Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atrium v září 2017

Máme tady novou sezónu, v níž se zřejmě plně projeví nová koncepce vedení koncertní síně a jejího příslušenství. Rozhodl jsem se být co nejvíce objektivní, avšak nesmlouvavě otevřený. K osobnímu jednání možná bude důvod po říjnu.

    Udělám si samozřejmě čas na zahájení 5. září. Probíhá za pěkného počasí na zahradě Atria a doprovází je sklenka na uvítanou a občerstvení také venku a nová obsluha na baru a nové občerstvení v čele s točenou únětickou desítkou i dvanáctkou za přijatelné ceny. To je pozitivní, budu zase moci chodit dle svého zvyku o hodinu dříve na zahřívací kolo a se zajímavým čtením držet své zvyky.

   Ředitel a dramaturgyně příspěvkové organizace Za trojku drží úsporný proslov a pak se představí výtvarnice Kateřina Vincourová, jež vytvořila ohromný látkový trychtýř zavěšený špičkou dolů a opatřený v různých výškách otvory, z nichž v dolních je trio hudebníků ze sestavy Prague Modern a horními můžeme nahlížet my, prostí občané. Instalace i celý koncert se jmenují Nahlížet nasloucháním. Hraje se hudba Miroslava Srnky. Sedím na lavičce, občas kouknu do kráteru a vnímám poklidnou náladu, sklenku vedle sebe. Hudba je až příliš atonální a mimo mé preference, pro mě nezajímavá a spíš mě ruší. Byl bych raději, kdyby zde hrálo nějaké jazzové trio. Líbí se mi však nálada místa a trochu sousedská atmosféra. Toť vše, ale není to zase tak málo.

   O pár dnů později přijde vichr a trychtýř vyvrátí, takže se musí kvůli školám, jež mají plánovanou návštěvu, znovu instalovat. Ve výstavní síni se později instaluje výstava zvaná Plastifikátor, na niž můj názor zní: „Kdo všechno ještě bude mít tu drzost nám předkládat bezobsažné fantasmagorie jako umění?“ Honza sem zajde na další koncert a hlásí, že se mu líbil. Mám ten den Dvořákovu Prahu a ta má přednost. Náš vkus se diametrálně neliší, tak Honzovi věřím a říkám, že koncert patřil k těm lepším.

    Dostanu se sem až 29. září, kdy májí hrát žádaný a hojný doprovodný klavírista Daniel Wiesner a mladá violoncellistka Judita Škodová. Na programu jsou soudobé skladby pro samostatné nástroje a dvojici cello-klavír. Průvodní slovo drží skladatel Jan Fila, jehož dvě skladby se budou hrát. Obě jsou ukázkami zvukových možností obou nástrojů. Mazzolova Valse toccata pro klavír připomíná Ravela a Tendresse Jörga Leithy je vyloženě krásné až písňové. Judita se pěkně nadře při Daedaleu pro sólové violoncello Marie Niederberger. Občas trochu funí jako Jiří Bárta, nebo Václav Luks a je to mile bezprostřední.

   Po přestávce zaujala nejvíce Réverie pro klavír Jana Berana upomínající Glasse i Pärta. Povídavé a příjemné jako film o Švýcarsku. Předtím dvě dámské skladatelky, pro oba nástroje Soňa Vetchá vytvořila Odrazy vodních zrcadel, jež evokují soustředné rozvlnění hladiny po dopadu pěkně velkého šutru. A Kateřina Horká dala klavíru zahrát své Ukradené minuty.

Program jsme shledali zajímavým a přitažlivým v řadě bodů a naše nálada vede k návštěvě vinárny v Přemyslovské s burčákem. Avšak list A 4 s programem, který jsme dostali u vstupu, je uboze jednostranný a postrádá obvyklý stručný profil hráčů. K hudbě podal informace Fila v rámci svých komentářů. Zajímavý je říjnový program, jenž je do jisté míry zacouváním do konzervativnější garáže, než by napovídalo několik zářijových koncertů. Bohužel však zářijové návštěvy koncertů, na nichž jsem mohl být, byly žalostné. Bude zřejmě nutno cosi učinit a je toho mnoho, co mě i Honzu napadá, a ocitne se v mém dopisu organizaci Za Trojku. Tentokrát však tónem vlídnějším, neb přes mnohé nedostatky je znát snaha o zlepšení.

Autor: Richard Mandelík | pondělí 9.10.2017 7:00 | karma článku: 5,67 | přečteno: 121x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.