Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atrium v květnu 2017

Jak jste si jistě všimli, mé nadšení pro Atrium ochládá a přehled vydávám až 13. června, neb věci nejdou už déle směrem, který bych si s hudebními přáteli přál. Ještě zkusím pohovořit s vedením, kde je stále cesta otevřena.

     Z programu mě zaujmou tři koncerty a na další nemůžu, neb mám Pražské jaro.

   Zahajuji až 10. května a jdu na Sebastian trio sestávající z mně již známé trojice flétnistky Jansové, violoncellistky Hečové a klavíristky Voborské. Program dámy sestavily barevně a kvalitně zařadivše do něho na začátek Telemannovu Triovou sonátu F- dur bez bližšího určení, což je častá chyba podkladů ke koncertům, kde u mnoha zejména barokních autorů chybí příslušné katalogové číslo, bez něhož se skladba nedá určit. Na tohle poukazuji už léta, avšak marně. Schumannových Šest studií v kánonické formě upravených pro flétnové trio mě překvapí a flétna se tu předvádí mocně a líbezně. Jen klavír a flétna vedou řeč v Bozzově Conte pastoral a radost mi dělají Martinů Triem pro flétnu, violoncello a klavír, neb zde nacházím všechny emoce a opět dominují klavír a flétna, a opět bez označení. Zde je v podání mladých hráčů, neb má celé mladistvou náladu: https://www.youtube.com/watch?v=AFC5xDy9pBI.

   Po přestávce opravdu romantický Piece romantique, kde se mi moc líbí violoncello a poté skutečně skvostné klavírní a violoncellové Faurého Aprés un réve: https://www.youtube.com/watch?v=_RVb1baBNUA. Krásné, což? Však Gautier Capucon patří do absolutní violoncellové špičky. Opravdovým vrcholem je však Sonate en concert, op. 17, J. M. Damase: https://www.youtube.com/watch?v=v0hbFZhpKRA. Zdá se mi to trochu jako pozdní impresionismus navštívený různými vlivy bouřlivého 20. století a je to opravdu bohaté. Jako přídavek dají Schumannovu Večerní píseň. Povedený koncert.

   Druhým navštívením jest v sobotu 13. května mladá klavíristka Barbora Brabcová, studentka HAMU, jež pohotově zaskočila za původně inzerovanou též mladičkou hráčkou Ochmanovou. Považuji za dobré podporovat mladé hráče a dát jim možnost koncertovat.

  Děvče v Lisztově Sonátě h moll, M.P., od počátku nasadí energický tón a hraje hrdě a pak hledá a rozjímá a kličkuje mezi kapkami deště až nakonec končí slavnostně. Liszt je pro každého klavíristu kamenem prubířským, avšak dívenka je odvážná, což potvrdí kompletními Musorgského Obrázky z výstavy, jež tu naposledy hrála Irina Kondratěnko, obdivována svými žáky. Barboře musím jít po koncertu složit poklonu, neb Kartinky zahrála výtečně a téměř malířsky a bude dobré ji povzbudit.

    Konečně do třetice jdu 24. května na Eben trio, jež tvoří vynikající sóloví hráči v čele se zkušeným violoncellistou Jiřím Bártou a s Terezií Fialovou u klavíru a houslistou Romanem Patočkou.

   Smetanovo Klavírní trio g moll je navýsost vhodným začátkem, neb dnes se hraje bez přestávky. Smetana, ztrativší dceru Bedřišku uložil do skladby odezvu slz a vzápětí jako kdyby se oklepal a pojednou uzavře dílo optimisticky zpívajícími smyčci a spěšným klavírem.

  Druhý, delší a náročnější kus pochází od Roberta Schumanna, a protože jde o Klavírní kvartet Es dur, op. 47, přichází trio doplnit zkušený violista Heroldova kvarteta Karel Untermüller. Zajímavá skladba, jež poněkud potvrzuje názory o jisté cizorodosti klavíru v sestavě tří, nebo čtyř smyčců. Zde klavír tvoří jistou kostru a kolem něho vystavěné smyčce pojednou dostávají hlavní slovo a je znát spád a téměř odpich, jak se říká u jazzu a rocku.

Autor: Richard Mandelík | úterý 13.6.2017 7:00 | karma článku: 8,12 | přečteno: 110x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.