Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lípa musica 2017

  Po prvních sondách a článcích v odborném tisku a zveřejnění programu 16. ročníku rozhodnuto, že na několik koncertů pojedu a podaří se mi k tomu též přesvědčit Honzu.

       Vybral jsem už z předchozí zkušenosti amerického zpěváka a hráče na loutnu a kytaru Joela Fredriksena, jenž se souborem Ensemble Phoenix Munich festival 15. září v České Lípě v bazilice Všech svatých otevře. Pečlivý a pozorný čtenář si jistě vzpomene na mou chválu únorového Joelova koncertu u Šimona a Judy v rámci komorní řady FOK.

 Pro nás je připraven program Requiem za růžový měsíc. Ten sestává z písní málo známého anglického písničkáře Nicka Drakea z přelomu 60. a 70. let a názvem připomíná Drakeovu poslední desku Pink Moon. Program se tak stává svého druhu requiem za Nicka Drakea, jenž odešel ze světa vlastní rukou v důsledku předávkování léky ve 26 letech. Vidíte, zase blízko těch magických 27 let z té doby.

   Původní hudba doznala úprav a aranžmá pro sestavu historických nástrojů, již reprezentuje loutna, teorba a viola de gamba ve dvou provedeních a druhý hlas v podobě tenoru Timothy Leigha Evanse. Výsledný zvuk se tak podobá anglické renesanční praxi na přelomu 16. a 17. století, což je něco pro mě, dowlandovského nadšence.

  Hráči své nástroje ovládají s mistrovstvím a citem a nejpříjemnějším překvapením je Timothy, jenž je malý, kulatý a přes melancholické naladění hudby i textů usměvavý a dobře naladěný. Jistěže dominuje výrazný bas Joelův, ale souznění obou hlasů obohacuje večer.

   Je jen škoda, že pořízení českého překladu textů ocitá se zřejmě nad ekonomickými možnostmi festivalu. Překlad cizojazyčných textů vokálních skladeb by přispěl ke kvalitě programu a spokojenosti publika a postačovalo by jej vytisknout na obyčejný papír předávaný u vstupu. Při troše chytrosti by se jistě našel sponzor, třeba jazyková škola, která by takovou práci mohla zadat pokročilým žákům jako závěrečný úkol.

   Na úvod, jak vcelku pochopitelno, dostane slovo vedení festivalu a regionální politické osobnosti z libereckého kraje, města Česká Lípa a také biskup litoměřický. Snad bych si mohl dovolit poznamenat, že vždy platí, že méně je více, neb někteří se příliš rozhovořují, přestože zřejmě mluvený projev i slovní zásoba nejsou jejich nejsilnější stránkou. Já být režisér, škrtám a jsem časově nesmlouvavý.

   Koncert má neobyčejnou náladu danou onou syntézou nesporného umění zapomenutého písničkáře a staré hudby, ať jde o fragmenty gregoriánských requiem, nebo hladivé mistrovství renesančních anglických mistrů Dowlanda a Campiona. Jen Honza se později vyjádří, že na něho to bylo moc smutné, ale hudebně koncertu nic nevytkl. Já jsem byl, jak jistě netřeba zdůrazňovat, nadšen s jedinou drobnou výhradou k zmíněné absenci textů.

  O týden později jede Honza na pozoruhodný koncert Zlato v Prysku a oceňuje nápaditost, s níž experimentovalo duo Aurea sestávající za zpěvačky Aleny Leja a německého hráče na australský nástroj dodgeridoo. Hudbu vytěžili z díla Hildegardy von Bingen a Kodexu speciálníku. Nemohu, neb mám koncert mladých talentů na Dvořákově Praze.

   V sobotu 23. září nadchází onen dlouho očekávaný den, kdy nám naše milé Collegium Marianum ve Stráži pod Ralskem doprovodí boží dar, který si zaslouží jen ti z nás, kteří konali dobré skutky a chovali se slušně, a byli spravedliví a myli si uši, Hanu Blažíkovou. Hana si oděje do chladného kostela vhodně ke svým vlasům černé šaty s pleteným přehozem a dnes více než jindy potvrzuje mou někdejší domněnku, že by v jiné době mohla sloužit jako model El Grekovi. Dnes venku úporný déšť a chladno. Podaří se nám však obsadit první řadu a jsme tedy ve středu dění.

   Začíná se dvěma zpěvy z Michnovy České mariánské muziky a pak se střídají skladby vokální s instrumentálními, aby si Hana oddychla. Biberova růžencová Sonáta Annuntiatio stvrzuje houslové mistrovství zdejšího nejslavnějšího rodáka a šikovnost Lenky Torgersen. Po Albricim, Monteverdim, de Macquem a opět Michnovi, jenž své zpěvy opatřoval českými texty vlastní provenience, neb kromě obchodního ducha a skladatelského talentu též vládl perem, přichází klenot večera Figlio mio G. G. Kapsbergera, kde potvrzeno pravidlo, že největší krása je v prostotě. Dlouhý úvod obstará teorba, pak se přidá Hana a nakonec i Fleková Hana s violou da gamba. Hanin zpěv je nepopsatelně krásný a jímavý a já píšu devítku. Ona tu zpívá mimo jiné „amoroso mio tesoro“, takže všechna srdce se chvějí.

     Dnešní program nazvaný Labyrint lásky sestaven ze skladeb domácích rodáků Michny a Bibera a v soumraku života svého zde působícího Albriciho a stylové pestrostí italské scény dané proměnami hudby v době nastupujícího baroka, jak stvrzuje mistrovský zpěv Monteverdiho O Maria virgo. Prvé úst otevření a vzduchu v hrdle zachvění, a je tu stav milosti veliké. Ano, je to přesně tak krásné, jak jsem čekal. Podaří se nám však obsadit první řadu a jsme tedy ve středu dění.

Začíná se dvěma zpěvy z Michnovy České mariánské muziky a pak se střídají skladby vokální s instrumentálními, aby si Hana oddychla. Biberova růžencová Sonáta Annuntiatio stvrzuje houslové mistrovství zdejšího nejslavnějšího rodáka a šikovnost Lenky Torgersen. Po Albricim, Monteverdim, de Macquem a opět Michnovi, jenž své zpěvy opatřoval českými texty vlastní provenience, neb kromě obchodního ducha a skladatelského talentu též vládl perem, přichází klenot večera Figlio mio G. G. Kapsbergera, kde potvrzeno pravidlo, že největší krása je v prostotě. Počátek obstará teorba, pak se přidá Hana a nakonec i Fleková Hana s violou da gamba. Hanin zpěv je nepopsatelně krásný a jímavý a já píšu devítku. Ona tu zpívá mimo jiné „amoroso mio tesoro“, takže všechna srdce se chvějí.

   Po Fontanovi končíme Michnou a jeho líbeznou češtinou doby temna. Zde olemuje Jana Semerádová zpěv krajkami, neb opakuje zpívanou melodii na flétnách. Viz nádherné hoboje reagující na zpěv u Velkého C, nebo Orchestra of the Enlightement pod Christieho vedením, kde měl dokonce čtyři. Přidává se jeden zpěv, patrně Michna, neb je to česky.

   Oba se s Honzou shodneme, že jsme viděli jeden z nejpříjemnějších letošních koncertů a Hana by měla být jen za odměnu. A vzpomeneme na únorový purcellovsko-händelovský koncert Collegia Mariana u Lobkowiczů, kde indisponovanou Hanu nahradila k naší původní lítosti Angličanka Robin, která si však zasloužila hluboké poklony a zanechala ten nejlepší dojem.

  Pro mě opět argument, že mám opět zakoupit podzimní koncerty Barokních podvečerů, i když tam Hana nevystupuje. Budu na ni aspoň myslet a pustím si desku Gloria s Collegiem Marianem a Simonou Šaturovou, jejíž dnešní vystoupení na Dvořákově Praze v Te Deum jsem obětoval, abych mohl do Wartenbergu za Hanou.   

Autor: Richard Mandelík | úterý 26.9.2017 7:00 | karma článku: 7,41 | přečteno: 112x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.