Velké C na jaře 2018

17. 07. 2018 7:00:00
Tři koncerty, z toho jeden tradiční slavnostní velikonoční a závěrečný k mé radosti ze staré anglické hudby.

20. února se dává velké italské oratorium Antonia Caldary (1670-1736) Maddalena ai piedi di Cristo. Jde o příběh napravení této nejslavnější ze všech hříšnic skrze lásku Kristovu. V oratoriu vystupují vedle obou hlavních postav Maddaleny (italská sopranistka Francesca Aspromonte) a Krista (tenorista Václav Čížek) ještě Mariina sestra Marta (italská sopranistka Silvia Frigato), Fariseo (portugalský basista Hugo Oliveira), Láska nebeská (italský kontratenorista Raffaele Pe) a Láska pozemská (italská altistka Sonia Prina).

Zpívané sekvence mají často charakter dialogů, ba až sporů, leč soulad hlasů a jejich dovedné střídání spolu s dokonalou italštinou většiny zpívajících nechává téměř operní dojem. V závěru v souladu s tím, co známe, obdrží Maddalena ono slavné rozhřešení, jež zní: „Peccatrice non piú, vattene in pace,“ čili „Hříšnicí už nejsi, jdi v pokoji.“ Koncert má ohromný náboj díky hudbě i zpěvu a hezké Francesce se zářivým hlasem a velmi zkušené Sonie s hlasem zvíci temného sicilského vína.

3.4. je tradiční velikonoční koncert, tentokrát s Händelovým Mesiášem. Hlasy obstarávají italská sopranistka Giulia Semenzato, německý kontratenorista Benno Schachtner, polský tenorista Krystian Adam a chorvatský basista Krešimir Stražanac. Já vím, že budu za blbce, ale musím v zájmu historické věrnosti přiznat, že jsem se U svaté Anežky zapomněl a vyrazil odtud až v 19:40, to jest deset minut po začátku. Mohl jsem tedy jít až na druhou půli, avšak i ta mi dala veliký zážitek včetně efektního závěru dvou vysokých mužských hlasů, sboru a konečně Giuliiny árie, již pěkně ozdobila.

Poslední dějství je anglické, jak již praveno, a každý ví, že to je můj šálek kávy. K vyvolání dobového zvuku shromážděna čtveřice zahraničních hráčů na gamby a ta skupina příhodně nazvána consortem. K radosti ducha i oka mého bude občas sólově zpívat i půvabná altistka Aneta Petrasová a také sopranistka Barbora Kabátková, jedna z českých princezen staré hudby.

Velký Henry Purcell vše zahajuje svými Hear My Prayer, Rejoice in the Lord Always a Sonata No 1. A nyní Byrdovy Consort songs, I Joy not in no earthly bliss a If women could be fair. Znovu Purcell ve Fantasii 31th of August 1680, kde se uplatní půvabný consort a Let mine eyes run down with tears s mou pochvalou za skvělé vedení hlasů a devítkou. Sami se přesvědčete: https://www.youtube.com/watch?v=rH1petjAlbY. Prvou půli uzavře John Blow zpěvem O give thanks unto the Lord se skvělou mezihrou houslí mezi slokami, to dostává osmičku.

Po přestávce znovu Blow a jeho pánský zpěv Cry aloud. Ozdobu večera představuje další Purcell a jeho Pavana and Chaconne in g, lahůdka pro trojí housle a kontinuo: https://www.youtube.com/watch?v=aG5R-H3v-pw. A teď už přijde střídání s Byrdem, nejprve Consort songs, When I was otherwise a La verginella. Poté Purcellova neobyčejně jemná a niterná Fantasia 11th of June 1680 zde, abyste viděli, jak hraje consort: https://www.youtube.com/watch?v=IoKvYgsBd88. A ještě Remember not, Lord, our offences. A zase Byrd a Consort songs, An earthly trees, Lullaby a dojemně půvabné From Virgin’s womb. Tady to je: https://www.youtube.com/watch?v=5yUiATnamMw.

Vše uzavře Purcellovo Blesed are that fear the Lord. Vynikající sousto pro milovníka staré hudby, najmě té anglické.

Autor: Richard Mandelík | úterý 17.7.2018 7:00 | karma článku: 0.00 | přečteno: 48x

Další články blogera

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 10.28 | Přečteno: 216 | Diskuse

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.14 | Přečteno: 223 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 739 Celková karma 7.97 Průměrná čtenost 235

Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...