Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atrium, kam chodíme rádi, v únoru 2017

 Jak jsem už dlouho předvídal, přišly doby zlé. Jistými náznaky byl nejen leden a především únor a nyní i březnový program. Pustím se tedy do protestů a požádám každého, komu na Atriu záleží o podporu, jak to jen půjde.

   To, že jsem byl jen na dvou koncertech, když ještě v listopadu jsem jich zvládl 11, má tři příčiny. Předně první mnou vybraný únorový koncert se koná až 11. a celkem se v něm odehraje jen pouze 7 koncertů, za druhé, jít na ty, které byly kvalitní a dle mého vkusu, mi bránily vstupenky na jiné akce a konečně byl problém právě v kvalitě. Na programu byla řada koncertů, které jsou mimo mé preference a pod mými kvalitativními požadavky.

   Až 11. února je první zajímavý koncert. Tři absolventky Konzervatoře Jana Deyla pro zrakově postižené, jež se s použitím prvních slabik jmen Marie Vostatková, Kateřina Schejbalová a Barbora Janová nazvaly MAKABARA.

  Sestavily pěkný program jako přehled své dosavadní tvorby a v prvé půli zpívají písně Jiřího Pavlici, Vadima Petrova, Otmara Máchy a výběr spirituálů. Má to vše náladu lidové písně s vrcholem nejprve v Máchově slovenské lidové písni Oh, včerajky, kde je dívka smutná, že nepřišel a nepotěšil. Spirituály jim jdou krásně a uzavřou slavnou Amazing Grace, již složil v 18. století jeden Angličan obrátivší se k poezii, aby odčinil své hříchy co kapitán otrokářské lodi. Dnes se zpívá na melodii písně New Britain. Američané si ji přivlastnili na počátku 19. století.

   Po přestávce se mi moc líbí tři autorské písně, jež se hrají s Kateřininou kytarou. Závěr obstarají směsí známých hebrejských a židovských písní a přidají madrigal Aleluja. Byla to s těmi milými a hezkými dámami sobota, jakou mám rád, a již s Honzou s chutí zakončíme u vína.

  Na sobotní koncert o čtrnáct dnů později jdu hlavně proto, že mi připadá nějak dlouhé nejít do svého Atria déle než měsíc s ohledem na první březnový koncert. Přestože bych si tento koncert normálně nevybral, jsem po chvíli rád, neb zpěvačka Jana Štěrbová za doprovodu klavíristky Petry Klimešové sestavila program Chanson – poezie života a zpívá známé šansony bez napodobování a přehánění pěkným sopránem a vše uvádí inteligentním komentářem a ještě k tomu je hezká a má červenou hlavu. K rozdávání žlutých růží přítomným dámám při zpěvu Bécaudovy L’important c‘est la rose si vytáhne z publika známého a jako rekvizitu k Milordovi posadí ke stolku na pódiu Honzu, jemuž po písni poceluje tváře a ten prohlásí, že se teď nebude mýt.

   O přestávce se už asi potřetí a tentokrát zřejmě definitivně loučíme se zdejší barmankou, jež svou příjemností a úslužností spoluvytvářela neopakovatelnou atmosféru Atria před koncerty i o přestávkách. Obávám se, že přijde nějaké nové koště a bude mésti špatně. Třeba třetinkou plzeňského za 40 kaček jako ve Vozovně, což je skandální cena. Uvidíme a nakonec si vždycky můžeme nosit vlastní občerstvení.

   Po přestávce jdou písně mimo Francii a k té prvé, již v Někdo to rád horké zpívala Marilyn Monroe, přijde Jana patřičně oblečena. Poté klavíristka zahraje dvě instrumentálky, čehož využije Jana k výměně šatů a sluší jí to ještě víc. Zase pěkná sobota a tentokrát dáme pivo v té bluesové hospůdce, již provozuje někdo nový, ale už bez blues a s kouřením.

   Bohužel se v únoru projevil jakýsi trend udělat z Atria druhou Vozovnu a nedržet dosavadní zvyklosti produkovat zde převážně koncerty klasické hudby a to ve velmi solidní kvalitě. Mnohokrát tu hráli umělci a soubory, jež mají vysoké renomé i v zahraničí a všichni zde hrají rádi a Atrium si chválí. To patrně někdo hodlá nenávratně zničit, takže je čas se ozvat. Takový je i únor a také březen, jehož program už známe a doslova skandálně začíná až 18. 3. Dověděl jsem se náhodou, že anonymní dramaturgyně ukrytá našim očím kdesi jinde nedokázala měsíční program naplnit a musela opět požádat o pomoc dosavadní spolehlivou paní provozní. Jak může příspěvková organizace Za Trojku předvádět tak mizernou práci. Jak něco takového může tolerovat MČ Praha 3.

   Je na čase se důrazně ozvat. Pošlu otevřený dopis starostce, radnímu pro kulturu a řediteli organizace Za Trojku a požádám, aby jej zveřejnili v Radničních listech. Pokud to odmítnou, zveřejním jej s ostrým dovětkem a zvážím, zda bych neměl vyvinout úsilí, aby bylo Atrium na Žižkově Praze 3 odňato a spravovalo jej hlavní město.

    Závěrečné zvolání tedy modifikuji takto: „Zachovej nám Hospodine, Atrium a jeho ducha a osviť mysli těch, kteří o něm rozhodují, aby se neopakoval slabší program připravený na únor a březen, který připravil kdosi mimo Atrium.“

 

Autor: Richard Mandelík | úterý 7.3.2017 7:00 | karma článku: 8,85 | přečteno: 147x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.