Atrium, kam chodíme rádi, v březnu 2017

6. 04. 2017 17:53:11
Jak jsem už dlouho předvídal, přišly doby zlé. Jistými náznaky byl nejen leden a především únor a nyní i březnový program. Pustím se tedy do protestů a požádám každého, komu na Atriu záleží o podporu, jak to jen půjde.

Bohužel se v únoru projevil jakýsi trend udělat z Atria druhou Vozovnu a nedržet dosavadní zvyklosti produkovat zde převážně koncerty klasické hudby a to ve velmi solidní kvalitě. Mnohokrát tu hráli umělci a soubory, jež mají vysoké renomé i v zahraničí a všichni zde hrají rádi a Atrium si chválí. To patrně někdo hodlá nenávratně zničit, takže je čas se ozvat.

Takový je i březen, jehož program už známe, který skandálně začíná až 18. 3. Jak může příspěvková organizace Za Trojku předvádět tak mizernou práci. Jak něco takového může tolerovat MČ Praha 3. V této atmosféře a s úvodní špatnou zkušeností s novým barem ztrácím chuť o Atriu psát a drží mě jen dlouholetá náklonnost k této nejlepší pražské malé koncertní síni.

Naše seznámení s novou obsluhou v onoho 18. března. Otážu se na pivo a nepříjemný chlap praví, že mají plzeň v třetinkové láhvi, ptám se na cenu a po čísle 40 odmítám. Protože máme málo času do začátku, požádáme o deci červeného. Nato nám ten chlap řekne, že nalévá jen dvě deci. Jakou asi máme náladu, když tu šestadvacet let po revoluci vidíme vzorek socialistického pohostinství a vyloženou zlodějnu ohledně piva, jež stojí stejně jako v Rudolfinu, či Národním divadle. Nato se rozhodneme, že si tu nic dávat nebudeme nikdy, dokud nezmění svůj přístup.

Toho ostudného až 18. března tu zpívá Vendula Šmoldasová, jež si říká Zeurítia v souladu se svým zaměřením na latinskoamerickou, jmenovitě brazilskou hudbu, doprovázena svým manželem Liborem na kytaru. Průvodní slovo zajišťuje nesrozumitelnou dikcí Libor a je mu rozumět i dle Honzy každé druhé slovo. Jsa nemilou úvodní příhodou v baru nedobře naladěn s lítostí zjišťuji, že dnešní program i oba umělci mi nesedí.

Kytarista, který se honosí mezinárodními zkušenostmi, má zvuk zesílen a Vendula zpívá na mikrofon, což zde nepovažuji za vhodné esteticky i akusticky. Ovšem tito umělci „lehčích“ žánrů neumějí hrát a zpívat slyšitelně bez amplifikace. Důsledkem je, že se mi nelíbí ani hra kytary a navíc myslím, že si Libor vymezuje nadměrný prostor k exhibičním sólům, která mě nijak nenadchnou.

Vendula je přesvědčivá hlavně v brazilských písních, které jí zřejmě sedí, proto se vydala touto cestou. Za krok špatným směrem bych označil Modlitbu pro Martu, jazzové standardy s nemožným frázováním, a především Lásko, bože, lásko. Tady mám bohužel nedostižný vzor v Jarmile Novotné, jež tuto nádhernou píseň zpívala za války za doprovodu Jana Masaryka hlasově i emocionálně tak, že se nikdo nemůže ani přiblížit. Natož když nemá hlas. Přídavkem je nevýrazný Moon River a nepomáhá mi ani vzpomínka na Audrey Hepburn. Náladu nám napraví až odpolední hospůdka.

O čtyři dny později máme naopak díky péči paní provozní, neb ta vzdálená dramaturgyně neví, která bije, možnost vychutnat si hru a pohlednou tvář přední české violistky Kristiny Fialové, již doprovází v Čechách často působící Japonka Yukio Ichimura na klavír.

Program skvěle sestaven počínaje Vivaldiho Sonátou e moll pro violu a klavír plnou italské živosti a optimismu. Pozoruhodný je následující Telemannův Koncert pro violu a klavír G dur, který má každou větu jiné nálady, chvíli je pěkný den, chvíli jsme v hlubinách a pojednou se těšíme trylky, nato upadáme do smutku a končíme naopak radostně. K výtečné náladě přispívá dynamika a přiměřený důraz hry klavíru podpořeny velmi živou a sympatickou řečí těla a očí. První část uzavře Kreislerovo Siciliene a Rigaudon, kde skladatel, prvotřídní houslista, skvěle vyzdvihl jisté melancholie zvuku violy a její hebkosti. Kristině je to jasné a vystihne skladbu s grácií.

O přestávce bar ignorujeme a jdeme se podívat na výstavu, kde jsou nainstalovány jakési svinuté plechy, vydávající vrčivé zvuky a já konstatuji, že i tady úroveň upadá a kdosi se nám snaží namluvit, že tohle je umění.

Po přestávce nás dámy naladí Romancí Maxe Brucha do milostivého stavu, neb skladba je dle naturelu skladatelova romanticky líbezná a klavír září a devítka je zasloužená. Nato nám Kristina vysvětlí, že zařadila na závěr Koncert pro violu a klavír D dur Carla Stamitze, protože se jedná o jeden ze základních zkušebních kamenů violového repertoáru při soutěžích i zkouškách studentů a že doufá, že obstojí i dnes.

Jsme s Honzou nadšeni, neb Carlovi se podařilo napsat mistrovský kousek a viola si tu zahraje a po strhujícím Allegru loudí hojné vlhko v očích. Oni Stamicové vůbec psali pro violu, rodinná tradice. K té náladě ještě přispěje přídavková Saint-Saënsova Labuť, což vyloudí vzpomínku na Maju Pliseckou. A klavíristku slyšet a vidět sólově by bylo jistě zajímavé.

30. března máme s Honzou možnost vidět kvarteto Martinů složené ze zkušených hráčů a působící na domácí i začasté s uznáním na zahraniční scéně už 39 let. Mám při jejich hře podobný pocit hudby vybroušené k dokonalosti jako u obdobně zkušeného Guarneri tria.

Haydnův „Sluneční“ kvartet je příhodným otevřením a vhodnou cestou k jisté poctě Erwinu Schulhoffovi v podobě jeho Smyčcového kvartetu č. 1. Po přestávce se hudebníci přeskupí, přichází klavírista Karel Košárek a dávají Klavírní trio Petra Ebena z roku 1986, jež mi občas vyvolává vzpomínku na skvělá tria Martinů. Líbí se mi prolínání nástrojů a jejich občasné dohadování a kontrast smyčců a klavíru.

Po soudobé sondě podá kvarteto důkaz o nedělitelnosti hudby a ukáže, že jazzové předlohy lze pojednat i klasickým kvartetem s úspěchem a patřičnou kvalitou. Jaroslav Ježek, Ray Charles, Louis Armstrong a Benny Goodman přišli do Atria a radují se s námi, vznášejíce se v prostoru.

Je na čase se důrazně ozvat. Pošlu otevřený dopis starostce, radnímu pro kulturu a řediteli organizace Za Trojku a požádám, aby jej zveřejnili v Radničních listech. Pokud to odmítnou, zveřejním jej s ostrým dovětkem a zvážím, zda bych neměl vyvinout úsilí, aby bylo Atrium na Žižkově Praze 3 odňato a spravovalo jej hlavní město.

Závěrečné zvolání tedy modifikuji takto: „Hospodine, zatím jsi mé úpěnlivé volání ignoroval a výsledek vidíš sám. Nikdo není osvícen a vše směřuje k ostudnému zániku Atria jako prvotřídního zařízení, jež budováno přes třicet let veškerý kulturní vklad zde nashromážděný prohospodařuje vinou volených zastupitelů a jejich ignorance.“

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 6.4.2017 17:53 | karma článku: 8.72 | přečteno: 101x

Další články blogera

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 10.28 | Přečteno: 216 | Diskuse

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 260 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 375 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 739 Celková karma 7.97 Průměrná čtenost 235

Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...