Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dunkerk

Jako obvykle trochu se rozpovídám zdánlivě mimo a pak si uděláme zběžný snímek filmu a nakonec mravní naučení jako v Donu Giovannim, nebo Thurberovi.

  Podívejme se trochu do historie kolem francouzsko-britského stýkání. Začíná nesmiřitelným francouzsko-anglickým nepřátelstvím a to přetrvává dlouho. Pás území od Normandie po Calais dědičně patřil normandským vévodům, a jak známo, jeden z nich jménem Vilém se Anglie zmocnil, čímž založil anglický nárok na blízká města Calais a Dunkerque, po anglicku psané Dunkerk, či Dunkirk. Jeden z jeho následovníků, Jindřich II. pojal za manželku jednu z nejschopnějších a nejzajímavějších dámských osobností nejen středověku, Eleonoru Akvitánskou, tak skvěle ztvárněnou v legendárním filmu Lev v zimě čtyřoskarovou rekordmankou Katharine Hepburn. Jindřich tak sňatkem získal další území na jihozápadě Francie a anglický král stal se mocnějším než francouzský. Ta kost dlouhá léta vězela v krku francouzských králů, až se počalo ostře válčit a trvalo to sto let, dokud jedna dívenka nepozvedla vojenské odhodlání francouzského krále a jeho armády. Dostalo se jí za to odplaty na hranici. Angličanům tehdy nepomůže ani upalování dívenek a z Francie se stáhnou a předchozí nároky anulovány. Jedině Calais jim zůstává ještě sto let.

   Pak se dvakrát zamíchá Anglie (vlastně už Británie) do koalic proti Francouzům, na počátku 18. století a o století později. Mezitím se ještě poperou o Kanadu a stejně jako vrchní velitelé rakouský a pruský u Štěrbohol, zahynou Wolfe i Montcalm o dva roky později u Quebeku. V Krymské válce pak poprvé stojí Francouz a Brit vedle sebe, neb Rusy je třeba klepnout přes prsty. A na počátku 20. století se lev a kohout doslova hubičkují, neb jim vedle vyrostl nebezpečný soupeř dvouhlavý orel. Orel v prvé válce svržen z hnízda a oškubán, avšak vstane z popela.

   V roce 1940 se opět válčí v Belgii a severozápadní Francii a proud útočníkových vojsk takticky skvěle zatlačí britský expediční sbor s částí francouzských vojsk k pobřeží a téměř čtyřem stům tisícům spojeneckých vojáků hrozí zajetí, či záhuba, podle toho, jak se rozhodnou sami a co mají v úmyslu Němci. Myslím, že nemít Britové v čele Churchilla, ale lorda Halifaxe, zřejmě by se jednalo o vzdání se obklíčených vojsk a o míru. To je výchozí historická situace.

  Nutno nyní dodat důležitou premisu. Film není a ani nemá ambici být dokonalou historickou rekonstrukcí a nezabývá se řadou okolností a v mnoha technicko-vojenských situacích si s věrností, nebo věrohodností nedělá starosti.

   Předně tu vůbec nejsou podrobnosti o francouzské podstatné úloze, neb právě oni bránili obvod pláží a umožnili evakuaci a asi čtyřicet tisíc jich padlo do zajetí. Letecká přistání na hladině ve skutečnosti končila salty a smrtí při nárazu, nebo rychlým potopením letadla a utopením. Je jasné, že dojemná scéna záchrany pilota je trochu přitažená za vlasy. A také přistávání na pláži bez motoru by zřejmě nedopadlo tak hladce, když už odmyslíme, že filmová pláž je dokonale rovná a nijak nezvlněná. Jediná vlna by znamenala, že letadlo skončí v přemetech.

   A použité spitfiry jsou zřejmě pozdější verze, ne ty z roku 1940, minimálně tehdy ještě nebyly celoplexisklové kryty kabiny. Verzí nakonec bylo 17 a pár námořních zvaných seafire. A možná dominantním typem tehdejší doby byly hurricany. Ale s autentickými válečnými letadly je už potíž. Létá jich už na světě jen pár a já mám pocit, že jediný u nás a to je spitfire, který kdosi koupil v Izraeli jako ruinu a ta ruina, jak se ukázalo, byla československá z války za nezávislost Izraele roku 1948.

   Topédoborce a menší válečná plavidla byly současné jen poněkud upravené torpédoborce a fregaty, a soudobá komunikační technika a rakety na nich zakryty. Kde však brát torpédoborce z roku 1940, takové nejsou až na pár muzeálních kusů v čele se slavným křižníkem Belfast na Temži ve středu Londýna. To je však muzeum a na řece jen stojí a hrát ve filmu nemůže. Navíc to je národní památka.

 Tím nechci říci, že po technické, nebo historické stránce je film nekvalitní. Jen odmítám vynášet jej do oblak a činit z něho vrcholné dílo vyčerpávající téma jedné z epizod 2. světové války. Kvalita filmu tkví jinde. Jsem přesvědčen o tom, že režisér zamýšlel dotknout se především divákovy představivosti a nejniternějších emocí a vtáhnout nás do dějů téměř jako účastníky. A kupodivu, netřeba, aby vzduchem létaly končetiny a krev crčela proudem. Iluze tenkých hranic mezi životem a smrtí je dokonalá. A nikde žádný Němec, kromě pilotů letadel.

   Nyní nakupím útržky a střípky a budu střídat záběry v tempu, které je jedním ze znaků filmu. Dlouhé řady vojáků k molu, u něhož kotví evakuační lodi. Přednost mají ranění, popadneme nosítka a dostaneme se tam přednostně. Jaké to je, když mezi dav Němci hodí pumu. Jak to, že i přesto vše pokračuje v pořádku a kázni. Jaké to je, když jste v podpalubí kocábky uvízlé za odlivu a čekáte na příliv a Němci si udělají z vaší lodi střelnici? A co když vaši loď trefí torpédo, nebo letecká puma a loď se potápí, nebo jen převrátí na bok. Jak uniknout?

   A co když se mezi Brity objeví Francouz? Jak sestřelit německý bombardér, smrtelně nebezpečný evakuačním lodím? Jak se vyrovnat s jeho ochrannými stíhačkami? Jak přistát na moři a co dělat, když jste v potápějícím se letadle a kryt kabiny se zasekl? Co si myslí muži ve věku kolem padesáti, kteří pamatují minulou válku a vydají se na svých lodích na nebezpečnou cestu k francouzskému pobřeží a s nimi synové ještě teenageři? Jak přitom dospějí, nebo i položí život. Odkud vyvěrá ta britská námořní sebedůvěra a hrdost? A jak i dříve statečný voják se může sesypat.

   A scéna nejdojemnější. Vojáci se bojí, že jim veřejnost bude zazlívat stažení se bez boje, když tu za oknem vlaku jásot a spousta lidí s jídlem a pitím spěchá svým vojákům dát i to poslední. Vždyť jsou doma a budou nás chránit. Více podrobností by jen vadilo. Dunkerk je dle mého jedním z nejlepších válečných filmů všech dob už jen způsobem, jak je natočen a silou emocí, jež vzbuzuje a v neposlední řadě tím, co zdůrazním v posledním odstavci. A znovu opakuji, není to historicko-dokumentární dílo.

   V kině chybí už jen proudění vzduchu od výbuchů a zápach střelného prachu a voda, jež se nám převalí přes hlavu a vezme nám vzduch, máme-li tu smůlu, že při výbuchu torpéda jsme zrovna v podpalubí. V IMAX kině to musí být opravdu něco.

   A závěr filmu má neobyčejnou lidskou sílu a význam pro nás, kteří jsme měli šanci přežít tu dobu, po ní se i narodit a nakonec se i dožít skutečné svobody. Vrcholným zážitkem je originální znění jednoho z nejslavnějších a nejlepších válečných projevů v dějinách, Churchillova, který jím Hitlerovi a celému světu jasně říká, že Britové budou bojovat všude a vždy a ta místa vyjmenovává a končí těmi nejdůležitějšími slovy „Nikdy se nevzdáme.“ To je poselství filmu. Nebýt té úspěšné evakuace, bylo by to s tím nevzdáváním problematické.   

   Já pak přemýšlím o našich vojácích v kostelní kryptě, kteří také prohlásili: „Jsme Češi, nikdy se nevzdáme!“ A jsem rád, že jsem součástí tohoto světa. A věřím, že to slušní lidé celého světa také nikdy nevzdají.          

Autor: Richard Mandelík | pondělí 28.8.2017 7:00 | karma článku: 15,47 | přečteno: 317x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,58 | Přečteno: 157x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 49x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,89 | Přečteno: 287x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 84x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 166x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Ještě dvě události, na něž se nedostalo

Jde o dárek od synka v podobě vstupenky na koncert bluesového veterána Buddyho Guye (1936). Koncert je součástí jeho závěrečného turné, Buddy už hodlá aktivní koncertování ukončit.

24.1.2024 v 7:00 | Karma: 8,00 | Přečteno: 194x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Velké C na podzim 2023

Na jejich celoroční sezónu jediné mé předplatné už 11. rok, neb tento hudební zázrak dnes už světového jména Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 má přednost před kýmkoli jiným. Komorní koncerty se konají ve vršovickém Vzletu.

23.1.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 50x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

FOK na podzim 2023

Tentokrát první z koncertů 10. října byl tak vynikající, že obdržel samostatnou esej. K tomu přidávám ještě čtyři další.

15.1.2024 v 7:00 | Karma: 5,73 | Přečteno: 92x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

PKF na podzim 2023

Tentokrát jsem byl na komorních koncertech jen dvakrát. Nehodilo se, či s něčím křížilo. .....................................

10.1.2024 v 7:00 | Karma: 6,79 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na podzim 2023

Už psáno o skvělém listopadovém koncertu flétnistky Míši Ambrosi, jež v mém žebříčku hudebnic nejmilejších a nejkrásnějších stojí na nejvyšších příčlích držíc se zde za ruku s Markétou Janouškovou.

9.1.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 40x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

SOČR na podzim 2023

Na tento orchestr, který obohacuje rozhlasový archiv obdivuhodnou šíří živých nahrávek a oplývá půvabnými houslistkami a novým, mladým a sympatickým šéfdirigentem chodím rád a na podzim 2023 jdu čtyřikrát.

5.1.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 49x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na podzim 2023

Tentokrát došlo ke křížení termínů, což způsobilo, že čtvrtý koncert 10. prosince jsem k mému žalu musel obětovat a vítací úsměvy Terezy Dudkové si odepřít.

28.12.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 54x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Česká filharmonie a ČSKH na podzim 2023

Za hvězdu podzimního programu prohlašuji koncert s Martinů Arianou (tvar jména dle původního francouzského libreta).

27.12.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 74x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční přání 2023

Je to problém stále přicházet s jiným přáním, proto vytáhnu text před 8 lety, který si už nikdo nepamatuje, anebo mě překvapí, že to už zná.

22.12.2023 v 7:00 | Karma: 10,44 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Lieder Society znovu na scéně 2023

Po delší době jdeme se Sylvií 12. prosince s radostí na koncert tohoto spolku, jehož přední dramaturgickou osobností je Monika Jägerová, dáma vzdělaná a kráska sošná hlasu sametového barvy portského vína.

18.12.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 133x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Michaela Ambrosi v Atriu 2023

Nikterak neskrývám, že k nejpříjemnějším hudebním událostem vždy patřily koncerty této brněnské flétnistky. Samostatnou esej má pro můj neskonalý obdiv k její hře a osobnímu půvabu, což, jak každý ví, mě velmi oslovuje.

20.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 48x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Dvořákova Praha 2023

Letos jdu na pět koncertů. Tento festival má zvláštní vůni podobnou Pražskému jaru a dramaturgii poněkud svázanou s Dvořákem, takže mnohé se opakuje, ovšem začasté se zajímavými interprety.

17.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 74x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Lípa musica 2023

Jako obvykle v září a říjnu nasedáme do Vaškovy Multiply a vyrážíme na příjemné výlety na sever. Příjemné náladou, vínem i něčím k zakousnutí a také atmosférou danou hudební spřízněností.

8.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 140x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Letní slavnosti staré hudby 2023

Mám rád letní horko ponejvíce sedě v zahradní hospůdce, anebo tamtéž co přípravu na koncerty tohoto festivalu. Jen mě mrzí, že se ke mně nikdo nepřidá. Asi se všichni válejí někde na nudapláži.

5.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 38x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jasnější než tisíc sluncí aneb Oppenheimer

S velkou zvědavostí jsem včera šel do Světozoru na film už dopředu označovaný za letošní trhák. Ta má zvědavost nikdy neplyne z reklamy, kterou každý producent ve vlastním zájmu rozjíždí. Na mě reklama zabírá spíše negativně.

27.10.2023 v 7:00 | Karma: 12,86 | Přečteno: 350x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 739
  • Celková karma 4,79
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.