Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malé uvažování hrdého vlastence o podporuj každý svou houslistku

Ti, kteří mě čtou, jistě hned vědí, že řeč bude o Markétě Janouškové, tom hudebním sluníčku, jež ze všech lidí v hudbě se vyskytujících potřebuji k životu nejvíce a nejraději.

 Tentokrát se 23. května na Novoměstské radnici v sále, z něhož Želivským rozparáděná lůza přitáhnuvší od Panny Marie Sněžné spáchala onu jedinou úspěšnou pražskou defenestraci,  s obměnami opakoval koncert FolkloreClassic, onen zdařilý Markétin autorský pořad využívající otcovy cimbálové muziky podobný do jisté míry barokním pasticciím.

  Dnes jde 14 členů Klubu přátel Markéty Janouškové, pro něž já, doživotně jmenovaný a nesesaditelný prezident vyhotovím lístečky s nápisem zadáno a před začátkem vniknu dovnitř, očky házením se pozdravíme se zde cvičící Markétou (furt cvičí jako Paganini, který nemaje-li po ruce nástroj, aspoň hýbal prsty) a já házím na první řadu a část druhé ony lístky a u vchodu instruuji pohlednou dívku, jež tu prodává vstupenky, aby těm, kteří se hlásí na mé jméno, řekla, že si mají sedat na ta Zadáno. To klapne perfektně a jsme strategicky rozmístěni dokonale.

   Ona odlišnost obou posledních FolkloreClassic spočívala v tom, že tentokrát měla čas klavíristka Andrea Vavrušová a jako druhé číslo mohla být zařazena Janáčkova sonáta pro housle a klavír. Posypána kořením z moravských písní vkládaných mezi věty chutná půvabně a mnohé asociace vzbuzuje s ohledem na v téže době Janáčkem komponovanou Káťu Kabanovou. Každý si vybere, co mu vyhovuje, a kam ho hudba přivádí spolu s tradičními Markétinými úsměvy do not a na housle.

   Tím jsem se vyrovnal s hlavní odlišností od minulé FolkloreClassic na Nuselské radnici. Těmi dalšími je absence klarinetisty a tudíž jeho sóla. Tentokrát se také nehrály Bartókovy Rumunské tance, avšak navíc se objevil malý ženský sboreček a zapěl tklivou píseň Čí to zvony zvoňá. K tomu mě napadlo, že příští inovací by mohlo být, že zazpívá sama Markéta. Já si tady dělám poznámku, kdyby tu píseň slyšela Káťa Kabanová, přidala by se, a ani by ji nenapadlo skákat do Volhy. Markéta zakončí koncert stejně jako svůj bakalářský před třemi lety maďarským pörköltem v podobě Hejre kati Jenö Hubaye a přidá cosi slováckého.

  Po koncertu se tvrdé jádro Klubu odebere k již osvědčeným Čížkům a dobrými nápoji dokončí krásný večer. Obě dámy, které Markétu dnes viděly poprvé, jsou u vytržení.

   Avšak já jsem dnes chtěl trochu mluvit o jiných věcech, než průběhu koncertu. Je už mým osvědčeným zvykem na koncertech zejména s komornějším obsazením, nebo sólistou zpívajícím, či nástrojovým vždy sedět v první řadě, neb hudbu vnímám také očima a mimiku a pohyb aktérů k celkovému zážitku potřebuji. Jako bonus navíc dostávám krásu dívek a žen spolu s osobním kouzlem, jež mnohé vyzařují.

   Ten dlouhý seznam tady nebudu uvádět, avšak mezi všemi, jak každý ví, jednoznačně vede Markéta. Kdyby však nehrála na nástroj tak, jak se jako pouhý nevzdělaný nadšenec domnívám, tj. virtuózně a s mnohými slavnějšími srovnatelně, mé nadšení by bylo neskonale umenšeno. Navíc u každého mladého talentovaného člověka obdivuji úsilí, pracovitost a sebevědomí a odvahu a snahu o prosazení se v širokém měřítku, i mezinárodním. Právě to se mi u Markéty a mnohých jiných také skládá do vějíře, z něhož vyrůstá má náklonnost.

   Mým neochvějným přesvědčením je, že právě takoví mladí lidé bez jakýchkoli předsudků a bázní, vyrostlí ve svobodné zemi, otevřené celému světu, a nezatížení ancient régime a na svou zemi a její kulturu i dějiny patřičně hrdí, jsou tou pravou budoucností mé vlasti a tudíž budoucností i pro mé děti a jejich děti. Jak vidíte, jsem nejen zamilovaný stařík, ale i beznadějný vlastenec. U Čížků se mě kdosi zeptá, jak bych česky vyjádřil pojem šovinista. Po chvíli přemýšlení nabídnu: Ten, kdo nesnášenlivě a umanutě vyzdvihuje vlastní národ. Je to přijato.  

   Po koncertu půjčuji Markétě první díl Merleho Dědictví otců, o němž jsem jí psal, a těším se, jak bude ráda, že si to přečetla. Očka budou zářit. Přimíchá se pan Jiřička, houslista orchestru ČVUT a připomíná Markétě, že by s ní rád dohodl Čajkovského houslový koncert. Krásná očka se zvedají k nebi: „Ráda, ale budu se to muset zase naučit.“ Ani netuší, jak nadšen bych byl já i ostatní členové Klubu.

   Jako obvykle, nejsa ještě uvyklý tomu, dát jej do tašky, tu nemám notes nadepsaný Zeptat se Markéty, tak zapomenu na většinu toho, co jsem se chtěl dovědět a říci. Hlavní věcí však je a z jejích občasných zpráv vysvítá, že vede dosti rychlý a náročný život pracovní i studijní. Chtěl jsem jí navrhnout, že jsa v podstatě volný a časově nevázaný, mohl bych jí pomoci s něčím, co bych svedl.

   Jedna věc mě napadla na dnešním koncertu a Hanka si toho také všimla. Markétin mluvený komentář k tomuto jejímu pořadu by bylo jistě prospěšné opřít o lépe připravený text, který by jistě nepředstavoval problém se naučit. Druhou věcí je technika přednesu, kde většina z nás dělá chyby, které však lze snadno odstranit. První složka je hlasitost, z níž vyvěrá slyšitelnost. Druhá složka je srozumitelnost, nutno mluvit správným směrem k posluchačům a mít správnou dikci. Takové věci se lze dovědět z příslušné literatury.

   Mohl bych tedy, pokud nenajdeme něco jiného, třeba zkusit zpracovat doprovodné texty k FolkloreClassic, popřípadě k recitálům. Možná bych i v případě potřeby s pomocí přátel mohl posloužit i takovými texty v němčině a angličtině. Ale každá taková asistence by vyžadovala, že si sama uloží, že bude důsledně chodit na net a pohotově komunikovat. S tím mi neskonale pije krev. Avšak, jak vidíte, přes veškeru náklonnost, nevzdychám a nesepisuji obdivné pajány, nýbrž snažím se podporovat nejen svého šerifa, ale i svou houslistku. Každý by měl mít někoho takového a za to, co mu ta osůbka dává, ji mocně fedrovat. Mně by to bylo radostí i ctí.

Autor: Richard Mandelík | pátek 26.5.2017 7:00 | karma článku: 6,81 | přečteno: 236x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 4,25
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.