Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mahler Jihlava 2018, dcerunky, zeť a ohavný fracek

  Letos se mi zdál program o něco lepší než v minulých ročnících, dokonce dvě Mahlerovy symfonie, ale vybral jsem si jen devátou 16. června, již jsem ještě neslyšel.

    Ve stejný čas přijela do Jihlavy za sestrou i mladší dceruška Tereza s manželem Martinem a vnoučkem Davídkem. Brzy odpoledne jsme zašli do zdejší ZOO a zde mimo jiné shlédli představení cvičených dravců. Sokolníci měli velmi dobře připravenou produkci, v níž různí dravci prolétali ve velmi nízkém letu louku obklopenou lavicemi pro obecenstvo. Někteří ptáci prolétají i mezi lidmi a některým dámám narušují účesy. K tomu základní údaje i zajímavosti o jednotlivých druzích.

   Celkovou pohodu si tak jako my neužíval Davídek. On má totiž neodbytný pocit, že musí vše dělat sám a nikdo mu nesmí tu koncepci narušovat. V jednu chvíli stačilo zasáhnout mu do kornoutu se zmrzlinou a nastala scénka usedavého bréče okořeněného zuřivými gesty a odmítáním jakékoli součinnosti s ostatní smečkou. Nepomáhá ani jízda s kočárkem, ani chůze, ani chování, ani papáníčko, pitíčko, natož dobře míněné a vlídným hlasem pronášené výzvy. Zatím dobré, ještě se neválí na zemi v loužích a psích exkrementech. Pokusím se obejít keř, za nímž se povstalec ukrývá, dávaje najevo, že je zhrzen a s tou smečkou nemá nic společného. Sladké dítě odmítá vyjednávat a nereaguje ani na dědu. Holomek jeden.

   V jednu chvíli dostoupí zuřivost míry, kdy to matka nevydrží a vědoma si legislativy, jež holomkům všeho druhu nahrává, odvede zlatíčko za stánek a tam několika klepnutími rukou na onu část těla vystlanou plenou a důrazným a rozzlobeným hlasem fracka pokouší se zpacifikovat. Dává přitom dobrý pozor, aby nebyla při tom kárání přistižena, označena za tyranku a přísně posuzována českým Barnevernetem.

   Na čas to zabere, leč vražedné pohledy holomkovy nasvědčují tomu, že i toto Versailles bude brzy pošlapáno. Je tu pak několik pokusů, jak se zbytku smečky připomenout, leč otec zasáhne a protivu nosí na ramenou. Jako letní bouřka se za čas vše přežene a při návratu je už zloduch zase naše zlatíčko. Část smečky s dětmi odjíždí domů a my jdeme od 18 hodin k Povýšení sv. Kříže na koncert.

    Dnes bude hrát orchestr Boston Youth Symphony Orchestra s dirigentem Benjaminem Zanderem, s nimiž jsem se s radostí setkal před asi třemi lety v Praze, kde zanechali skvělý dojem a připomněli mi koncert jejich dospělých kolegů v lednu 1994 v Kennedyho centru ve Washingtonu D.C. řízený tehdejší světovou hvězdou Seiji Ozawou. Zazněly Beethovenova šestá a Bartókův Koncert pro orchestr.

   Dnes tedy Gustav Mahler, Symfonie č. 9 D dur. Dirigent, který minule držel proslov, v němž objasnil, co a proč budou hrát, opět vystoupil s příjemnou řečí, v níž popsal, co pro něho devátá znamená a označil ji za symfonické dílo Mahlerovo ze všech nejvelkolepější a osobně oblíbené. Já jsem prostor nedostal a nemohl říci, že pro mě jsou nejvelkolepější symfonie osmá a Das Lied von der Erde. Uvidím, co budu říkat po koncertu. Od počátku je znát, že mladí z Massachusetts byli vedeni přísně a dospěli k výtečnému zvládnutí skutečně nejednoduché skladby. Tato dvouhodinová symfonie nemá žádnou vokální větu.

   Také zjišťuji, že Mahler dospěl na své symfonické pouti k uchopení některých hudebních myšlenek doby a možno zaznamenávat jisté atonální myšlenky. Bohatství té symfonie je tak veliké, že budu ještě potřebovat k jejímu odkrytí a promyšlení další hraní. Snad se do ní někdo pustí, neb hrát Mahlera je výsada a odměna.

   Konec je poznamenán tím, že Alenka trpí jakousi náhlou chorobou, či indispozicí přičítanou zažívání a žádá, abych ji odvezl do nemocnice na pohotovost. Dojde pro klíče od auta domů a já ihned po konci spěchám na náměstí. V nemocnici plno lidí, čekáme přes čtyři hodiny. Naštěstí tu mají knihovničku a automaty s občerstvením. Nakonec Alenka obdrží kapačky a nějaká léčiva a dají ji do relativního pořádku.

  To jsme si dnes užili. Malý terorista, draví ptákové, nesmírná Mahlerova symfonie a chorá dceruška. Uvidíme, s čím festival přijde v roce devatenáctém. A pro zájemce příkladmo zde jedno z nejnovějších provedení s dirigentskou hvězdou a světovým orchestrem: https://www.youtube.com/watch?v=3GwrgASjQ9I.  

Autor: Richard Mandelík | pondělí 6.8.2018 7:00 | karma článku: 9,06 | přečteno: 245x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 4,25
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.