Vánoční dívka, ročník druhý

27. 12. 2017 7:00:00
K evangelíkům na Smíchov se tentokrát na Štědrý den chystáme s Honzou, neb se shodně domníváme, že kontakt s Markétou Janouškovou je k naladění moderního muže a obohacení času vánočního navýsost vhodný, jak jsem ověřil již loni.

Tentokrát po příchodu zahlédneme Markétu na kúru a mocně mávajíce vyzýváme ji k sejití do vestibulu. Tam několik bleskurychlých vět, a protože se zde nachází ona užitečná unisex místnůstka, jež nás všechny zajímá a u katolíků bývá málokdy, postavíme se všichni do fronty. No uznejte, kdy se vám povede, že můžete na Štědrý den stát ve frontě na toaletu se svou nejoblíbenější hudebnicí.

Letos se nedává žádný program, a tak rozeznáváme známé převážně evropské koledy zpívané sborem mladých lidí a dětí, jenž zní moc pěkně, jsa doprovázen varhanami. Markétě svěří jedno sólové vystoupení, jež odhaduji na některou z Bachových Partit pro housle. Otočím se a bedlivě ji sleduji, neb stojí nedaleko zábradlí a součástí uměleckého zážitku je při hře ji vidět. Navíc se při Bachovi zpravidla tolik neusmívá, čímž lze odhadnout, co hraje. Dnes trvají nešpory jen hodinku a méně se mluví oproti dění před rokem. Pak ještě housle doprovázejí sbor při jednom zpěvu a to je dnes vše. Však víme, že jsme nepřišli na houslový recitál. Avšak při Markétině interpretaci Bacha mě napadla věta, jež zaznívá po citaci z bible a hodí se ke každé Markétině hře: "Slyšeli jsme slovo boží."

Tentokrát vše končí za slabou hodinku a Markéta nás natrefí ještě v sále, neb my moderní muži se poněkud pomaleji oblékáme. Tahám z kapsy mosazný minizvoneček, jímž se u nás doma ohlašuje Ježíšek, zvoním a volám Ježíšek je tady a podávám Markétě taštičku se Shakespearovými sonety a věnováním a podpisy dosažitelných členů Klubu jejích přátel, kteréžto sbírání podpisů mi dalo docela sháňku, jako když se na legendárním Západě shromažďoval dobytek ke značkování, nebo k expedici na jatky. To bylo zaviněno tím, že se nekonal koncert u Vavřince, kde jsem plánoval podpisovou akci. Dostanu jeden z úsměvů, odhaduji, že vzor Janoušková č. 4, pro něž stojí za to žít a trpět.

K dotazu na Páleníčkovo trio říká Markéta, že to nyní neřeší, ale že by uvítala tip na hráčku, či hráče na violoncello. Automaticky mi naskočí Bledar Zajmi, jehož zná a reaguje radostně. Oba si ihned potvrdíme i kladný vztah k Bledarově paní Michaele. Další tip mi naskakuje až doma (Václav Petr, koncertní místr ČF).

A já ohřívám polívčičku s klavíristkou a dávám do placu Aleksandru Borodulinu, jež se mi tak líbila při doprovodu manželů Siberových a jež ovládá úsměv vzor Janoušková č. 7. Říkám Markétě, že je hezká skoro jako ona. Markéta nasadí výraz „Je to vůbec možný?“, což nás neobyčejně rozveselí.

Dědictví otců ještě nedočetla a tak jí zatím druhý díl nedávám. Ještě si neodpustím tradiční poznámku k Markétinu neodpovídání na zprávy, což je už píseň kosmická.

Honza, který tu je autem, neb pokračuje k rodinné oslavě Vánoc, mě odveze dolů k metru a cestou si notujeme, jak je pro moderní muže, jako jsme my, prospěšné, zdravé a radostí naplňující vidět takovou dívku a alespoň chvíli s ní mluvit. Zejména o Vánocích. Myslím, že tu je nová tradice.

Včera jsem trávil den obklopen Mandelíky a ozařován úsměvem svého vnoučka Davida a dnes jsem pro změnu obklopen evangelíky a ozařován dívčím úsměvem. Někdo by to měl zhudebnit.

A po včerejším zážitku mám dnes nějaký zvláštní hudební apetit. Nepouštím si však Markétu, nýbrž Marii Fajtovou a po ní sáhnu po rakouském drahokamu Andulce Procházkové (Anna Prohaska), s níž mám dovedně sestavenou a hudebně skvěle zahranou a zazpívanou desku Enchanted Forest s áriemi z barokních oper, oratorií a madrigalů. A těším se, jak dopadne deska, již s Andulkou nahrává Velké C a také na koncert, který z té desky určitě zažijeme. A když narazím na Mezzu na Bachovu Velkou mši h moll s Herreweghem a Hankou Blažíkovou a poté na Monteverdiho Selva morale e spirituale, jež v úterý hrálo skvěle Velké C, uvíznu beznadějně u bedny pojídaje lískové oříšky a svlažuje hrdlo solidním bikavérem ročník 2014. Avšak přitom si uvědomuji silně, jak nedostižné je být na takovém koncertu osobně a v kontaktu s hudebníky v první řadě.

Autor: Richard Mandelík | středa 27.12.2017 7:00 | karma článku: 5.67 | přečteno: 166x

Další články blogera

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 10.28 | Přečteno: 216 | Diskuse

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.42 | Přečteno: 259 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 369 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 739 Celková karma 7.97 Průměrná čtenost 235

Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...