělání, pokud nám nevysvětlili, že musíme také někdy přiložit ruku k dílu. Četli nám a my sami pak, kde se dalo, i pod peřinou s baterkou.

  Tak jsem navrácen zpět a dochází mi, jaká to geniální kniha. Je to vlastně kniha bajek, v níž každé zvířátko, patrně plyšové z Kryštůfkova dětství, má jasný lidský charakter a podle toho jedná. Mimo dnešní film si vzpomenu, že třeba největší Púův (sledujete, jaký problém je ten tvar napsat správně) kamarád je Prasátko.

Prasátko je bezpohlavní (dnes se říká unisex) tvor, který se stále nečeho bojí, avšak je velmi přátelské a rádo každému pomůže. Má trochu problém s tím, zda se správně píše prasátko, či prasádko. A vytvořilo si celou genealogickou legendu na základě tabulky na okraji Stokorcového lesa (tak se jmenuje les, kde žijí Kryštůfkova zvířátka), tím myšlena výměra sto korců, jak vědí křížovkáři (korec jest jiným slovem strych a má necelých 0,3 hektaru). Na té tabulce stojí „vstup do lesa s“ a ostatní je ulomené. Prasátko prohlásilo, že je to jméno jejího dávného předka jménem Vstupdoles a je na to patřičně hrdé.   

   Králíček je typický muž úředník dle Plzáka, který se tváří, že všude byl a všechno viděl a vše organizuje. Sova pak je patřičně moudrá a připravená poradit, jen má problém s podpisem a často se místo Sova podepíše Saov. Například na darovací listině k zavařovací sklenici pro oslíka Ijáčka.

   Ten oslík je jedna z nejnádhernějších postav. Na okraji společenského zájmu, neustále smůla a vyrostl v nenapravitelného škarohlída a skeptika. Takový oslí negr židovského vyznání. Pořád nechápe, k čemu mu bude ta zavařovačka, až nakonec do ní dává a z ní vyndavá prasklý balónek a sklenice nazvána užitečnou nádobou, což se u nás doma zavedlo jako obecný název pro jakoukoli nádobu, či krabici s nejasným určením. Ve filmu má neustále pesimistické komentáře jako onen zrzavý kocour v televizní reklamě.

   Tygr, který v knize odkudsi přivandroval a nikdo neví, co mu dát k jídlu, je nevycválaný mladík dynamického chování a rockových pohybů. Všichni zkoušejí, zda nejí to, co sami rádi, a tak po zelenině, myších, medu a křoví Tygr reaguje, že to tygři neradi. Nato otestují i Prasátkovy žaludy. Nato Tygr s plnou hubou: „Tygi neai žauy.“ To mě natolik nadchlo, že jsem to doma zavedl. Nejblíže se to ověřilo při dršťkové polévce, kdy jsem s hubou plnou hovězího žaludku prohlásil, že: „Tigi neai dšky.“ A bylo. Také tam vystupuje Klokánek, jenž mi nějak neutkvěl a pamatuji si jen, že pořád pro něco skáče.

   A samotný hlavní hrdina je takovým zvířecím hloupým Honzou, který je patřičně lenivý a chce-li se po něm nějaký intelektuální výkon, zásadně prohlašuje, že je jen prostý medvěd s malým rozoumkem. Má-li hlad, dal by si něco menšího, což je zpravidla sklenice medu. Podoben je poněkud Vaškovi Míchovi z jedné opery. Jako on má dobré srdce, avšak s rozoumkem je to horší.

  Vycházím z kina a paní, která s chlapečkem seděla vpředu mu říká Kryštůfku. Ověřím si to a nastojte. On se tak opravdu jmenuje. Jsem nadšen a paní, přestože asi o 30 let mladší, je také znalkyně a po schodech si povídáme a vzpomínáme. Byl bych rád, kdyby si má vnoučátka jednou vzpomněla, jak si s dědou četla Medvídka Pú a jaká to byla legrace.

A Kryštůfka hrál vynikající britský herec Ewan McGregor, jenž nedávno se svým bratrem, důstojníkem RAF a pilotem víceúčelového Tornada, natočil dojemný a poučný příběh pilotů z bitvy o Británii a přitom létali a vedli takové ty anglické řeči. Jeho manželku hrála velmi atraktivní Hayley Atwell a jejich dcerušku k zulíbání Bronte Carmichael. A dršťkovou nejím dodnes.

  

Autor: Richard Mandelík | pátek 5.10.2018 7:00 | karma článku: 13,67 | přečteno: 324x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.