Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Markéta domácí, aneb když to nejde jinak

   Vzavše na vědomí, že se plánovaný koncert 8. prosince nekoná, sešlo se několik členů Klubu přátel Markéty Janouškové k uctění dívčiny památky. Vězte, že jsme si to užili a potěšili svého ducha i oko.

      Klub se sešel v počtu pěti, jež nutno jmenovat, aby dívka, jíž bude tato esej zaslána, věděla, kdo jsou její nejvěrnější. Se mnou tu jsou Vackové Jan i Václav se svou milou dámou Markétou Zvonařovou a později dorazí i můj spolužák Lumír Pock. Vzhledem k programu a veskrze pochvalným řečem musí Markétě Janouškové zvonit v uších. Rovněž tu nesporně povětřím poletují duchové J. S. Bacha, Leopolda Stokowskiho a Leonarda Cohena.

   K povznesení tělesných pocitů se jako na bytové opeře podávají tradiční chlebíčky rybí a brynzové a lívanečky s tvarohem a javorovým sirupem a pánové přinesou moučníky, jež lze zapít Rooibosem.

  Na programu je především deska na níž smyčcové trio v čele s Markétinými houslemi nahrálo na Maltě Goldbergovy variace. K tomu božskému pokrmu, z něhož přímo čiší radost houslistčina, že něco takového může hrát, si pouštíme do televize soubor Markétiných fotografií nasbíraných na Google a Facebooku. Goldbergovky trvají hodinu, fotky projedeme třikrát a k některým poskytuji komentář. Děvče si tak užijeme, jak to jen jde. Kdyby nás tak slyšelo, samou pýchou by se dmulo.

   Vzhledem k vyčerpávající obrazové příloze dnešního koncertu si už nepouštíme montáž fotek z dubnového Atria, ale přikročíme rovnou k lívanečkům a poté se jde na další bachovskou kapitolu.

   V roce 1972 nahrála Česká filharmonie pod vedením tehdy devadesátiletého Leopolda Stokowskiho desku s Bachovou hudbou zpravidla napsanou pro varhany, či cembalo, anebo malý orchestr, jak bylo v Bachově době obvyklé. Stokowskiho nahrávka je klasickou ukázkou, jak se tehdy zacházelo s barokní hudbou, než se objevili lidé, kteří si uvědomili, že je třeba se pokusit o nové přiblížení ke způsobu, jak mohla být stará hudba hrána původně. Stokowski nahrál ty známé skladby tak, jako kdyby to byl Mahler. Zvuk je impozantní, mohutný a bez milosti krásný. Avšak původní podobě zřejmě na míle vzdálený a nikdo by to tak dnes už nehrál.

   My si pouštíme údajně nejhranější klasickou skladbu vůbec Toccatu a fugu d moll. Děláme to tak proto, že ji tu mám i v původní skladatelově verzi pro varhany a můžeme srovnávat. Hrát nám ji bude svým zřetelným a jasně artikulovaným způsobem naše varhanní kráska (a cembalistka a skladatelka) Kateřina Chroboková. Když už ji máme ve stroji, přehrajeme ještě její skladbu Slavkoff, aby každý viděl, jakou hudbu píše.

  Tu se ukáže, že všechny přitahuje má na knihovně opřená poslední deska, jíž uzavřel svůj hudební i pozemský život Leonard Cohen. Ten pán v nás má zřejmě také svůj Klub. Pouštíme nezapomenutelného Leonarda, který opět vydal soubor drahokamů, i když už prakticky jen brouká hlubokým hlasem. Nikdo tak temně a s citem nebroukal jako Leonard. K tomu všemu povídáme a plníme útroby a je nám dobře. Jen ta naše holka nám tu chybí. Někdo dokonce navrhne, že bychom ji mohli pozvat, aby nám zahrála doma.

   Desku jsem koupil jako výraz svého rozloučení se s gramodeskami, k čemuž se Cohen skvěle hodil. Přechodem k němu jsme ulevili Markétě od nepříjemného zvonění v uších. Tři lidé spěchají domů a já ještě Honzovi pustím na cestu Elinu Garanču jako Santuzzu ve sboru a árii Innegiam, či jinak zvanou Regina coeli ze Sedláka kavalíra a ještě Bizetovo Agnus dei a Gomezovu Ave Maria.

   Budiž tímto vysloven hlasitý dík Václavu Vackovi za velmi milý děkovný e-mail. A všem přítomným říkám, že největší radost mám z toho, jak měli radost. Budiž naše radostné setkání také pozvánkou pro ostatní členy Klubu, aby se nevymlouvali a přišli na bytovou operu. Příště by mohla být lahůdka v podobě sedm let starého vídeňského představení Donizettiho Anny Boleny, již zpívá jiná Anna, a to Netrebkovic. Jí konkuruje na pódiu i v ději její dvorní dáma, jež ji nahradí na anglickém trůnu, Jana Seymour v podání nádherné Eliny Garanči.

   Ale taky můžeme volit i jinak. Třeba Sedláka kavalíra a Komedianty s Domingem a Obrazcovovou, resp. Stratas, nebo filmovou Traviatu s Andulkou Moffo, vůbec nejkrásnější dámou, jež kdy působila v opeře, anebo Lucii di Lammermoor z Lyonu s Natalií Dessay, či opět film s již zmíněnou Andulkou. Nebo tu také mám Renée Fleming jako Rossiniho Armidu, či Massenetovu Thais, nebo Violettu v Traviatě.

   Nebo se taky můžeme domluvit na jiné podobné hudební produkci. A hlavně doufám, že se v hojném množství dostavíte do Atria na únorový Markétin koncert, jehož termín ještě neznám, ale včas oznámím. A víte, jak se člověk stane členem Klubu? Stačí, když se zúčastní dívčina koncertu živého, či bytového. Tak se stal členem Klubu i Lumír. Žádné příspěvky se neplatí a je jen jediná povinnost, všude Markétu velebit a vodit na její koncerty co nejvíce známých. A chválit prezidenta Klubu.

Autor: Richard Mandelík | pondělí 11.12.2017 7:00 | karma článku: 7,91 | přečteno: 323x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.