Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stvoření dle Haydna a co já na to

  Už od dopoledne jsem milostivě naladěn, neb večer 20. ledna mě čeká v Rudolfinu Haydnovo Stvoření Hob. XXI:2 s PKF a dopoledne se na Vltavě ptají Simony Šaturové, jak to večer vidí.

   Simona mimo jiné září i v rozhlasu jasně rozpoznatelnou radostí, že bude zpívat svého oblíbeného Haydna, podobna v tom Markétě J., jejíž radost z hudby je příslovečná. Srovnává s Mozartem, což je také její doména a řekne, že mezi oba skladatele klade rovnátko, čímž mě úplně odbourá a od té chvíle mám úžasnou náladu a moc se těším na večer. Dávám jí indiánské jméno Simona Rovnátko Šaturová. Pro takové chvíle je člověk rád na světě.

     Večer Simona nakadeřená a černé vlasy ve vysokém uzlu a fialové šaty a sluší jí to tak, až i šéfdirigent Villaume jí po přestávce vysekne poklonu. Však také jak vypadá, tak i zpívá. Mám oči jen pro ni a pro hezkou violoncellistku a občas očka má letí do mezery na krásku Sylvii Schelingerovou s flétnou. A občas i na violoncellistu a někdy i hráče na gambu Balázse Ádorjána, aby neřekl. Simona zpívá archanděla Gabriela a ve třetí části Evu. Americký tenorista Paul Groves zpívá Uriela a novozélandský basista Martin Snell ztělesní Rafaela a Adama. Na empoře stojí osvědčený Filharmonický sbor Brno, který řídí jeden z našich hudebních veteránů Petr Fiala. Ale opět se ukáže nevýhoda sedadla č. 22, kde mi dirigent zakrývá Simonu. Leč on, přestože velmi vzrostlý muž se pohybuje vzad i vpřed a naklání se k mé radosti, takže podstatná složka mého estetického zážitku nenarušena.

   Jak vidíte, v procesu šestidenní intenzivní tvorby asistují Hospodinu významní andělé a nakonec se objeví i Homo habilis jménem Adam a jeho zručná družka Evička. Tak mě napadá, že Hospodin měl pěknou ránu, když Adam byl stvořen k obrazu jeho. Tady vidíte, jak jsou některé prameny nespolehlivé.

   Já jsem toto dílo slyšel a podrobně o něm psal již v roce 2014, tehdy šlo o provedení ČF se zahraničními zpěváky a Pražským filharmonickým sborem. Dodám jen, že oratorium bylo poprvé uvedeno v roce 1798 soukromě pro knížete z Lobkowicz na zámku Jezeří. Veřejná premiéra pak proběhla za nebývalého zájmu koncem dubna téhož roku ve Vídni u knížete Schwarzenberga. Hleďme na významnou českou stopu. Avšak ruče pojďme k našemu provedení.

    Konec dne prvého slaven hudbou jako od Beethovena a při činnostech dne druhého uznamenávám, že všichni mají vynikající německou srozumitelnou výslovnost, jaká se slyší málokdy a usnadňuje mi to orientaci v textu. Téměř rozumím přímo zpěvu a text jen zběžně kontroluji.

   Dne třetího chválí Gabriel krásným hlasem Simoniným i s umnou její koloraturou: „Tu dýše vůní bylina a strojí ráně lék.“ Bůh je mocně veleben dne čtvrtého za nádheru, již způsobil stvořením hvězd a všichni tři nakonec potřikráte zapějí: „Nebesa prozpěvují slávu boží a skutkové jeho planou na obloze.“

   Pátého dne ekologicky zabarvené optimistické obrazy přírody mozartovsky mile znějící v trojzpěvu postupně Gabriela, Uriela a Rafaela. Gabriel: „V nevídané kráse v mladistvé zeleni pahorkové dýchají; a z vinoucích se žil jak plynulý krystal vypryskuje potůček.“ To vám je slovní zásoba. Ještě lepší než rovnátko. A na závěr: „Velká je moc, ó Pane tvá, buď slaven na věky!“ Já si tak pomyslím, že i za ty krásné československé sopranistky a jiné hudebnice.

   Den pátý jest dnem, který především chválili pro nespočetné množství hovad Darwin, Brehm, Hagenbeck i poději Sir Attenborough. Jak tak líčeno to nadělení a komoň řehce, tu uvede Sylvie něžnou flétnou, jak skot i brav na lukách hledá pastvu. Mě napadne, že kdyby uměli právě stvoření zeměplazi velebiti Boha, nemusel být k tomu účelu stvořován člověk. Stačilo třeba zplnomocnit vepře. Všichni asistenti jsou nyní u vytržení a pějí tato slova: „Země v omladu se jarovábně skví.“ Za ty jazykové perly si zaslouží překladatel mou poklonu.

   A tu přichází šestý den, kdy stvořen člověk a žena jeho, jež se mu k prsům vine a je sličná a má milostné oko nevinné a slibuje mu lásku, štěstí a blaženost. My víme své, avšak andělé se z té tvůrčí bouře radují.

   A máme přestávku a po ní Villaume vystoupí a já rozumím jen posledním slovům, v nichž se obrací na Simonu a praví, že je gracefully a rukujípolíbí. Simona se zatváří jarovábně a má radost a my vidíme, že tou radostí je nyní nabit veškeren Evin zpěv.

   První pár nyní velebí Stvořitele a dílo jeho a ukáže se brzy, jak to genderově Hospodin myslel, neb Evička s roztomilostí od té chvíle vlastní všem samičkám krásně a v té milostivé chvíli ji doprovází jen violoncello: „Tvá jsem a tys můj cíl, má ochrana, můj štít, můj svět. Tvá vůle zákon můj, to Bůh tak ustanovil. A v poslušnosti všecka sláva a štěstí mé.“ Jak vidíme, mnohé konzervativní hodnoty již pohříchu opuštěny.

   Poslyšte však, stateční čtenáři, mou radu, již přejímám z oratoria: „ Krásná choti! Vedle tebe plynou libě sladké chvíle, každá z nich blaho přináší, žádná v smutku nepřijde.“ Jako již mnohokrát dříve radím tak hovořit ku své vyvolené a odměna se dostaví. Minimálně v podobě idylické shody První dvojice, kdy ona praví: „Však bez tebe, co byla by“, Adam doplní: „rosa ranní“ a nato se střídají: „chlad večerní, chuť ovoce a květ vonný!“ A jejich dueto: „Tebou mi radostí přibývá, tebou jen rozkoš má trvá, tebou život je věčné blažení, ty budeš jím vládnout. Vše zakončí Uriel a sbor oslavně. Poslední slovo je vcelku očekávaně Amen.

   Z řečeného vidno jasně, že jsem si to užil zplna srdce svého arytmického a ponořil se do oratoria více než před čtyřmi lety. Jedním z důvodů je jistě Simona i oba vynikající hosté.

  

 

 

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 25.1.2018 7:00 | karma článku: 8,45 | přečteno: 196x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 43x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 4,25
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.